Historie van 15 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 januari hebben plaatsgevonden.

1909: oprichting van de Elfstedentochtvereniging

De Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden wordt opgericht. De Vereniging organiseert wanneer mogelijk De Tocht Der Tochten waardoor door heel Nederland een schaatskoorts waart.

1983: deelname van DS’70 aan de verkiezingen

In april 1971 neemt DS’70 voor het eerst deel aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Onder leiding van lijsttrekker W. Drees jr. worden acht zetels behaald. Na een desastreuze electorale achteruitgang wordt op het partijcongres van 15 januari 1983 besloten tot opheffing van DS’70. Er komt formeel op 31 maart 1983 een einde aan deze afsplitsing van de PVDA.

2001: Wikipedia gaat van start

De Engelstalige Wikipedia start. Het doel is om een gratis encyclopedie in elke taal te ontwikkelen. De Engelse is de eerste en de grootste: er zijn meer dan vijf miljoen artikelen te lezen.

2009: noodlanding in de Hudson

Een vliegtuig maakt een noodlanding in de Hudson rivier in New York. Het vliegtuig is vlak na de start in aanvaring gekomen met vogels. Door heldhaftig optreden van de bemanning blijft New York van een ramp bespaard.

1954: de geboortedag van Sjoerd Pleijsier

Sjoerd Pleijsier is naast acteur ook tekstschrijver en theaterregisseur. Hij is bij het grote publiek vooral bekend geworden vanwege zijn rol in de KRO-comedy Toen Was Geluk Heel Gewoon, waarin hij samen met Joke Bruijs en Gerard Cox speelt. De serie is aanvankelijk gebaseerd op de Amerikaanse comedyserie The Honeymooners, maar vanaf 1995 schrijven Pleijsier en Cox de scripts zelf. Sjoerd Pleijsier begint zijn acteercarrière, zoals zovelen, aan de Toneelacademie in Maastricht, waar hij in 1980 eindexamen doet. Door de jaren heen toont hij zich een meester in het aannemen van even kleurrijke als diverse rollen. Ook onderscheidt Sjoerd zich van zijn collega’s door zelf producties te schrijven en ontwikkelen, vaak vanuit een zeer interessant perspectief. Zo speelt hij Turks Fruit als solovoorstelling en waagt hij zich aan een musical over het leven van Sylvia Millecam.  Millecam en Pleijsier leren elkaar eind jaren negentig kennen als panelleden van het programma Ook Dat Nog. Eind 2008 moet zijn productie op de planken staan. In de tussentijd speelt Pleijsier in een gemoderniseerde versie van de klassieker Jan Rap En Zijn Maat.

1911: de geboortedag van Wim Kan

Wim Kan (Scheveningen, 15 januari 1911 – Nijmegen, 8 september 1983) was een Nederlands cabaretier. Hij geldt als de bedenker van de Oudejaarsconference. Kan was getrouwd met actrice Corry Vonk. Hij en zijn vrouw zaten afzonderlijk in een Jappenkamp. Daarom keerde hij zich bijzonder fel tegen de komst van Keizer Hirohito naar Nederland begin jaren zeventig. Wim Kan en Corry Vonk zijn oprichters van het ABC cabaret. Dit gold als een kweekvijver voor jong talent. Coryfeeën als Jenny Arean en Frans Halsema hebben hier hun eerste stappen op het podium gezet. Wim Kan heeft, naast vele klassieke sketches, ook veel niet uit het collectieve geheugen te wissen liedjes gemaakt, waarvan Samen Over De Drempel wel de meeste bekende is. Wim Kan behoort met Wim Sonneveld en Toon Hermans tot de drie grootste Nederlandse cabaretiers.

1929: de geboortedag van Martin Luther King

Martin Luther King (Atlanta, Georgia, VS, 1929 – Memphis, Tennessee, VS, 4 april 1968), Amerikaanse dominee, vermaard burgerrechtenactivist, Nobelprijswinnaar en jaren ’60 icoon. Zijn nadruk op geweldloos verzet en zijn redenaarstalent maken hem tot een moderne equivalent van zijn grote voorbeeld: Mahathma Ghandi. King is van cruciale invloed op de emancipatie van burgerrechten gedurende de jaren ’60. De burgerrechtenbeweging resulteert uiteindelijk in de opheffing van de segregatiewetten die de zwarte bevolking ernstig benadelen. King wordt in 1968 vermoord.

1950: de geboortedag van Hans Böhm

Hans Böhm (Rotterdam, 1950) is een vreemde eend in de bijt. Waar schakers zich over het algemeen geen uitblinkers tonen op sociaal vlak, onderscheidt Böhm zich door zijn innemende persoonlijkheid en een goed gevoel voor humor. Deze combinatie levert hem een vaste plek op in het panel van Ook Dat Nog, waar het grote publiek voor het eerst kennis maakt met de komische schaakmeester. Böhm presenteert daarnaast een radioprogramma over zijn eerste liefde: de schaaksport. Ook vandaag de dag blijft hij een formidabel ambassadeur voor het spel. Niet alleen schrijft hij al jarenlang een column voor het blad van de Nederlandse schaakbond, ook schrijft hij enkele boeken neer over spelstrategieën en presenteert hij workshops en bedrijvendagen. Tevens geeft hij voordrachten. Tot en met 2013 is hij regelmatig te horen als columnist in het Radio 1-programma Goedemorgen Nederland. Hij is in 2015 en 2016 op de radio te beluisteren met reclamespotjes voor het UWV.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE