In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 maart hebben plaatsgevonden.
1964: veroordeling van Jack Ruby
Een rechtbank in de Amerikaanse staat Texas vindt Jack Ruby schuldig aan de moord op Lee Harvey Oswald. Oswald wordt gezien als de moordenaar van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Ruby krijgt wereldwijde aandacht omdat de moord, gepleegd op 24 november 1963, live op televisie is te zien. Vanaf dat moment ontstaan er veel samenzweringstheorieën. Volgens sommigen zou Ruby zijn ingehuurd door de maffia die de moord op Kennedy zouden hebben gepleegd. Volgens anderen vermoordt hij Oswald zodat die niet kan getuigen tegen mogelijke handlangers. Het onbetwiste motief is niet duidelijk. Uiteindelijk veroordeelt een rechtbank Ruby ter dood. Zijn advocaten tekenen echter hoger beroep aan en de doodstraf wordt omgezet in een gevangenisstraf. Hij overlijdt in 1967 in de gevangenis aan een ziekte.
2003: Opening Westerscheldetunnel
Koningin Beatrix opent in Zeeland de Westerscheldetunnel. De tunnel, die Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen verbindt, is 6.6 kilometer lang en is daarmee de langste tunnel voor het wegverkeer in Nederland. (Foto: ANP). Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.
1879: de geboortedag van Albert Einstein
Albert Einstein (Ulm, Duitsland, 1879 – Princeton, VS, 18 april 1955) was één van de grootste genieën aller tijden. Het Nobelcomité reikt aan hem in 1921 de Nobelprijs voor de Natuurkunde uit. Hij bedenkt onder meer de bekende formule E = mc2 . Hiermee legt hij tussen energie (E), massa (m) en de lichtsnelheid (c). Uit de formule volgt dat een kleine massa een enorme hoeveelheid energie kan produceren. De formule spreekt zeer tot de verbeelding. De bedenker is dan ook een charismatisch man met eigenaardige trekken. Einstein houdt bijvoorbeeld niet van sokken en heeft buitenshuis alleen schoenen of sandalen aan zijn blote voeten. Binnen loopt hij vaak blootsvoets. Hij staat tevens bekend om zijn rake uitspraken. Eén daarvan luidt: “Twee zaken zijn onbegrensd: menselijke domheid en het heelal. En over de onbegrensdheid van het heelal ben ik niet zeker.” (Foto: ANP).
1933: de geboortedag van Michael Caine
Michael Caine (Londen, Groot-Brittannië, 1933) is in de jaren 60, ondanks zijn bril een sekssymbool. Hij speelt één van zijn bekendste rollen in de legendarische misdaadkomedie The Italian Job uit 1968. In deze film spreekt hij Cockney-Engels. Vanwege zijn typische uitspraak van het Engelse woord bloody als bladdie (verdomd in het Engels) wordt hij veel geïmiteerd. Hij wint 2 keer een Oscar. De ene voor zijn rol in Hannah and her Sisters en de andere voor zijn rol The Cider Rules. In 2000 wordt Maurice Micklewhite geridderd. Maurice Micklewhite is zijn geboortenaam. Die gebruikt hij als hij niet werkt. (Foto: ANP).
1945: de geboortedag van Herman van Veen
Herman van Veen is een duizendpoot. Hij is cabaretier, chansonnier, muzikant, acteur, regisseur en schrijver. Bovendien is hij jaren lid, bestuurslid en ambassadeur van Unicef-Nederland. Zelf sticht hij ook enkele organisaties die zich inzetten voor de rechten van het kind.
Van Veen wordt geboren in Utrecht. Hij groeit op in een arbeidersgezin. Hij studeert viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens zijn studie raakt Van Veen bevriend met Erik van der Wurff, wat zou resulteert in een langdurige samenwerking. In 1965 maakt hij zijn theaterdebuut met het muzikale programma Harlekijn. Hij publiceert in 1969 publiceert hij zijn eerste bundel met verzen en verhalen in 1979 komt het eerste boekje over zijn geesteskind Alfred Jodocus Kwak uit. Dit boekje is ondertussen in 20 talen vertaald.