Historie van 15 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 mei hebben plaatsgevonden.

1648: de Vrede van Münster

De Vrede van Münster wordt getekend. Dit betekent zowel het einde van de Tachtigjarige oorlog tussen Nederland en Spanje als het einde van de Dertigjarige Oorlog tussen een aantal Europese landen. Het is een onderdeel van de Vrede van Westfalen. Door deze vrede worden de Nederlanden officieel als onafhankelijk land erkend. Vanaf 1648 is er dus pas officieel sprake van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

1928: Het 1e optreden van Mickey Mouse

De wereld maakt kennis met Mickey Mouse in de tekenfilm Plane Crazy. Het is één van de 2 tekenfilms waarin de muis nog stemloos is. De andere is The Gallopin’ Gaucho. Steamboat Willie, eveneens uit 1928, is de eerste film waarin we Mickey horen spreken. (Foto: ANP)

1940: Nederland capituleert

Het Nederlandse leger geeft zich officieel over. De Duitsers bezetten Nederland 5 jaar lang.

2016: Max Verstappen wint als 1e Nederlander Formule 1 Grand Prix

Formule 1-coureur Daniil Kvyat rijdt voor het team van Red Bull Racing. Hij kan de druk echter niet aan om te rijden voor een topteam, waardoor hij wordt vervangen door de Nederlander Max Verstappen, die rijdt voor het juniorteam van Red Bull, Toro Rosso. Dan gebeurt het ongelooflijke: Verstappen, die start vanaf een 4e startpositie tijdens de Grote Prijs van Spanje, wint direct zijn 1e race voor zijn nieuwe team! Met zijn 18 jaar en 228 dagen is hij niet alleen de enige Nederlander die een Grote Prijs weet te winnen, hij is ook nog de jongste coureur ooit die deze prestatie weet te leveren. (Foto: ANP)

1948: de geboortedag van Brian Eno

Brian Eno (Woodbridge, Groot-Brittannië, 1948) is een Britse muziekproducent en muzikant. Hij begint zijn carrière bij de glamourband Roxy Music. Hij houdt dit al snel voor gezien: hij begint namelijk in 1973 aan zijn solocarrière. Hij legt zich toe op minimale muziek. Dit is een muziekstijl waarin veel herhaling te horen is, een duidelijk tempo herkenbaar is en het accent ligt op samenklanken die gemakkelijk in het gehoor liggen. Brian Eno vindt het Arabische rockgenre erg interessant. In 2005 doet hij diverse Europese landen aan met een concert met diverse Arabische rockartiesten. Er hoort een goed doel bij; ze strijden met dit concert tegen de Irakoorlog. (Foto: ANP)

1953: de geboortedag van Mike Oldfield

Michael Gordon Oldfield wordt op 15 mei 1953 geboren in het Engelse Reading. Hij maakt op jonge leeftijd muziek samen met zijn zus Sally. Ze vormen samen het folkduo The Sallyangie. Als hij 16 jaar oud is, brengt het duo de lp Children of the Sun uit.

1960: de geboortedag van Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn (Amsterdam, 1960) is een Nederlandse schrijver en muzikant. Hij volgt de lerarenopleiding aardrijkskunde en Nederlands. Daarna werkt hij in een bibliotheek in Amstelveen. Vanaf 1999 schrijft hij stukjes voor het internet over de serie Big Brother. Dit bevalt Veronica en hij gaat columns over het programma maken. Tevens werkt hij voor Geen Stijl!. Hij schrijft eveneens teksten voor onder andere Café De Wereld, Voetbal International, De Volkskrant en Dit Was Het Nieuws. Hij is schrijver van boeken en gedichtenbundels. Vanaf 2008 is hij elke week te zien in De Wereld Draait Door. Nico Dijkshoorn speelt gitaar. In 2012 schrijft hij het boekenweekessay getiteld Verder Alles Goed. Na Ook Voor Vrouwen en Matennaaiers staat Nico in 2015 op de planken met Vuig. (Foto: ANP)

1970: de geboortedag van Ronald en Frank de Boer

De voetbalbroers De Boer, Ronald en Frank (Hoorn, 1970), vieren vandaag hun verjaardag. Ze groeien op in Grootebroek en leren daar ook voetballen. In 1988 komt de tweeling terecht in het eerste elftal van AFC Ajax. Frank wint in 1992 de UEFA-cup met Ajax als Ronald in die tijd onder contract staat bij FC Twente. Na diens terugkeer wint de tweeling 1995 de Champions League. In 1999 vertrekken beiden naar Spanje om bij Barcelona te voetballen. Daarna volgen Galatasaray, Glasgow Rangers en 2 clubs in het Midden-Oosten. In 2007 wordt Frank de Boer assistent-trainer bij Jong-Ajax. Ronald de Boer krijgt de aanbieding om te tekenen in Qatar. In 2008 beëindigt Ronald zijn voetbalcarrière in Qatar. Frank wordt in 2010 aangesteld als hoofdtrainer bij Ajax. Ronald wordt analist bij onder andere Fox, het latere ESPN.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE