Historie van 14 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 januari hebben plaatsgevonden.

1952: einde van de voedselbon

Er komt er een einde aan de door de overheid gecontroleerde voedseldistributie, de voedselbon. Koffie is het laatste artikel dat nog ’op de bon’ te krijgen is. Het systeem is al voor de oorlog ingesteld. In 1939, in de mobilisatietijd, wordt de Distributiewet van kracht. Elke Nederlander krijgt eind dat jaar een distributiestamkaart waarop hij bij de gemeentelijke distributiediensten, bonnen- en bonkaarten kan krijgen.

1954: huwelijk van Marilyn Monroe en Joe DiMaggio

Amerikaans actrice en sekssymbool Marilyn Monroe trouwt met Amerikaans icoon en honkballegende Joe DiMaggio. De twee gaan op huwelijksreis naar Japan. Daar treedt Marilyn op voor Amerikaanse soldaten. Joe is daar niet blij mee en hij wil dat zijn vrouw niet meer van dat soort sexy optredens doet. Na een enorme ruzie in september scheiden ze in oktober na negen maanden huwelijk.

1970: het laatste optreden van Diana Ross & The Supremes

Het laatste optreden van Diana Ross and the Supremes in het Frontier Hotel in Las Vegas. Diana Ross vervolgt haar carrière solo en doet dat zeer succesvol. Hits van The Supremes zijn onder meer You Can’t Hurry Love, Stop! In The Name Of Love en Baby Love.

1952: de geboortedag van Joke Bruijs

Joke Bruijs is een muzikale duizendpoot. Jazz, Nederlandstalig of een stevig robbertje rock, Bruijs draait er haar hand niet voor om. In de veertig jaar dat ze inmiddels op de planken staat heeft ze een indrukwekkend arsenaal aan hits opgebouwd, niet alleen als musicalster maar ook als soloartiest. Het meest bekend is ze van haar rol als Nel in de KRO-comedy Toen was geluk heel gewoon. Daarin speelt ze met haar ex-man Gerard Cox. De serie loopt van 1994 tot 2009 en is één van de langst lopende en succesvolle series uit de televisiegeschiedenis.

1798: de geboortedag van Johan Rudolf Thorbecke

Johan Rudolf Thorbecke (Zwolle, 1798 – Den Haag, 4 juni 1872) is de geestelijk vader van de Nederlandse grondwet. Uit angst voor de revolutionaire stemming die Europa in 1848 in zijn greep heeft, geeft koning Willem II de liberaal Thorbecke opdracht een grondwet te schrijven die voorziet in de vestiging van een parlementaire democratie. Onze huidige grondwet is een rechtstreekse afstammeling van Thorbeckes concept. Niet alleen wordt in 1848 de ministeriële verantwoordelijkheid ingevoerd, ook krijgt Nederland voor het eerst directe verkiezingen. Thorbeckes grondwet zet een proces van vergaande liberalisering in ging die uiteindelijk van Nederland een moderne staat zou maken.

1937: de geboortedag van J. Bernlef

J. Bernlef (St. Pancras, 1937) is het pseudoniem van de dichter/schrijver Hendrik Jan Marsman. Hoewel hij geen familie is van die andere beroemde dichter Hendrik Marsman, kiest hij ervoor zichzelf te vernoemen naar een onbekende Friese bard uit de 8e eeuw, genaamd Bernlef. Als dichter geniet hij minder faam dan als romanschrijver. Bernlef verwerft in 1984 landelijke roem met Hersenschimmen, een verhaal geschreven vanuit het perspectief van een dementerende man. Mediaschuw als hij is, besteedt de inmiddels beroemde Bernlef al zijn tijd aan de productie van een enorme collectie literatuur en poëzie. Voor zijn complete oeuvre ontvangt hij in 1994 de P.C. Hooftprijs. In 2008 schrijft hij het Boekenweekgeschenk, getiteld De Pianoman. In 2009 levert hij de tekst voor een operasolo, getiteld Ophelia. De Tweede Ruimte en Geleende Levens zijn werken die in 2010 van de hand van de schrijver verschijnen, gevolgd door De Een Zijn Dood in 2011. Help Me Herinneren komt uit in 2012. Het gaat over de kracht en de verraderlijkheid van herinneringen. Tevens verschijnt een jubileumuitgave met gedichten, getiteld Voorgoed. Gedichten 1960-2010. J. Bernlef overlijdt op 29 oktober 2012 in Amsterdam.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE