Historie van 15 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 juli hebben plaatsgevonden.

1606: de geboortedag van Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 1606 of 1607) was een Nederlandse kunstschilder. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse schilders van de 17e eeuw. Rembrandt schildert ongeveer 300 schilderijen. Ondanks het feit dat een enkel schilderij van de meester tegenwoordig meerdere miljoenen waard is, kampt Rembrandt het grootste deel van zijn leven met financiële problemen. (Foto: Shutterstock)

1799: vondst van de Steen van Rosetta

Bij de Egyptische plaats Rosetta wordt de Steen van Rosetta gevonden. Op de steen van basalt staat een dankbetuiging van de priesters van Memphis aan koning Ptolemaeus. Het belangrijke van de vondst is dat dezelfde tekst staat afgebeeld in 3 talen, te weten in Egyptische hiërogliefen, in het Egyptisch Demotisch en in het oud-Grieks. De tekst is gedateerd 27 maart 196 voor Christus. In 1822 worden door het vergelijken van de 3 schriften de Egyptische hiërogliefen ontcijferd. (Foto: Shutterstock)

1996: vliegtuigongeluk op Eindhoven Airport

Een Herculesvliegtuig van de Belgische luchtmacht stort neer op Eindhoven Airport. Er vallen 34 doden. Aan boord bevindt zich het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht. (Foto: ANP)

1997: moord op Gianni Versace

Seriemoordenaar Andrew Phillip Cunanan schiet mode-ontwerper Gianni Versace dood buiten zijn huis in Miami in Florida. (Foto: ANP)

1916: de geboortedag van George Maduro

George Maduro (Willemstad, Curaçao) was een Nederlands-Joodse verzetsheld. Als hij gaat studeren in Nederland wordt hij in 1939 opgeroepen voor de militaire dienst. Tijdens de 1e dagen van de oorlog met Duitsland neemt hij Duitse paratroepers gevangen. Na de capitulatie weet hij als krijgsgevangene te ontsnappen. Als de Duitsers de Joden verplicht een ster te dragen, sluit Maduro zich aan bij het verzet. Maduro probeert geallieerde piloten via Spanje in veilige haven te brengen. Maar George Maduro wordt verraden. Hij overlijdt in 1944 op 28-jarige leeftijd in het kamp Dachau aan vlektyfus. Aan George Maduro wordt postuum de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde, uitgereikt. Om voor hun zoon een blijvend monument te creëren, maakt de familie Maduro een startkapitaal vrij voor wat uiteindelijk de miniatuurstad Madurodam zal worden. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van Linda Ronstadt

Linda Ronstadt wordt in 1946 geboren in Tucson, Arizona, Verenigde Staten. Zij breekt in de jaren 70 door met countryrock. Ze zit eerst in de folkgroep The Stone Poneys. Zij brengen in 1967 hun eerste album. Deze band is het meest bekend door het nummer Different Drum, wat te vinden is op de tweede plaat Evergreen Vol. II. Op het laatste album krijgt Linda Ronstadt al meer aandacht, die heet Linda Ronstadt Stone Poneys and Friends Vol. III. In 1968 begint haar solocarrière, maar deze kent geen vliegende start. In 1974 begint haar solocarrière eindelijk te lopen, dan komt namelijk haar album Heart Like a Wheel uit. Het bekendste nummer van deze cd is You’re No Good. Haar grootste succes komt met het album Simple Dreams uit 1977, met daarop onder andere de hit It’s So Easy.

1970: de geboortedag van Marco Kroon

Marco Kroon (’s Hertogenbosch, 1970) is een voormalige marinier en is kapitein van het Korps Commandotroepen. Hij is de eerste Nederlander aan wie de Militaire Willems-Orde wordt uitgereikt in 2009 sinds 1955. Hij krijgt de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding voor zijn heldhaftige optreden in Afghanistan. In 2010 wordt bekend dat Kroon wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet en de Wet wapens en munitie. Kroon is volgens het Openbaar Ministerie in het bezit geweest van cocaïne en stroomstootwapens. Van de drug worden sporen aangetroffen in zijn borstharen, zijn broekzak en op zijn jas. De bewijzen van het Forensisch Instituut omtrent het drugbezit worden ondeugdelijk verklaard, wel wordt hij veroordeeld wegens het in bezit hebben van stroomstootwapens. Als Kroon in 2012 wordt aangesteld als compagniescommandant van de pantserinfanterie in Oirschot, maakt zijn advocaat bekend een schadeprocedure tegen de staat te beginnen. Kroon wil excuses en hij wil geld zien. Justitie geeft te kennen “geen gebaar te willen maken”. In 2014 wordt Kroon ingezet tijdens de missie in Mali.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE