Historie van 15 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 15 september hebben plaatsgevonden.

1835: Darwin komt aan op de Galapagos

HMS Beagle met aan boord Charles Darwin bereikt de kust van de Galapagoseilanden. De bevindingen die hij daar doet vormen de basis van de evolutietheorie, door Darwin uiteengezet in The Origin Of Species.

1940: einde van de Slag om Engeland

Een grootscheepse aanval van de Duitse Luftwaffe op Londen markeert het einde van de Slag om Engeland. Duitsland wil met grootscheepse luchtaanvallen Groot-Brittannië op de knieën dringen, hetgeen niet lukt.

1948: snelheidsrecord in de lucht

Een nieuw snelheidsrecord in de lucht wordt gevestigd. Een F-86 Sabre haalt 1080 km per uur. De naam van de snelheidsduivel is majoor Richard Lowe Johnson.

1964: de eerste aflevering van Peyton Place

Vandaag gaat de tv-serie Peyton Place van start. De soap wordt een zeer populair tv-programma in Nederland. De serie fungeert als springplank voor jonge sterren als Mia Farrow en Ryan O’Neal.

1968: The Doors in Amsterdam

The Doors treden op in Amsterdam. Ze doen dit zonder zanger Jim Morrison. Die ligt namelijk in het ziekenhuis omdat hij te veel drank en drugs tot zich heeft genomen.

1997: registratie van zoekmachine Google

Dé zoekmachine van de 21ste eeuw vindt op 15 september 1997 formeel het levenslicht. Oprichters Larry Page en Sergey Brin registreren dan de domeinnaam Google, 1 jaar voor de daadwerkelijke lancering. In de jaren die daarop volgen vaagt Google de concurrentie weg. Journalist Peter Olsthoorn, auteur van het boek De macht van Google, vertelt erover in Villa VdB.

1890: de geboortedag van Agatha Christie

Agatha Christie wordt in 1890 geboren in de Zuid-Engelse badplaats Torquay. Zij is de jongste van 3 kinderen. Ze is een erg verlegen en teruggetrokken kind en heeft moeite met het uiten van emoties. Agatha zoekt haar heil in muziek en later in het schrijven. In 1914 begint ze aan haar eerste detective. Het duurt een jaar voordat het boek af is. Daarna duurt het nog 5 jaar voordat De zaak Styles uiteindelijk gepubliceerd wordt. Hercule Poirot ziet het levenslicht in dit boek. Deze excentrieke, kleine en stijf besnorde detective zal nog in 33 van haar boeken de hoofdrol spelen. In 1930 verschijnt een oude dame in haar verhalen. Deze intuïtieve speurneus Jane Marple uit St. Mary Mead lost in het boek Moord in de pastorie haar eerste moord op. Zij krijgt vervolgens in 12 boeken de hoofdrol. In 1967 komt het laatste boek van de hand van Agatha Christie uit.

1937: de geboortedag van Jacques d’Ancona

Jacques d’Ancona (Groningen, 1937) is een Nederlandse journalist. Zo staat hij echter niet bekend bij het grote publiek. Daar staat hij vooral bekend als juryvoorzitter in de Soundmixshow van Henny Huisman. Hij valt daar vooral op vanwege zijn zeer kritische blik op kandidaten van de Soundmixshow.

1946: de geboortedag van Oliver Stone

Oliver Stone (New York, 1946) is een Amerikaanse filmregisseur. Tijdens de jaren 80 en 90 wekt zijn werk veel controversie op. Hij is vooral bekend geworden met de films JFK (1991) en Natural Born Killers (1994). Stone wint in 1989 echter al een Oscar voor Beste regisseur met de film Born on the Fourth of July. In totaal wint hij 3 Oscars.

1951: de geboortedag van Johan Neeskens

Johan Neeskens (Heemstede, 1951) is een Nederlandse voetballer. Hij heeft tijdens zijn carrière de bijnaam Johan Segundo (Johan de Tweede, Cruijff was de eerste Johan) gekregen. Zijn voetballoopbaan begint hij bij een club in Heemstede, waar hij na 2 seizoenen door Ajax wordt ontdekt. Met deze club wint hij 3 keer de Europacup I en 2 maal de Nederlandse beker. Vervolgens speelt hij bij FC Barcelona, waar hij samen met Johan Cruijff is te bewonderen. Daarna speelt hij onder meer bij de New-York Cosmos en een paar wedstrijden voor FC Groningen. De Nees beëindigt zijn imposante voetbalcarrière als speler/trainer bij het Zwitserse FC Zug 94. Hij keert in Nederland terug onder meer als trainer van NEC. Eén van de meest memorabele momenten van Johan Neeskens in Oranje is de penalty aan het begin van de wedstrijd in de verloren finale in 1974. Hij schiet de bal snoeihard binnen. Neeskens is tijdens het WK 2006 assistent van Guus Hiddink bij Australië. Na het WK treedt hij in dienst van FC Barcelona als assistent-trainer naast Frank Rijkaard waarna hij een jaar de bondscoach is van het Nederlandse B-elftal. Vanaf het seizoen 2009/2010 is hij opnieuw de assistent van Rijkaard bij het Turkse Galatasaray SK. Dit Turkse avontuur duurt tot oktober 2010. Neeskens wordt in 2011 trainer van Mamelodi Sundowns in Zuid-Afrika waar hij in december 2012 wordt ontslagen.

1952: de geboortedag van Peter Römer

Peter Römer (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse acteur en schrijver. Hij is zoon van Piet Römer. In 1962 speelt hij in de serie De Proemel, waar hij samen met zijn vader in speelt. Daarnaast is hij later gaan regisseren, produceren en schrijven. Als scenarioschrijver is hij verantwoordelijk voor de serie De Kip en Het Ei en Baantjer. Ook in deze serie is zijn vader te zien, hier als De Cock.

1971: de geboortedag van Annamarie Thomas

Annamarie Thomas (Emmeloord, 1971) is een voormalige Nederlandse schaatster. In haar carrière specialiseert ze zich vooral op de 1500 meter. In 1995 behaalt ze haar 1e medaille op de WK allround. Ze wordt 3e. Het jaar daarop wordt ze wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter. In 2006 besluit ze haar carrière te beëindigen. In datzelfde jaar doet ze mee aan het programma Sterren Dansen op het IJs.

1986: de geboortedag van prins Harry

Prins Harry (Paddington, Groot-Brittannië, 1986) is de broer van de toekomstige koning van Groot-Brittannië, prins William. Hij is de 3e in lijn om troonopvolging. In augustus 2012 komt hij in opspraak als er naaktfoto’s van de prins verschijnen die zijn genomen op een feestje in Las Vegas. Prins Harry trouwt op 19 mei 2018 met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. In 2019 krijgt het paar een zoon, Archie genaamd. Na conflicten met de Britse roddelpers besluiten Harry en Meghan begin 2020 hun rol in de Koninklijke Familie te herzien. Ze willen financieel onafhankelijk zijn en deels in Noord-Amerika wonen. Ze doen afstand van hun koninklijke verplichtingen. Harry en Meghan zullen hun koninklijke titels niet meer gebruiken en geen publiek geld meer ontvangen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE