Historie van 14 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 augustus hebben plaatsgevonden.

1901: de 1e gemotoriseerde vlucht

De Duitser Gustave Weisskopf (ook: Gustave Whitehead) maakt in de Amerikaanse staat Connecticut de 1e gemotoriseerde vlucht. Hij doet dit 2 jaar eerder dan de gebroeders Wright. Er zijn meerdere getuigen van de vlucht, onder wie een journalist die uitgebreid verslag doet van die vlucht. Hij heeft echter geen fototoestel bij zich. Weisskopf maakt die dag in totaal 4 vluchten. Onder meer vanwege gebrekkige bewijsvoering zijn er mensen die de waarheid over de vluchten in twijfel trekken.

1947: onafhankelijkheid van India en Pakistan

India en Pakistan worden onafhankelijk van Groot-Brittannië. Sindsdien hebben de 2 landen geregeld conflicten. Belangrijk geschilpunt is de deelstaat Kasjmir, dat een speciale status heeft met meer autonomie dan andere staten en waar hindoes en moslims samenleven. Beide landen zijn in het bezit van kernwapens.

1954: 1e betaalde voetbalwedstrijd tussen Alkmaar ’54 en Sportclub Venlo

Alkmaar ’54 speelt tegen Venlo de eerste betaalde voetbalwedstrijd. De Alkmaarders winnen met 3-0. Klaas Smit is de 1e doelpuntenmaker in het betaalde voetbal. De Alkmaarders verdienen 40 gulden per gewonnen wedstrijd.

1996: koningin Beatrix opent de ArenA

De Amsterdam Arena wordt officieel geopend door koningin Beatrix. Er vinden optredens plaats van Rob de Nijs, Ruth Jacott, Marco Borsato en Willeke Alberti. Het officiële openingslied wordt gezongen door Trijntje Oosterhuis.

1947: de geboortedag van Danielle Steel

Danielle Steel wordt geboren in New York in 1947. Op jonge leeftijd begint ze met het schrijven van verhalen. Ze studeert zowel in New York als in Europa. Op 19-jarige leeftijd schrijft ze haar eerste boek. Het meest bekend wordt ze met haar romans. Het eerste boek wat ze schrijft heet Going Home. Dit is voor volwassenen geschreven. Daarnaast schrijft ze boeken voor kinderen, Max and Martha geheten. Voor kinderen schrijft ook boeken over Freddie. Ze beschrijft hierin dagelijkse situaties die kinderen kunnen tegenkomen. In haar boeken raakt de hoofdpersoon vaak verwikkeld in een situatie waardoor haar relatie in de problemen komt. Haar hoofdpersonen zijn meestal niet echt realistisch. Ze plegen zich op te houden onder ’the rich and famous’. Een deel van haar boeken is verfilmd. Er zijn televisiefilms van diverse boeken gemaakt. Dit zijn drama’s waarin problemen centraal staan. Enkele van haar verfilmde boeken zijn Family Album (1985), Changes (1983) en The Promise. Danielle Steel staat in de top 10 van best verkopende auteurs. Eén van haar boeken staat meer dan 390 weken op de New York Times bestsellerslijst.

1952: de geboortedag van Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is een Nederlandse acteur, regisseur, schrijver, schilder en vormgever. In 1974 is hij medeoprichter van het toneelgezelschap Orkater. In 1980 richt hij samen met zijn broer Marc het theatergezelschap De Mexicaanse Hond op. Van Warmerdam is sinds 1989 de naam waaronder hij theatervoorstellingen maakt. In 1986 debuteert hij met Abel.

1941: de geboortedag van David Crosby

David Crosby (Los Angeles, Californië, VS, 1941) was een popmuzikant, gitarist en singer-songwriter. Hij maakt deel uit van The Byrds. In 1968 verlaat hij deze groep en formeert hij samen met Stephen Stills, Graham Nash en later ook met Neil Young de groep Crosby, Stills & Nash (and Young). Davis Crosby overlijdt op 19 januari 2023. hij is 81 jaar geworden.

1945: de geboortedag van Steve Martin

Steve Martin (Waco, Texas, VS, 1945) is een Amerikaanse acteur en komiek. In 1967 begint hij met het schrijven voor The Smothers Brothers Comedy Hour. Voor dit werk ontvangt hij in 1969 een Emmy Award. In de jaren 70 maakt hij een registratie van een stand up optreden. Dit wordt een enorm succes. Hij is het meest herkenbaar aan zijn spierwitte haren en expressieve mimiek. In 2006 komt er een remake uit van The Pink Panther waarin hij inspecteur Clouseau speelt. De film wordt gevolgd door The Pink Panther II in 2009. Steve Martin is een verdienstelijk banjospeler. Tevens is hij schrijver van een kinderboek en een aantal romans.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE