Historie van 15 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 juni hebben plaatsgevonden.

1888: Kroonprins Wilhelm wordt keizer Wilhelm II

Kroonprins Wilhelm wordt tot keizer Wilhelm II gekroond. Hij is de laatste Duitse keizer. Onder zijn bewind breekt de Eerste Wereldoorlog uit, die Duitsland verliest. Hij wordt op 9 november 1918 afgezet en hij vlucht naar Nederland. Hij betrekt Huis Doorn en leeft daar als vrij man, tot aan zijn dood in 1941.

1914: 1e Nederlandse militair overlijdt tijdens vredesmissie

In 1914 wordt er op 15 juni voor het eerst een Nederlandse militair gedood tijdens een vredesmissie. Deze missie wordt gehouden in Albanië en is tevens de allereerste Nederlandse vredesmissie ooit. Het gaat om officier Lodewijk Thomson, die destijds de leiding heeft. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1954: de oprichting van de UEFA

De Europese voetbalorganisatie UEFA (Union des Associations Européennes de Football) wordt opgericht in Basel.

1991: grote uitbarsting van de vulkaan Pinatubo

De vulkaan Pinatubo op een eiland op de Filipijnen heeft zijn grootste en meest langdurige uitbarsting sinds het begin van de uitbarsting op 12 juni 1991. Het is de eerste keer sinds 500 jaar dat de vulkaan een teken van leven geeft. Het is wereldwijd de grootste en meest explosieve uitbarsting sinds 1912. De VS verlaten daardoor hun militaire bases op het eiland. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van Demis Roussos

Demis Roussos wordt in 1946 geboren in Alexandrië, Egypte uit Griekse ouders. Als in 1956 de Suezcrisis uitbreekt moet het gezin Roussos noodgedwongen terug naar Griekenland. Daar begint zijn muziekcarrière. Hij speelt in verschillende bandjes, maar krijgt wereldwijd bekendheid met de band Aphrodite’s Child. De grootste hit van Aphrodite’s Child is Rain And Tears, wat in Nederland de tweede plaats van de hitparade bereikt. De toetsenist Vangelis is een andere bekende muzikant uit de Griekse band. Na een succesvolle periode gaat Aphrodite’s Child uit elkaar en in 1971 begint de solocarrière van Demis. De omvang van Demis is een punt van herkenning: tijdens zijn periode bij Aphrodite’s Child is hij al niet één van de slanksten, ten tijde van zijn solocarrière groeit de Griek nog verder uit. Daarnaast draagt Demis enorme gewaden. Dit, in combinatie met zijn hoge stem en grote baard, maakt Demis Roussos tot een onmogelijk te vergeten artiest. Maar niet alleen het uiterlijk en zijn stem zorgen ervoor dat hij tot een kopstuk uit de jaren 70 uitgroeit. Demis scoort over de hele wereld menig hit en is daardoor in elke top 1000 terug te vinden. Hits als My Friend The Wind, Forever And Ever, Goodbye My Love, Goodbye en Schönes Mädchen Aus Arcadia zetten Demis bovenaan de hitlijsten.

1955: de geboortedag van Peter van Uhm

Peter van Uhm (Nijmegen, 1955) is een Nederlandse generaal buiten dienst en voormalig opperbevelhebber der Nederlandse strijdkrachten. Hij volgt in 2008 Dick Berlijn op. Van Uhm voert in het verleden onder meer over 11 Luchtmobiele Brigade het bevel. Een dag na het aantreden van Van Uhm sneuvelt zijn zoon Dennis in Afghanistan ten gevolge van een bermbom. De biografie van Peter van Uhm verschijnt in oktober 2014 en is getiteld: Peter van Uhm, Ik Koos Het Wapen.

1962: de geboortedag van Hugo Borst

Hugo Borst (Rotterdam, 1962) is een Nederlandse voetbalcommentator, schrijver en columnist. Hij begint zijn carrière bij Voetbal International. Hij is columnist bij het Algemeen Dagblad. Borst geniet bekendheid als vaste commentator van het programma Studio Voetbal. Tijdens het WK in Zuid-Afrika geeft hij elke avond commentaar op de gespeelde wedstrijden. In 2011 stopt hij per direct met zijn werkzaamheden bij Studio Voetbal. Hij zegt tegen een burn-out aan te zitten en wil zich meer toeleggen op schrijven. Vanaf augustus 2013 is Hugo Borst één van de vaste presentatoren van het bekende sportprogramma Langs De Lijn.

1963: de geboortedag van Helen Hunt

Helen Hunt (Culver City, Californië, VS, 1963) is een Amerikaanse actrice. Samen met Paul Reiser is ze de hoofdrolspeler in de televisie-sitcom Mad About You. Ze wint een Emmy-award voor haar optreden in 1996, 1997, 1998, en 1999. Daarnaast heeft ze ook een succesvolle filmcarrière. Ze is te zien in bekende films als Cast Away, Twister en As Good As It Gets (met Jack Nicholson). Voor die laatste film wint ze in 1998 een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. (Foto: ANP)

1964: de geboortedag van Courteney Cox

Courteney Cox (Birmingham, Alabama, VS, 1964) is een Amerikaanse actrice die voornamelijk bekend is geworden door haar rol als Monica Geller in de Amerikaanse televisieserie Friends. Ook speelt ze in films als Ace Ventura: Pet Detective en Scream (1, 2 en 3). Ze trouwt met acteur David Arquette, die ze op de set van Scream ontmoet. Het tweetal maakt in oktober 2010 bekend dat ze gaan scheiden. Ze hebben een dochter genaamd Coco. In 2013 maakt ze haar regiedebuut met de film Hello I Must Be Going. De serie Friends eindigt in 2004. In 2021 komt de cast van de populaire sitcom nog 1 keer bijeen in een speciale televisieshow. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE