Historie van 14 februari

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 februari hebben plaatsgevonden.

300: de heilige Valentijn

Vandaag is de naamdag van Sint Valentijn. Valentinus van Terni wordt in het begin van de 3e eeuw geboren in of nabij Rome. In die tijd is keizer Claudius II aan de macht. Deze vaardigt een verbod uit: soldaten mogen niet trouwen, omdat ze dan aan het front alleen aan hun geliefde denken. Een jong paar denkt de keizer te slim af te zijn en komt bij Valentijn om te trouwen. Deze vindt liefde belangrijker dan wet en huwt het stel. Al snel komen meerdere paren. Hij wordt verraden en gearresteerd. Valentijns onthoofding vindt plaats op 14 februari, maar voor het vonnis voltrokken wordt, stopt hij een klein blind meisje een briefje in de hand. Op het briefje staat te lezen “Van Valentijn” en onmiddellijk kan het meisje weer zien.

1956: de 10e Elfstedentocht

Er komen 5 rijders gezamenlijk over de streep tijdens de Elfstedentocht. Het zijn Jeen Nauta, Aad de Koning, Anton Verhoeven, Maus Wijnhout en Jan J. van der Hoorn. Het bestuur besluit geen prijzen uit te reiken, maar handhaaft de 5 wel op de eerste plaats in de uitslag. Het vijftal wordt niet uitgenodigd voor officiële bijeenkomsten voor winnaars. (Foto: ANP).

1976: Kleine wint Olympisch goud op de 10 kilometer

Tijdens de Olympische Winterspelen in het Oostenrijkse Innsbruck wint Piet Kleine de gouden medaille op de 10.000 meter. (Foto: ANP).

1979: de zwaarste sneeuwstorm in Nederland van de 20e eeuw

Een groot deel van Nederland krijgt op 14 februari 1979 te maken met de zwaarste sneeuwstorm van de eeuw. Vooral in het noorden van ons land gaat de sneeuwstorm flink tekeer. Met 5 graden vorst en een ijskoude wind zorgen sneeuwstormen ervoor dat ons land ontregeld raakt. Dorpen in het noorden zijn van de buitenwereld afgesloten, hoogspanningskabels gaan kapot en snelwegen raken geblokkeerd. Militairen worden ingeschakeld en mensen gaan over tot het hamsteren van voedsel. In de loop van de dag stopt het met sneeuwen, maar de wind blijft voortrazen. Hierdoor ontstaan sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoog. In het noorden komt het leven enige dagen tot stilstand.

1947: de geboortedag van Frank Groothof

Frank Groothof (Amsterdam, 1947) is vooral bekend van Sesamstraat en Het Klokhuis. Hij studeert 5 jaar aan het conservatorium waarna hij gaat spelen bij het fameuze Werktheater. Samen met zijn broer René Groothof speelt hij diverse jaren Broertjes en Broertjes op Stap. Deze voorstellingen zijn geïnspireerd op hun eigen jeugd. Na Broertjes bewerkt Frank Groothof een groot aantal opera’s tot muziekvoorstellingen die met name op kinderen zijn gericht. Zo bewerkt hij met groot succes De Toverfluit van Mozart, en de reis van Odysseus. (Foto: ANP).

1950: de geboortedag van Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud (Schaarbeek, België, 1950) debuteert in het begin van de jaren 70 als gitarist. In 1977 komt zijn album Nooit Meer Drinken uit met onder andere het nummer Meisjes, zijn eerste hit. Hij maakt vrolijke dan weer droevige en filosofische liedjes. In de jaren 70 scoort Raymond met het melancholieke Je Veux de L’amour een grote hit in Nederland en Vlaanderen. In 1990 neemt hij de meeste van zijn nummers opnieuw op om ze op een verzamel-cd te kunnen uitbrengen. Als uitsmijter wordt het gospelachtige Liefde voor muziek opgenomen. Dit nummer wordt een nummer 1 hit in België en Nederland. Zelf noemt hij zich tekstdichter, filosoof en clown. (Foto: ANP).

1946: de geboortedag van Jan Decleir

Jan Decleir (Niel, België, 1946) is een Vlaams acteur. Bij het grote televisiepubliek wordt Decleir bekend wanneer hij in 1976 de rol van Sil de Strandjutter speelt in de gelijknamige televisieserie. Andere opmerkelijke rollen speelt hij in de films Daens en Karakter. Jan Decleir wordt verschillende keren onderscheiden voor zijn acteerwerk. Zo krijgt hij op het filmfestival van Montréal de prijs van Beste Acteur voor zijn rol in de door Pieter Kuijpers geregisseerde film Off Screen. (Foto: ANP).

1959: de geboortedag van Anny Schilder

Anny Schilder is op Valentijnsdag 1959 geboren te Volendam. Zij is bekend als het gezicht van BZN. Van 1976 tot 1984 is zij de zangeres van de popgroep die in deze jaren vele hits scoort. Een van de hoogtepunten is Mon Amour. In BZN wordt zij in 1984 opgevolgd door Carola Smit. Vanaf 1984 heeft ze een succesvolle solocarrière. Het nummer Eeuwige Kerst komt in dit jaar uit en wordt een grote hit. Het is geschreven door Henk Temming en ingezongen door Anny Schilder en Kinderen voor Kinderen. Ook het nummer You Are My Hero is in 1989 goed voor een top 10-notering. Vanaf 2000 is Schilder actief in BZN ’66, een reunieband van oud-BZN-leden. De band speelt overwegend titels uit de beginperiode van BZN, waarin beat- en rockmuziek de boventoon voeren.

1967: de geboortedag van Mark Rutte

Mark Rutte (Den Haag, 1967) is sinds 2010 de minister-president van Nederland. Hij is al zeer vroeg geïnteresseerd in politiek. Mark Rutte studeert geschiedenis in Leiden. Van 1988 tot en met 1991 is hij voorzitter van de JOVD. In 2002 wordt hij staatssecretaris van OC&W. Vanaf 2006 is hij fractievoorzitter van de VVD. In 2010 is de VVD de grootste partij en Mark Rutte wordt minister-president van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Dit kabinet valt in 2012. De VVD en de PvdA zijn de grote winnaars van de verkiezingen die daarop volgen. De 2 partijen weten een coalitie te vormen eind 2012 en het kabinet Rutte II is geboren. De parlementaire pers roept Mark Rutte uit als politicus van het jaar 2010 en 2011. In oktober 2017 staat Mark Rutte samen met de koning en zijn nieuwe kabinet Rutte III op het bordes. Op 10 januari 2022 wordt het kabinet Rutte IV gepresenteerd.  (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie