Historie van 14 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 juni hebben plaatsgevonden.

1777: Stars and Stripes wordt de Amerikaanse vlag

Stars and Stripes wordt door het congres van de Verenigde Staten aangenomen als officiële vlag. De 13 strepen op de vlag staan voor de 13 oorspronkelijke kolonies die zich in 1776 afscheiden van het Verenigd Koninkrijk. De 50 sterren op de vlag stellen de 50 staten van de Verenigde Staten voor.

1940: nazi-Duitsland opent Auschwitz

In Polen wordt het ‘werkkamp’ Auschwitz geopend door de Duitse bezetters. Auschwitz is een nazi-Duits vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz. De naam Auschwitz staat symbool voor de vernietigingskampen van de nazi’s die op veel plaatsen in Europa verschijnen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen, merendeels Joden, zijn in dergelijke kampen om het leven gekomen. Naast Joden komen ook minderheden als gehandicapten en politieke gevangenen om. Er worden zo’n 1,5 miljoen mensen gedeporteerd. Na aankomst in Auschwitz zijn er ongeveer 1,1 miljoen direct vergast of doodgeschoten. Minstens 200.000 mensen komen om door ziekten of honger of worden na korte tijd alsnog naar de gaskamers gestuurd. (Foto: ANP)

1966: afschaffing van de index van verboden boeken

Het Vaticaan schaft de index van verboden boeken af (index librorum prohibitorum). Deze index is een door de Paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mogen lezen, omdat ze door de Rooms-Katholieke Kerk verwerpelijk worden geacht. De morele autoriteit van de index zou nog altijd voortbestaan.

2017: grote brand in de Grenfell Tower in Londen

Bij een grote brand in Grenfell Tower in Londen komen 72 inwoners om het leven. Later blijkt dat er te weinig gedaan is aan de brandveiligheid van het gebouw, met grote woede tot gevolg. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: Shutterstock)

1913: de geboortedag van Frits van Turenhout

Frits van Turenhout (Amsterdam, 1913) was een Nederlandse programmamaker. Hij begint bij de KRO. Maar het meest bekend is hij als presentator van de voetbal- en toto-uitslagen. Zijn uitspraak van “nul-nul” is beroemd geworden nadat André van Duin een parodie van Van Turenhout maakt in de revue Dag, Dag, Heerlijke Lach in de jaren 70. Sindsdien klinkt door het hoofd van menig Nederlander de stem van Frits van Turenhout bij het horen van de brilstand. Frits van Turenhout overlijdt op 3 oktober 2004 in Blaricum. (Foto: ANP)

1934: de geboortedag van Mieke Telkamp

Mieke Telkamp (Oldenzaal, 1934) was een Nederlandse zangeres. In de jaren 50 is zij een heus tieneridool. Het nummer Waarheen, Waarvoor? is een ware evergreen. Na meer dan 24 jaar niet meer in de publiciteit geweest te zijn, staat Mieke Telkamp 13 december 2008 weer op het podium. Exclusief tijdens de MAX Proms neemt zij van Jan Slagter een Diamanten Award  in ontvangst, voor ruim 1 miljoen verkochte exemplaren van haar bekende nummer Waarheen, Waarvoor?. Op 10 maart 2010 ontvangt ze uit handen van Anneke Grönloh een gouden dvd. Het afscheid van het grote publiek vindt plaats bij Omroep MAX in 2011. Het is dan echt de laatste keer dat zij in het openbaar optreedt en een interview geeft. Mieke Telkamp overlijdt op 20 oktober 2016. (Foto: ANP)

1943: de geboortedag van Piet Keizer

Piet Keizer (Amsterdam, 1943) was een voormalige legendarische linksbuiten en aanvoerder van Ajax en van het Nederlands elftal. Hij vormt in de jaren 60 en 70 één van de beste voorhoedes samen met Sjaak Swart en Johan Cruijff. Keizer debuteert bij Ajax in 1961 in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Feijenoord. Als hij aan een wedstrijd tegen DOS een schedelbasisfractuur overhoudt, wordt gevreesd voor zijn carrière. Wonder boven wonder herstelt hij volledig. Hij maakt deel uit van het gouden Ajax dat in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup 1 en in 1972 de Wereldbeker wint. Voor het Nederlands elftal speelt hij zijn laatste wedstrijd op het WK van 1974 tegen Zweden.

1946: de geboortedag van Donald Trump

Donald John Trump wordt in 1946 geboren in New York. Trump is een succesvolle Amerikaanse zakenman. Na het afronden van de Wharton Business School neemt hij deel aan het familiebedrijf. Het bedrijf handelt in onroerend goed. Hij creëert een imperium in onroerend goed: casino’s, sport, en transport, waarbij er een soort satirische cultus ontstaat rond zijn persoon. De naam ‘Trump’ komt terug in markante gebouwen die hij heeft laten bouwen.

1958: de geboortedag van Eric Heiden

Dr. Eric Arthur Heiden (Madison, Wisconsin, VS) is een voormalige Amerikaanse schaatser en volgens velen de beste schaatser van de 20ste eeuw. Tijdens de Olympische Spelen van Lake Placid in 1980 wint hij op alle afstanden goud (5 stuks), hetgeen nog nooit is vertoond. Heiden is revolutionair in het ontwikkelen van nieuwe trainingsmethodes. Zo vindt hij de schaatsplank uit, waardoor hij de schaatsbeweging zelfs in de zomer kan oefenen. Heiden hangt plotseling zijn schaatsen aan de wilgen en rijdt één keer de Tour de France. Daarna wordt hij sportverslaggever voor de televisie. Eric Heiden is vanaf 2015 als teamarts verbonden aan het BMC wielerteam. (Foto: ANP)

1965: de geboortedag van Natasja Froger

Natasja Johanna Froger-Kunst (Brielle, 14 juni 1965) is een Nederlandse televisiepresentatrice en echtgenote van René Froger. Vanaf 2006 presenteert zij bij SBS 6 het programma Hart in Aktie. Hiervoor presenteert zij bij de TROS het programma Schoondochter Gezocht. Vanaf 2012 is ze te zien in het programma Welcome Home, waarin vrijwilligers bijzondere mensen helpen aan een opgeknapt onderkomen. Dat wordt gevolgd in 2014 door Met Open Armen, een programma waarin koppels een kind adopteren.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE