Historie van 15 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 november hebben plaatsgevonden.

1944: grootste bankoverval aller tijden in Almelo

Onder leiding van oud bankmedewerker Derk Smoes plegen 8 verzetsmensen een overval op de Nederlandsche Bank in Almelo. Om 17.30 uur gaat 1 van hen de bank binnen met een biljet van 100 gulden. Hij kijkt of de kust veilig is. De overvallers gaan naar binnen en richten een pistool op de borst van de directeur, een NSB’er, die de kluis moet openen. Ze zetten medewerkers aan het werk die 13 kisten met in totaal 46 miljoen gulden, omgerekend naar nu een half miljard euro, moeten vullen. Het bankpersoneel wordt in de kluis opgesloten. De overvallers weten te ontkomen terwijl het alarm afgaat.

1969: demonstratie tegen de Vietnamoorlog

In Washington protesteren meer dan een kwart miljoen mensen tegen de oorlog in Vietnam. Op dat moment bevinden zich bijna 510.000 Amerikaanse soldaten in het oorlogsgebied. Uiteindelijk sneuvelen er 58.000 van hen.

1970: Eddy Treijtel schiet meeuw uit de lucht

In de wedstrijd tussen Sparta en Feyenoord schiet Feyenoord-doelman Eddy Treijtel per ongeluk een meeuw uit de lucht. In de 63e minuut trapt Treijtel de bal uit zijn handen, om die weer in het spel te brengen. Onderweg komt het tot een treffen tussen meeuw en voetbal. Het beest overleeft de aanvaring niet. Zowel Feyenoord als Sparta claimen dat de bewuste meeuw zich in opgezette toestand in hun museum bevindt. De wedstrijd eindigt in 1-1.

1971: opening van de Haringvlietdam

Koningin Juliana opent de Haringvlietdam tussen Voorne en Goeree. Dit is het zesde bouwwerk van de Deltawerken. Deze dam sluit het Haringvliet af. Samen met minister Willem Drees jr. van Verkeer en Waterstaat opent koningin Juliana deze dam.

1976: mislukte arrestatie van Pieter Menten

De politie probeert oorlogsmisdadiger Pieter Menten te arresteren. Menten en zijn vrouw zijn echter getipt en weten te vluchten naar Zwitserland. Daar wordt Menten uiteindelijk op 6 december van dat jaar in een hotel van zijn bed gelicht en gearresteerd. Pieter Menten groeit op in een welgestelde Rotterdamse familie en vestigt zich later als zakenman in Polen. Daar heeft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog massamoorden gepleegd in de Poolse dorpen Podhorodze en Urycz. Ook heeft hij Joodse kunstwerken geroofd. Journalist Hans Knoop weet Menten in 1976 te ontmaskeren en weet hem, na Mentens vlucht naar Zwitserland, op te sporen. Op 14 november 1987 overlijdt Menten in een verzorgingshuis in Loosdrecht.

1913: de geboortedag van Riek Schagen

Riek Schagen (Amersfoort, 1913) was een Nederlandse actrice en kunstenaar. Ze speelt in vele tv- en filmproducties, waaronder Ciske de Rat, De Kleine Waarheid en de documentaire Fanfare van Bert Haanstra. Het meest bekend wordt ze als Saartje, de huishoudster van de burgemeester in de tv-serie Swiebertje. Riek Schagen speelt de rol van Saartje tien jaar. Riek Schagen overlijdt op 14 juli 2008 op 94-jarige leeftijd.

1931: de geboortedag van Jan Terlouw

In Kamperveen in 1931 wordt Jan Cornelis Terlouw geboren. Hij is een Nederlandse fysicus, auteur en politicus voor D66. Terlouw groeit op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep en studeert wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1964 promoveert hij op thermonucleair onderzoek. In 1970 debuteert Jan Terlouw met zijn eerste boeken Pjotr en Oom Willibrord. Tevens wordt hij in dat jaar actief als gemeenteraadslid. Hij komt ook in dat jaar voor D66 in de Tweede Kamer. Twee jaar later wordt hij fractievoorzitter en onder zijn leiding komt D66 uit een diep dal. In 1981 behaalt de partij een grote verkiezingsoverwinning. Hij wordt minister van Economische Zaken en vicepremier in het tweede en derde kabinet-Van Agt.

1932: de geboortedag van Petula Clark

Petula Clark (Ewell, Groot-Brittannië, 1932) is een Engelse zangeres en actrice. Op zevenjarige leeftijd is zij al een kindersterretje in Engeland. In 1949 neemt ze haar eerste plaat Music, Music op. Vanaf 1961 scoort ze hits in het Frans, Duits en Italiaans. Haar grootste hit is Downtown.

1945: de geboortedag van Anni-Frid Synni Lyngstad

Anni-Frid Synni Lyngstad (Ballangen, Noorwegen, 1945) is een Noorse zangeres. Ze wordt vooral bekend als zangeres van de Zweedse groep ABBA. Ze maakt op haar elfde haar debuut als zangeres tijdens een voorstelling ten bate van het Rode Kruis. Tussen 1972 en 1982 is ABBA Frida’s ‘hoofd-carrière’. In 1974 wint deze groep met het lied Waterloo de eerste prijs op het Eurovisie Songfestival. Daarna volgen vele wereldhits als SOS, Dancing Queen en Mamma Mia. Na ABBA scoort Frida een wereldhit met I Know There’s Something Going On, geschreven en geproduceerd door Phil Collins. Tijdens en na de jaren 90 neemt Frida vooral platen op in het Zweeds.

1961: de geboortedag van Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten (Den Haag, 1961) is een Nederlandse cabaretier. In augustus 1982 wordt hij aangenomen aan het Koninklijk Conservatorium in zijn geboortestad Den Haag. Hier kan hij niet kiezen tussen een toekomst als concertpianist, componist, muziektheoreticus, schoolmusicus, slagwerker, arrangeur, opnametechnicus of koordirigent. Uiteindelijk wordt hij dit allemaal niet. Hij begint bij cabaretgroep Zak en As en later maakt hij shows met Erik van Muiswinkel. Van Vleuten en Van Muiswinkel treden op met hun laatste gezamenlijke programma in 2009. Diederik van Vleuten komt in 2010 met zijn soloprogramma Daar Werd Wat Groots Verricht. Het vervolg op dit succesvolle programma heet Buiten Schot en is in 2012 en 2013 in de theaters te zien. Diederik van Vleuten ontvangt in 2013 de Prijs van de Kritiek, bestemd voor iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland. Samen met pianist Ivo Janssen is hij in 2014 in de theaters te bewonderen met de voorstelling De Grote Oorlog. In 2016 is hij op het toneel te bewonderen met Mijn nachten met Churchill en in 2018 met Nog nooit vertoond.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE