Historie van 14 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 14 september hebben plaatsgevonden.

1959: Luna 2 bereikt de maan

Voor de 1e keer in de geschiedenis bereikt een door de mens gemaakt object, de Luna 2, de maan. De Luna 2 is een ruimtevaartuig vervaardigd door de Sovjet-Unie.

1972: The Waltons wordt voor het eerst uitgezonden

De 1e aflevering van The Waltons komt op de buis. Het is een televisieserie over het leven van een Amerikaanse boerenfamilie op het platte land.

1975: beschadiging van De Nachtwacht

Een geestelijk verwarde man beschadigt De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Met een gekarteld mes steekt hij 13 maal in op het meesterwerk. Het is niet de eerste of de laatste keer dat iemand het nodig acht De Nachtwacht te beschadigen. In 1911 kerft iemand met een mes in het schilderij. In 1990 gooit een man zuur op De Nachtwacht. Over het incident van 1975 en de nasleep ervan vertelt Esther van Duijn, restaurateur en onderzoeker bij het Rijksmuseum, in Villa VdB.

1982: prinses Grace van Monaco overlijdt

Prinses Grace van Monaco, voorheen de actrice Grace Kelly, overlijdt nadat ze op 13 september samen met haar dochter Stéphanie een auto-ongeluk krijgt. De prinses blijkt te zijn getroffen door een beroerte. Het ongeluk vindt plaats op de weg waarop ze rijdt in de film To Catch A Thief. Prinses Grace was getrouwd met prins Reinier.

1946: de geboortedag van Marga van Praag

Marga van Praag wordt in 1946 geboren. Na de middelbare school vertrekt ze naar de toneelschool in Amsterdam. Dit zorgt ervoor dat ze in 1968 haar debuut maakt bij de VARA. Haar eerste keer op televisie was in juni 1964 in het programma Fenklup, gepresenteerd door Berend Boudewijn. The Beatles, zonder Ringo Starr, zijn te gast. Marga mag een vraag stellen. “Wie stopt jullie sokken?” George Harrison antwoordt: “Die worden alleen gewassen, want er zitten geen gaten in.” Ze presenteert voor de VARA De Jonge Onderzoekers en werkt ze aan kunstuitzendingen. Daarna doet ze de productie voor de quiz Twee voor Twaalf en maakt deel uit van de redactie van het satirische programma Hoe Bestaat Het. In 1981 komt ze terecht bij het Jeugdjournaal. Al snel groeit ze uit tot het gezicht van het Jeugdjournaal, waar ze tot 1994 blijft presenteren.

1946: de geboortedag van Max Pam

Max Pam (Amsterdam, 1946) is een Nederlandse schaker, schrijver en televisiemaker. Hij schaakt vaak met Tim Krabbé, als de 2 tenminste niet tijdelijk gebrouilleerd zijn. Hij is een schrijvende schaker of andersom. Daarnaast heeft hij ook een vaste column in het tijdschrift Humanist, in Buitenhof en schrijft hij voor HP/De Tijd. In 2004 komt het boek Het Ravijn uit, waarin hij zijn herstel van een hersenbloeding beschrijft. Hij schrijft columns voor onder meer Het Parool.

1947: de geboortedag van Sam Neill

Sam Neill (Omagh, Noord-Ierland, Groot-Brittannië, 1947) is een Nieuw-Zeelandse acteur. Hij is vooral bekend geworden met de Jurrasic Park-films. Hij speelt Allan Grant in Jurassic Park en Jurasic Park III. Daarnaast is hij onder meer te zien in de films Dead Calm, The Hunt For Red October, The Piano en Sirens.

1965: de geboortedag van Bert Kranenbarg

Bert Kranenbarg (Veldhoven, 1965) is een Nederlandse radiopresentator. Hij maakt voor het eerst kennis met de radio in de jaren 80 bij de ziekenomroep in Apeldoorn. In 1989 komt hij terecht bij de regionale zender Omroep Gelderland. Hij presenteert daar uiteenlopende informatieve- en actualiteitenprogramma’s. In 1995 vertrekt hij naar de VARA om presentator te worden van het Radio 2-programma Ontbijtradio. In 2001 ruilt hij de VARA om voor de NCRV, waar hij dagelijks het programma Knooppunt Kranenbarg presenteert. In 2014 is hij te beluisteren in het programma De Ochtend op Radio 1. Sinds 2 januari 2017 presenteert hij BertOp5 voor KRO-NCRV op NPO Radio 5.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE