Historie van 14 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 mei hebben plaatsgevonden.

1940: het bombardement op Rotterdam

Het bombardement op Rotterdam vindt plaats. Door onder meer stevig verzet van Nederlandse mariniers tegen de Duitse inval wordt de opmars van de Duitse troepen vertraagd. De Duitsers besluiten hierop een ultimatum te stellen. Het verstrijkt en wat in 6 eeuwen is opgebouwd, wordt in een paar minuten vernietigd. Een groot deel van de stad in de omgeving van de Coolsingel wordt weggevaagd. Honderden mensen vinden de dood. (Foto: ANP)

1940: generaal Winkelman bereid tot capitulatie

Na Rotterdam dreigen de Duitsers Utrecht plat te bombarderen. De Nederlandse generaal Winkelman geeft aan bereid te zijn tot capitulatie. De echte overgave van Nederland vindt op 15 mei plaats. De Duitse bezetting is dan een feit. (Foto: ANP)

1948: Ben-Gurion roept de onafhankelijkheid van  Israël uit

David Ben-Gurion proclameert de onafhankelijke Israëlische staat. Net voor het verlopen van het Brits Mandaat van Palestina wordt de Staat Israël afgekondigd. Het Verenigd Koninkrijk krijgt het Mandaat over Palestina in 1920 als het Ottomaanse Rijk gevallen is. De historische band van het joodse volk met Palestina wordt in dit mandaat erkend. Ben Gurion wordt na de onafhankelijkheid de minister-president en minister van Defensie. (Foto: ANP)

1944: de geboortedag van George Lucas

George Lucas (Modesto, Californië, VS, 1944) is een Amerikaanse regisseur, schrijver en producent van films. De grootste bekendheid verwerft hij als maker en bedenker van de Star Wars-films en van zijn filmmaatschappij Lucasfilm Ltd. Naast de Star Wars-films bedenkt George Lucas ook de films van Indiana Jones, die hij samen met zijn vriend Steven Spielberg maakt. Het bedrijf Pixar, bekend van onder andere de film The Incredibles, is een tijd onderdeel van Lucasfilm. George Lucas geeft in 2012 aan niet meer mee te werken aan grote filmproducties. (Foto: Shutterstock)

1943: de geboortedag van Jack Bruce

Jack Bruce (Bishopsbriggs, VK, 1943 – Suffolk, VK, 2014) was zanger en bassist. Hij is bekend van het legendarische powertrio Cream. Bruce speelt in deze band met Eric Clapton op de gitaar en Ginger Baker op de drums. Bruce is de belangrijkste componist van de band. Het beroemde White Room is van zijn hand. Hij en Baker zijn aartsvijanden en kunnen elkaar niet luchten of zien. Baker kan zich zeer agressief gedragen en gebruikt grote hoeveelheden drugs en alcohol. Dit is de belangrijkste reden van het uit elkaar vallen van de band. In de korte periode van het bestaan van Cream maakt de band legendarische platen en fungeren ze als voorbeeld voor The Jimmi Hendrix Experience. Na Cream blijft Jack Bruce muziek maken. Zo vervaardigt hij in 2008 de plaat Seven Moons met Gary Husband op de drums en Robin Trower op de gitaar. De laatste is bekend als gitarist van Procol Harum. In 2009 wordt van deze plaat een live registratie in Nederland opgenomen, getiteld Seven Moons Live. Samen met wederom Robin Trower neemt hij Silver Rails op hetgeen begin 2014 verschijnt. Jack Bruce overlijdt op 25 oktober 2014. (Foto: ANP)

1952: de geboortedag van David Byrne

David Byrne (Dumbarton, Groot-Brittannië, 1952) is de voormalige zanger van de new wave-groep Talking Heads. David Byrne groeit op in het Canadese Hamilton en studeert later in Baltimore in de Verenigde Staten. In de jaren 70 en 80 heeft de band mega-hits met nummers als Psycho Killer, Once In A Lifetime en Burning Down The House. Met Brian Eno neemt hij het invloedrijke My Life In The Bush Of Ghosts op. De plaat is één van de eerste waarop gesampelde stukken op muziek staan. Zo is een korantekst te horen. Ook het uitdrijven van een duivel door een excorcist wordt door het tweetal op deze plaat gezet. Tevens richt hij het platenlabel Luaka Bop op. Hierop brengen artiesten als Cornershop, Os Mutantes en Los De Abajo hun platen uit. (Foto: ANP)

1959: de geboortedag van Patrick Bruel

Patrick Maurice Benguigui wordt in 1959 geboren. Zijn ouders zijn Franse kolonisten en zijn vader verdwijnt als Patrick 3 jaar oud is. Samen met zijn moeder vertrekt Patrick naar Parijs, naar de wijk Argenteuil. Op school kan hij niet goed meekomen. Hij is meer geïnteresseerd in zijn grote passie voetbal.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE