Historie van 14 november

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 november hebben plaatsgevonden.

1940: bombardement op Coventry

De Engelse stad Coventry wordt door de Luftwaffe gebombardeerd. Hierbij valt een groot aantal burgerslachtoffers. De Duitsers bestoken vooral vliegvelden en vliegtuigfabrieken met de bedoeling om een landing op het Britse eiland te vergemakkelijken.

1957: een straaljager stort neer op Bussum

Een straaljager van de Amerikaanse luchtmacht stort op Bussum neer. Na het opstijgen vat het toestel vlam. De piloot weet zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Het vliegtuig stort neer op twee gebouwen van de Kolonel Palmkazerne in Bussum. 5 militairen verliezen het leven en 16 raken gewond.

1969: lancering van Apollo 12

Om 16.22 uur vertrekt van het Kennedy Space Centre in Florida de Apollo 12. De raket wordt in stromende regen de ruimte ingestuurd en wordt na meer dan een halve minuut geraakt door een blikseminslag. De Apollo landt vier dagen later precies zoals gepland: 183 meter naast een onbemande sonde die daar een half jaar eerder is aangekomen. Apollo 12 is de tweede missie van het Apolloprogramma waarbij astronauten op de maan landen. De bemanning bestaat uit Charles Conrad Jr., Alan L. Bean en Richard F. Gordon.

1998: schikking tussen Paula Jones en president Clinton

Paula Jones schijnt, net als Monica Lewinsky, een relatie met de Amerikaanse president Bill Clinton te hebben gehad. Bill Clinton betaalt haar 850.000 dollar zodat zij haar aanklacht van seksuele intimidatie intrekt.

2005: een mus verstoort de voorbereidingen van Domino Day

Tijdens de voorbereidingen van Domino Day hebben de stenenleggers last van een mus. Het beest is er de oorzaak van dat meerdere stenen omvallen. Faunabeheer wordt ingeschakeld maar die weten de indringer niet te vangen. Men grijpt naar een drastischer middel: de mus wordt doodgeschoten. Heel Nederland is verontwaardigd.

1948: de geboortedag van koning Charles III

Charles III is koning van het Verenigd Koninkrijk en hoofd van het Gemenebest van Naties. Charles wordt geboren in Buckingham Palace, als zoon van prinses Elizabeth en prins Philip. Op 29 juli 1981 trouwt hij met de 20-jarige Lady Diana Spencer. Met haar krijgt de dan nog kroonprins 2 kinderen: kroonprins William en Harry. In de jaren 80 valt hij op door pleidooien voor een meer traditionele architectuur. Charles heeft een buitenechtelijke relatie met zijn vroegere geliefde Camilla Parker Bowles en ook Diana begint buitenechtelijke relaties. Op 28 augustus 1996 wordt hun huwelijk ontbonden. Op 9 april 2005 trouwt hij met Camilla Parker Bowles. Zijn moeder zit meer dan 70 jaar op de troon. Koningin Elizabeth II overlijdt op 8 september 2022. Na het overlijden van zijn moeder wordt kroonprins Charles koning Charles III.

1954: de geboortedag van Bernard Hinault

Bernard Hinault (Yffiniac, Frankrijk, 1954) is een voormalige Franse wielrenner. Na Jacques Anquetil en Eddy Merckx is hij de derde renner die de Tour de France vijfmaal weet te winnen. Hinault beëindigt op 14 november 1986 zijn sportieve loopbaan. Op de rangschikking van de beste renners aller tijden is Bernard Hinault tweede. Sinds jaren maakt hij deel uit van het organisatiecomité van de Tour de France.

1956: de geboortedag van Peter R. de Vries

Peter Rudolf de Vries wordt in Aalsmeer geboren. Hij was de bekendste misdaadverslaggever van Nederland. Hij begint eind jaren 70 zijn loopbaan bij De Telegraaf. Hij schrijft een succesvol boek over de Heinekenontvoering en spoort één van hen op in Paraguay. Het boek wordt later verfilmd. Hij wordt bekend door het tv-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Daarin behandelt hij zaken over moord, verkrachting, oplichting en kinderporno. Hij zet zich in voor de Twee van Putten, die onterecht zijn veroordeeld wegens moord en verkrachting op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius. Uiteindelijk worden de 2 vrijgesproken.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE