Historie van 15 april

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 april hebben plaatsgevonden.

1729: 1e uitvoering van de Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion wordt voor het eerst uitgevoerd, om vervolgens bijna in de vergetelheid te raken. Wanneer Bach overlijdt in 1750, wordt de muziek bijna 100 jaar niet meer uitgevoerd. Componist Felix Mendelssohn raakt echter geïnspireerd door de muziek van Bach en voert het stuk met groot succes weer uit in 1839. Vanaf dan hoort Bachs bekendste passiemuziek weer tot het vaste oratoriumrepertoire.

1912: de Titanic zinkt

De superliner RMS Titanic loop vlak voor middernacht op 14 april op een ijsberg. De stuurboordkant wordt doorboord. Het onzinkbaar geachte schip loopt langzaam onder water en zinkt op haar eerste reis. In totaal zijn er op het moment van de aanvaring met de ijsberg 2223 mensen aan boord. Door het uitzetten van reddingsloepen kunnen er 706 opvarenden worden gered. Passagiers uit de eerste en tweede klasse hebben de meeste kans om in de reddingssloepen te geraken. Velen uit de derde klasse zitten als ratten in de val. 1517 passagiers komen te overlijden tijdens het zinken van het schip of raken te water en sterven aan onderkoeling. Op 18 april bereiken de geredde schipbreukelingen de haven van New York in de RMS Carpathia.

1947: oprichting van Radio Nederland Wereldomroep

Radio Nederland Wereldomroep wordt opgericht. In mei 2012 staakt de omroep de uitzendingen in de Nederlandse taal. (Foto: ANP).

1989: Hu Yaobang overlijdt

De Chinese reformistische leider Hu Yaobang overlijdt. Duizenden mensen willen de leider herdenken op het Plein van de Poort van de Hemelse Vrede. Het is het jaar waarin veel communistische regimes in Europa omver worden geworpen. Met de dood van Hu Yaobang begint een demonstratie van studenten en het volk, die duurt tot de nacht van 3 op 4 juni. Het Chinese leger grijpt dan in, met honderden doden als gevolg. (Foto: ANP).

1989: Hillsboroughramp

Aan het begin van de Engelse bekerwedstrijd tussen Nottingham Forest en Liverpool in het stadion Hillsborough in Sheffield voltrekt zich een ramp. Op de tribunes breekt paniek uit als te veel supporters door een hek naar binnen dringen. Mensen kunnen nergens naar toe en worden doodgedrukt. In totaal verliezen 96 Liverpoolfans het leven en raken honderden gewond. Het is de grootste voetbalramp uit de Engelse geschiedenis. Als gevolg van dit drama worden alle hekken in de stadions verwijderd en verdwijnen alle staanplaatsen. (Foto: ANP).

2013: bomexplosies bij de Boston Marathon

Aan de finish van de marathon van de Amerikaanse stad Boston vinden 2 bomexplosies plaats. 3 mensen komen om het leven en meer dan 170 raken er gewond. Er volgt een klopjacht op de daders, 2 Tsjetsjeense broers uit Dagestan. Een agent verliest hierbij het leven. Uiteindelijk arresteert de politie één van de daders die gewond is geraakt tijdens een vuurgevecht en die vervolgens overlijdt. De tweede dader wordt 23 uur later in de boeien geslagen. Een rechtbank vindt hem in april 2015 schuldig aan alle aanklachten en veroordeelt hem ter dood. (Foto: ANP).

2019: brand in de Notre-Dame

De cathédrale Notre-Dame de Paris is een kathedraal die in de 12e eeuw is gebouwd en is gewijd aan Maria. Het is één van de gezichtsbepalende monumenten van de lichtstad. Op 15 april 2019 breekt er brand uit, waarschijnlijk als gevolg van restauratiewerkzaamheden. Het breidt zich vanuit het middenschip snel uit en het dak en de centrale torenspits storten in. De rest van de kathedraal, almede vele kunstschatten, kunnen worden gered. Vele Parijzenaars zijn ontzet en huilen, bidden en zingen voor de brandende kathedraal. Na de brand zegt president Macron toe dat de kathedraal helemaal in ere zal worden hersteld. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Riem de Wolff

Riem de Wolff (Depok, Java, Nederlands-Indië, 1943) was een Nederlands/Indonesische componist, gitarist en zanger. Samen met zijn inmiddels overleden broer Ruud wordt hij beroemd als The Blue Diamonds. Hun grootste hit is natuurlijk het onvergetelijke Ramona. De broers worden gezien als één van de acts die rock-‘n-roll in Nederland hebben geïntroduceerd. Riem de Wolff overlijdt op 12 september 2017. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Peter Tuinman

Peter Tuinman (Twijzel, 1947) is een Nederlandse acteur. Als tiener wil hij sporter worden, maar nadat een hartafwijking is vastgesteld moet hij die carrière laten varen. Op advies van zijn toneelgezelschap wordt hij beroepsacteur. Peter Tuinman speelt in de televisieseries Tussen wal en schip (1977) en De Kris Pusaka uit hetzelfde jaar. Hij breekt pas echt door met zijn rol als Jaap in de film Spetters. Vervolgens speelt hij rollen in diverse andere speelfilms en televisieseries, onder andere in de films Een Vlucht Regenwulpen (1980), Meisje met het Rode Haar (1981) en Nynke (2001). Televisieseries waarin hij speelt zijn Unit 13 (1996-1998) en Bureau Kruislaan (1993-1995). Vanaf 2006 speelt hij een dubbelrol in de serie Dankert en Dankert. De serie is gebaseerd op de praktijk van de gebroeders Anker, advocaten uit Friesland. Peter Tuinman is vanaf 2013 te zien in het theaterstuk Baantjer. Vanaf 24 november 2014 speelt hij samen met Liz Snoijink in het toneelstuk Tot Volgend Jaar!. (Foto: ANP).

1951: de geboortedag van Dick Maas

In het Noord-Hollandse Heemstede wordt in 1951 Dick Maas geboren. Hij begint in 1973 zijn studie aan de Nederlandse Filmacademie. In 1977 studeert hij met vlag en wimpel af. Vervolgens heeft hij van 1984 tot 2004 samen met Laurens Geels de filmproductiebedrijven First Floor Features en First Floor Films.

1952: de geboortedag van Henk Mouwe

Henk Mouwe (Sneek, 1952) is een Nederlandse presentator. Na zijn opleiding aan de pedagogische academie komt hij in omroepland terecht. Jarenlang is hij het vaste gezicht van de NCRV als tv-presentator. Maar Henk is ook een bekende op de radio. Hij presenteert onder meer De Nationale Tip 30, Wie Weet Waar Willem Wever Woont en Popstation. Na 23 jaar trouwe dienst verlaat Henk de NCRV. Hierna werkt hij tot en met 2006 bij Omroep Gelderland. Sinds 2006 is Henk werkzaam bij MAX. Hij is ’s ochtends te horen als presentator van het programma Wekker-Wakker! op Radio 5 Nostalgia. Eerst is hij duo-presentator met Martine van Os. Sinds oktober 2008 heet zijn mede-presentatrice Léonie Sazias , vanaf 2013 Myrna Goossen en vanaf 2014 Manuela Kemp. (Foto: ANP).

1955: de geboortedag van Enith Brigitha

Enith Brigitha (Curaçao, 1955) is een voormalig Nederlandse zwemster. Begin jaren 70 is ze de beste zwemster van Nederland. Meestal eindigt ze op WK’s, EK’s en Olympische Spelen op het podium. Ze moet echter steevast Oost-Duitse vrouwen voor zich dulden. Achteraf blijkt dat deze vrouwen stuk voor stuk gedrogeerd aan de start staan door een door de staat georganiseerd dopingprogramma. In 1973 en 1974 wordt ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. Na haar zwemcarrière wordt Enith Brigitha zweminstructrice op de Antillen. In 2017 verschijnt haar biografie, getiteld Enith Brigitha. Zwemmen in de schaduw van doping. Tevens ontvangt ze in dat jaar de Black Achievement Award in de categorie Sport. (Foto: ANP).

1959: de geboortedag van Emma Thompson

Emma Thompson (Londen, Groot-Brittannië, 1959) is een Britse actrice en scriptschrijver. Ze gaat naar de Camden School for Girls en studeert vervolgens Engelse literatuur in Cambridge. Haar eerste grote filmrol is in een romantische komedie The Tall Guy in 1989. Na optredens in films als Howards End (1992) en The Remains Of The Day (1993) wordt haar carrière serieuzer gewaardeerd. In 1996 wint ze een Oscar voor haar scriptbewerking van Jane Austens Sense And Sensibility. In deze film speelt ze tevens een hoofdrol. In 2010 krijgt Emma Thompson een ster op de Hollywood Walk of Fame. (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie