Historie van 15 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 oktober hebben plaatsgevonden.

1880: de Dom van Keulen is af

De Dom van Keulen wordt voltooid. Dit is een gotische kathedraal en kruiskerk in het centrum van Keulen. De bouw ervan begint op 15 augustus 1248 en duurt 632 jaar. De kathedraal is inclusief het schip en de torens 144,58 meter diep en 86,25 meter breed. Het is de grootste kathedraal in Duitsland en hij behoort tot de grootste van Europa.

1889: opening van het Centraal Station

Het Centraal Station van Amsterdam wordt officieel geopend. Door de aanleg van dit station wordt de binnenstad van Amsterdam afgesloten van het open water. Hierdoor wordt het aangezicht van Amsterdam vanaf het water bedorven. Tevens worden in die tijd vele grachten gedempt en nieuwe verkeerswegen aangelegd.

1917: executie van Mata Hari

Voor een vuurpeleton op een militair oefenterrein in het Franse Vincennes wordt de exotische danseres en spionne Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) geëxecuteerd. Mata Hari, geboren in Leeuwarden op 7 augustus 1876, is spionne voor de Duitse geheime dienst. Als ze haar diensten aan de Fransen aanbiedt als dubbelspion, zijn die getipt door de Britse geheime dienst. Groot-Brittannië is in die tijd eveneens met Duitsland in oorlog. Mata Hari is jarenlang exotisch danseres in Parijs.

1984: het 1e Gala Of The Year

Lee Towers houdt voor het eerst in Ahoy Rotterdam zijn Gala Of The Year. Het is sindsdien een regelmatig terugkerend evenement. Tegen alle adviezen in organiseert Lee het gala dat een groot succes wordt. Het zou in Nederland niet levensvatbaar zijn en alleen zijn weggelegd voor buitenlandse artiesten. Maar Lee bewijst het tegenovergestelde en presenteert een showproductie van internationale allure. Mensen die het Gala bezoeken, komen op chique. Lee laat een groot orkest uit Londen overvliegen dat wordt gedirigeerd door Jerry van Rooyen. Penney de Jager en haar showballet dragen hun steentje bij aan het succes, evenals een groot showkoor. Vanuit Engeland en Amerika worden mensen ingehuurd die voor een toen spectaculaire en computergestuurde licht- en vuurwerkshow zorgen. Lee legt met het Gala Of The Year de basis voor latere successen van Gordon, René Froger, Anita Meyer en Frans Bauer. Lee Towers maakt op 1 november 2011 nog een keer zijn opwachting in Ahoy. Hij viert op deze wijze zijn 35-jarig jubileum als artiest.

2003: Liwei gaat naar de ruimte

China lanceert als derde land in de wereld een mens de ruimte in. De ruimteveer van China, de Shenzhou V, wordt om 09.00 uur lokale tijd gelanceerd. Aan boord is de 38-jarige Yang Liwei. Deze vroegere straaljagerpiloot verklaart zijn land niet te zullen teleurstellen en elke manoeuvre geconcentreerd uit te voeren. China hoopt met deze missie de nationale trots te verhogen en de communistische partij een beter imago te geven.

1935: de geboortedag van Hans Croiset

Hans Croiset (Amsterdam, 1935) is acteur, regisseur en artistiek leider. In 2005 ontving hij de VSCD Oeuvreprijs. Hij acteert en regisseert bij verschillende Nederlandse gezelschappen en vertolkt televisie- en filmrollen in Nederland en het buitenland, waaronder A Bridge Too Far. Ook is hij oprichter van het Publiekstheater in 1973, het Nationale Toneel in 1986 en Het Toneel Speelt in 1994. Bij Het Toneel Speelt regisseert hij o.a. Vondels Jozef In Egypte, eerder speelt hij in Het Licht In De Ogen van Ger Thijs. In 2008 verschijnt zijn autobiografische roman Badhuisweg. Het gaat over zijn jeugdjaren aan de gelijknamige weg in Scheveningen. In 2012 wordt Croiset bevorderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hans Croiset is in 2013 te bewonderen in Dokter Deen, een serie van MAX.

1946: de geboortedag van Richard Carpenter

Richard Carpenter wordt in 1946 geboren in New Haven in de Amerikaanse staat Connecticut. Richard Carpenter vormt samen met zijn zus Karen het muziek- en zangduo The Carpenters. In de jaren 70 hebben ze talloze hits in zowel de VS als Europa. Richard blijkt al op jonge leeftijd geïnteresseerd te zijn in muziek. Karen daarentegen toont aanvankelijk weinig interesse. Dat komt pas wanneer ze op de middelbare school deel gaat uitmaken van de schoolband en leert drummen. Ook blijkt dat er een goede zangeres in Karen schuilt. The Carpenters breken door in 1970 met een vertolking van Burt Bacharach’s nummer Close To You. Deze single staat vier weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. De daaropvolgende single We’ve Only Just Begun behaalt de tweede positie. Beide nummers staan op het album Close To You, dat een echte bestseller wordt.

1946: de geboortedag van Tessa de Loo

Tessa de Loo (Bussum, 1946) is een Nederlands schrijfster. Ze debuteert in 1983 met De Meisjes Van De Suikerwerkfabriek. Haar bekendste werk is De Tweeling, hetgeen wordt verfilmd. Van dit boek wordt tevens een toneelstuk gemaakt dat in 2015 wordt opgevoerd.

1963: de geboortedag van Stanley Menzo

Stanley Menzo (Paramaribo, Suriname, 1963) is een Nederlandse voetbaltrainer en ex-profvoetballer. Menzo is jarenlang eerste keeper van Ajax en Oranje. In 1994 verhuist Menzo naar PSV. Vervolgens speelt hij succesvol voor het Belgische K. Lierse S.K. Menzo volgt Jurrie Koolhof op als trainer van de club uit de Eerste divisie. In juni 2006 wordt hij benoemd tot hoofdtrainer van FC Volendam, als opvolger van de naar NAC vertrokken Ernie Brandts. Van september 2008 tot en met oktober 2010 is Stanley Menzo trainer van Cambuur Leeuwarden. Daarna is hij assistent-trainer bij Vitesse. Hij traint vanaf het seizoen 2013 de Belgische club Lierse SK waar hij in augustus 2014 wordt ontslagen wegens tegenvallende resultaten. AFC is de volgende club die Stanley traint.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE