Historie van 14 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 juli hebben plaatsgevonden.

1789: de bestorming van de Bastille

Als op 14 juli 1789 met de bestorming van de Bastille de Franse Revolutie begint, zitten er slechts 7 gevangenen opgesloten: 4 valsmunters, 2 krankzinnigen en een jonge graaf. Na inname van de Bastille wordt het gebouw met de grond gelijk gemaakt. Met de revolutie wordt een eind gemaakt aan de absolute heerschappij van de monarchie en de kerk. De Franse Revolutie heeft een blijvende verandering teweeg gebracht op het gebied van onder meer de staatsinrichting.

1951: 1e overwinning van Ferrari in de Formule 1

De Argentijn José Froilán González wint de Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone. Zijn zege is tevens de 1e zege voor het Scuderia Ferrari in het wereldkampioenschap Formule 1. Ferrari is het meest succesvolle team in de Formule 1 met 16 constructeurstitels en 15 coureurstitels. (Foto: ANP)

2016: Aanslag op de Promenade des Anglais

Na een grote vuurwerkshow op de Promenade des Anglais in Nice ter afsluiting van de Franse nationale feestdag 14 juli, rijdt een man met een vrachtwagen in op de aanwezige mensenmenigte. Er komen 86 mensen om het leven en meer dan 400 raken gewond. De terrorist rijdt 2 kilometer over de boulevard om daarna door de politie te worden doodgeschoten. De dader is de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Na de aanslag eist terreurorganisatie IS de terreurdaad op. Bouhlel heeft een strafblad maar is niet bekend bij de inlichtingendiensten. De politie pakt 7 mensen op die mogelijk met de aanslag te maken hebben. (Foto: ANP)

1944: de geboortedag van Aad Mansveld

Aad Mansveld (Den Haag, 1944) was een Nederlandse voetballer. Mansveld speelt het grootste deel van carrière bij zijn liefde ADO en later FC Den Haag. Hij wordt in 1970 full prof en maakt op 20-jarige leeftijd zijn debuut als voorstopper. Mansveld schuift in, kan makkelijk van afstand schieten en heeft een feilloze pass. Via één-tweetjes met middenvelders als Dick Advocaat en Piet de Zoete gaat hij mee naar voren en komt hij regelmatig in scoringspositie. Daarom wordt hij wel eens vergeleken met libero Franz Beckenbauer. Naast ADO en FC Den Haag speelt Mansveld tevens voor Feyenoord en FC Utrecht. Na zijn carrière als voetballer wordt hij trainer. Mansveld speelt 6 interlands voor Oranje en gaat niet mee naar West-Duitsland vanwege een gescheurde enkelband.
De Hagenaar Aad Mansveld geldt in Den Haag en omstreken nog steeds als onbetwist clubicoon. Er is een tribune en een straat naar hem vernoemd en er is een standbeeld voor hem opgericht. Aad Mansveld overlijdt op 5 december 1991. Hij is 47 jaar geworden. (Foto: ANP)

1948: de geboortedag van Edvard Niessing

Edvard Niessing (Dordrecht, 1948) is een Nederlandse radio-dj en nieuwslezer. Hij begint als zovelen zijn carrière in 1966 bij AVRO’s jeugdomroep Minjon. Edvard werkt vervolgens bij de KRO, waar hij 22 jaar werkt. Onder meer als radio- en televisieomroeper. Bekende programma’s van hem zijn Pep op Drie, In Antwoord op uw schrijven en Niemandsland. Na een korte tijd voor het ANP nieuws te lezen, wordt hij van 1994 tot 1997 het gezicht van het RTL Nieuws. Tussen 1997 en 2000 is hij tevens presentator en nieuwslezer bij de regionale omroep Radio West. In 2004 wordt Niessing door TROS Radar uitgeroepen tot meest irritante reclamepersoon van 2003, door een reclame voor Frisia. In deze reclame speelt hij een nieuwslezer die de producten van de bank aanprijst. In 2007 doet Edvard Niessing mee aan het televisieprogramma Sterren Dansen Op Het IJs. Na 2 uur verlaat hij het programma echter al na een valpartij. Edvard Niessing presenteert voor het programma Tijd voor MAX in het najaar het nieuws. Zijn hobby is het besturen van een tram. Na jarenlang oude trams te rijden, begint Edvard in 2009 als regulier bestuurder bij het Haagse trambedrijf HTM. In 2013 is hij terug op de buis in het programma Bananasplit. (Foto: ANP)

1963: de geboortedag van Wouter Bos

Wouter Bos (Vlaardingen, 1963) is de voormalige politiek leider van de Partij van de Arbeid. Zijn carrière begint bij Shell in 1988 en voert hem over de hele wereld. In 1998 wordt hij gekozen als Tweede Kamerlid. Hij houdt zich dan vooral bezig met economische zaken. In november 2002 wordt hij gekozen tot lijsttrekker van de PvdA. Hij is minister van Financiën in het kabinet-Balkenende IV. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 neemt Bos afscheid van de politiek, om naar eigen zeggen meer aandacht te kunnen besteden aan zijn gezin. Het zal ook een rol hebben gespeeld dat de PvdA niet erg gunstig staat in de peilingen. Job Cohen is de opvolger van Wouter Bos. Hierna wordt Bos onder andere bestuursvoorzitter van het VUmc. Hij is fan van Feyenoord en getrouwd met Barbara Bos. (Foto: ANP)

1977: de geboortedag van prinses Victoria

Prinses Victoria Ingrid Alice Desirée (Stockholm, Zweden, 1977) is de Zweedse kroonprinses. Sinds 1 januari 1980 is het in Zweden mogelijk om als vrouw staatshoofd te worden. Hiermee is Zweden het eerste land waarin troonsopvolging altijd aan de eerstgeborene toekomt. Zij kan in theorie ook aanspraak maken op de Britse troon. Haar vader is namelijk de achter-achter-kleinzoon van koningin Victoria. Er zit nog een Nederlandse tintje aan dit verhaal; haar peetmoeder is namelijk koningin Beatrix. In 2010 treedt ze in het huwelijk met Daniel Westling. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE