Historie van 14 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 april hebben plaatsgevonden.

972: de Byzantijnse prinses Theophanu trouwt met keizer Otto II

In Rome trouwt de 12-jarige Byzantijnse prinses Theophanu met de 17-jarige keizer Otto II, zoon van de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Ze is door haar oom, de keizer van het Byzantijnse Rijk in het Oosten, uitgehuwelijkt aan Otto II, de zoon van de keizer van het Heilige Roomse Rijk in het Westen. Het huwelijk tussen Theophanu en Otto moet de spanningen tussen de 2 grootste rijken van Europa verkleinen. Na het overlijden van zijn vader wordt Otto keizer. Als Otto in 983 plotseling overlijdt, wordt Theophanu regentes over haar zoon, de 3-jarige Otto III, en wordt hiermee de machtigste vrouw in West-Europa. Theophanu bezoekt regelmatig haar vakantieverblijf op het Valkhof in Nijmegen. Theophanu overlijdt daar op 15 juni 991.

1865: moord op Abraham Lincoln

De Amerikaanse president Abraham Lincoln wordt neergeschoten door John Wilkes Booth. Volgens sommigen roept Booth daarna “Sic semper tyrannis”. Dit betekent ‘Zo vergaat het tirannen altijd’. Deze uitspraak zou gedaan zijn door Brutus, wanneer hij Julius Caesar helpt vermoorden in de Romeinse senaat in het jaar 44 voor Christus. (Foto: ANP).

1960: Nederland besluit troepen naar Guinea te sturen

Omdat het conflict op Nederlands-Nieuw-Guinea dreigt te escaleren besluit het kabinet-De Quay om troepen naar de kolonie te sturen. Dit besluit vormt de opmaat naar het eerste gewapende treffen, inmiddels beter bekend als de Slag bij Vlakke Hoek. Het falen van het plan-Luns om de kwestie Nieuw-Guinea onder aandacht te brengen bij de VN en de onthullingen van journalist Willem Oltmans over de handel en wandel van de groep-Rijkens zwengelen het debat over de haalbaarheid van het Guinea-beleid aan. Daarbij speelt ook de Amerikaanse druk een grote rol. In 1962 aanvaarden de partijen een Amerikaans plan: na een tussenbewind van de VN zal Nieuw-Guinea aan Indonesië worden overgedragen. De machtsovername door Indonesië vindt 7 jaar later plaats, na een omstreden referendum onder de Papua bevolking.

1979: Jan Raas wint voor de 3e keer de Amstel Gold Race

Jan Raas wint voor de 3e achtereenvolgende keer de Nederlandse wielerklassieker de Amstel Gold Race. Ook in het jaar daarop zal Raas de klassieker op zijn naam schrijven, evenals in 1982, zodat hij maar liefst 5 maal de Amstel Gold Race op zijn naam weet te schrijven. (Foto: ANP).

1984: laatste concert van Doe Maar

De populaire band Doe Maar geeft op 14 april 1984 haar laatste concert. Na 6 jaar houdt de band het voor gezien. (Foto: ANP).

1629: de geboortedag van Christiaan Huygens

Christiaan Huygens (Den Haag, 1629 – Den Haag, 1695) is één van de bekende Nederlanders aan wie de mensheid veel ontdekkingen te danken heeft. Als astronoom ontdekt Huygens de maan van Saturnus, Titan genaamd, en ontdekt hij de ringen rond deze planeet. Als statisticus is hij verantwoordelijk voor de verzekeringswiskunde zoals die nu nog steeds door verzekeringsmaatschappijen wordt toegepast. Hij is tevens de uitvinder van het slingeruurwerk. In zijn boek Horologium Oscillatorium: sive de motu pendulorum beschrijft hij een voor die tijd revolutionair nauwkeurige methode voor tijdmeting. Constantijn Huygens, de dichter, is vader van Christiaan.

1945: de geboortedag van Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore (Weston Super Mare, Engeland, 1945) is gitarist en mede-oprichter van de bands Deep Purple and Rainbow. Hij is verantwoordelijk voor het befaamde gitaarintro van Smoke On The Water. Het nummer Child In Time staat al jarenlang bovenin de Top 1000 Allertijden.

1970: de geboortedag van Jan Siemerink

In Rijnsburg komt in 1970 Jan Siemerink ter wereld. In het tennis is hij profspeler van 1989 tot 2002. Hij wint in die tijd 4 titels in het enkelspel en 10 in het dubbelspel. Siemerink heeft 14 jaar in het profcircuit meegedraaid. Hij verdedigt menigmaal de Nederlandse vlag als lid van het Davis Cup-team. Jan Siemerink is als tennisser een technische speler. Hij is snel en heeft goede reflexen. Siemerinks meest succesvolle jaar is 1998, als hij de toernooien van Rotterdam en Toulouse wint. Ook behaalt hij op de ATP-ranglijst de 14e plaats. Tevens behaalt hij in 1998 op het toernooi van Wimbledon de kwartfinale. Bij wedstrijden voor de Davis Cup is Jan Siemerink zeer succesvol. Hij neemt deel aan 16 ontmoetingen. Siemerink wint 13 wedstrijden in het enkelspel en 4 wedstrijden in het dubbelspel.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE