Historie van 15 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 maart hebben plaatsgevonden.

44 v. Chr.: moord op Julius Caesar

Julius Caesar wordt door een aantal senatoren vermoord. 2 belangrijke Romeinse politici, Crassus en Pompeius sluiten samen met Caesar een politiek verbond om Caesar meer macht te geven, het Eerste Triumvaat genoemd. Als Crassus overlijdt en Caesar en Pompeius ruzie krijgen, benoemt Caesar zich als Dictator Perpetuo, dictator voor het leven. Een aantal senatoren vinden dit niet acceptabel en vrezen voor de absolute macht van Caesar. De senatoren smeden een complot en op 15 maart vermoorden zij Julius Caesar met 23 messteken. Zijn laatste woorden luiden: “Et tu Brute?”, Ook gij Brutus?. Onder de moordende senatoren ontdekt de stervende Caesar namelijk Brutus, een man die hij als zijn eigen zoon heeft opgevoed. (Foto: ANP).

1345: het Mirakel van Amsterdam

Het Mirakel van Amsterdam vindt plaats in de Kalverstraat. Een door een zieke uitgebraakte hostie wordt in het vuur geworpen, maar vat geen vlam. De hostie wordt tweemaal naar een pastoor gebracht, maar vindt op miraculeuze wijze de weg terug naar de Kalverstraat. Het Mirakel is erkend door de Rooms-Katholieke kerk. Jaarlijks houden gelovigen daarom in de buurt een optocht, De Stille Omgang genaamd.

1906: oprichting van Rolls-Royce

Het bekende luxe automerk Rolls-Royce wordt opgericht. Charles Rolls en Henry Royce beginnen met het maken van automobielen voor de welgestelden. De mascotte die sinds 1911 op de radiateur van een Rolls-Royce prijkt, is ontworpen door Charles Sykes. De vrouw die model heeft gestaan voor het beeldje is Eleanor Thornton. Zij is de minnares van John Walter Edward Scott-Montagu, (2e Lord Montagu van Beaulieu). Hij geeft Sykes de opdracht een mascotte voor zijn Rolls-Royce Silver Ghost te ontwerpen. Sykes oorspronkelijke ontwerp is er 1 van een vrouw met wapperende kleren met een vinger tegen haar lippen gedrukt. Dit staat symbool voor de geheime liefde tussen Scott-Montagu en zijn secretaresse, een vrouw met een lagere sociale status. Het uiteindelijke ontwerp is van een naar voren buigende vrouw die haar armen naar achteren heeft gestrekt. Haar kleren waaieren uit waardoor het lijkt alsof zij vleugels heeft. Haar namen zijn The Flying Lady en The Spirit of Ecstacy. (Foto: ANP).

1972: première van The Godfather

De maffiafilm The Godfather is voor het eerst te zien in de bioscopen. Het verhaal, naar de roman De Peetvader van Mario Puzo, vertelt het tragische en gewelddadige verhaal over een Amerikaans-Italiaanse maffiafamilie. De film is een groot succes en wint vandaag de dag nog steeds allerlei prijzen. Veel mensen zien The Godfather deel 1 als beste film allertijden. De zin “I’m going to make him an offer he can’t refuse” wordt in 2005 nog steeds gekozen als beste citaat uit een Engelstalige film. (Foto: ANP).

1996: faillissement van Fokker

Nederlands enige vliegtuigbouwer Fokker gaat failliet. Het bedrijf is genoemd naar de oprichter en luchtvaartpionier Anthony Fokker. In 1910 bouwt hij zijn eerste vliegtuig, de Fokker Spin. Luister ook naar het fragment uit VillaVdB over dit geschiedenisfeit.(Foto: ANP).

2019: aanslagen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch

De 28-jarige Australiër Brenton Tarrant pleegt aanslagen op 2 moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Hij vermoordt 50 mensen. De moordaanslagen zijn via een livestream rechtstreeks te volgen op sociale media. Bij de tweede moskee verjaagt een daar aanwezige Afghaan hem, door een leeggeschoten wapen door het autoraam naar de schutter te gooien, waardoor de ruit kapot gaat. Tarrant denkt dat er op hem wordt geschoten en vlucht. De politie merkt hem op, ramt hem en arresteert de Australiër. Vlak voor zijn aanslagen zet Tarrant een 74 pagina’s tellend manifest op het internet, die hij De Grote Vervanging noemt. Volgens de Australiër worden de Westerse samenlevingen overspoeld met mensen die daar niet thuishoren. De geboortecijfers van moslims in Europa zou voor hem de aanleiding zijn geweest voor zijn terreurdaden. (Foto: ANP).

1907: de geboortedag van Zarah Leander

Zarah Leander (Karlstad, Zweden, 1907 – Stockholm, 23 juni 1981) wordt veelal bekritiseerd om haar carrière in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de salarisonderhandelingen bij een Berlijnse filmstudio, stelt ze enorme eisen. Zo hoog dat de minister van propaganda Goebbels, haar Vijand van Duitsland noemt. Echter als actrice speelt ze in meer dan 10 films, die als propaganda voor het Derde Rijk kunnen worden opgevat. Leander is nooit nauw betrokken bij partijleden van de nazi’s, ook heeft ze nooit een officiële functie gehad tijdens de oorlog. (Foto: ANP).

1913: de geboortedag van Lex Goudsmit

Lex Goudsmit (Brussel, 1913 — Amsterdam, 10 december 1999) wordt bij het publiek bekend door de rol van Tevje in Anatevka. Hij speelt de rol wel 1100 keer in Nederland en Londen. Daarnaast is hij regelmatig te zien in programma’s als Q En Q en Thomas en Senior. Vanaf 1984 speelt hij in Sesamstraat, zodat ook de jonge generatie hem leert kennen. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Gerard Arninkhof

Gerard Arninkhof (Roosendaal, 1949) wil eerst onderwijzer worden. Dan ontdekt hij zijn interesse voor de journalistiek. Hij begint zijn journalistieke carrière bij De Stem als leerling verslaggever. Hij vervolgt zijn loopbaan bij de Twentse Courant en het Nederlands Katholiek Vakverbond. Vanaf 1982 is hij verslaggever bij de buitenland redactie van het journaal. Voor de NOS verslaat hij verschillende brandhaarden in de wereld. Zo verslaat hij de Kosovo-crisis en is hij in 1998 in Irak.
In de jaren daarna wordt Arninkhof vaste presentator van het journaal. Over zijn presentatie zijn de meningen verdeeld; in het algemeen oogst hij minder waardering, maar ook minder tegenstand dan zijn collega Phillip Freriks. Gerard Arninkhof gaat in 2010 met vervroegd pensioen. Zijn laatste journaal presenteert hij op 14 december. Als in 2016 het journaal 60 jaar bestaat, presenteert Gerard Arninkhof nog éénmaal het nieuws. (Foto: ANP).

1969: de geboortedag van Carla Zijlstra

Carla Zijlstra (Sneek, 1969) is een voormalig Nederlands schaatster. Ze draagt in 1998 de Nederlandse vlag het stadion binnen tijdens de Winterspelen van Nagano. Ze behaalt verschillende medailles bij Europese en wereldkampioenschappen. Zij wint tijdens haar loopbaan 9 afstandstitels. In 1999 stopt ze met schaatsen en ze woont met man en kinderen in Australië. Tijdens de Winterspelen van 2010 geeft ze commentaar voor de Nederlandse televisie. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE