Historie van 16 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 april hebben plaatsgevonden.

1945: Slot Colditz wordt bevrijdt

In Slot Colditz worden risicovolle officieren opgesloten die in het verleden uit andere kampen zijn ontsnapt. In totaal 31 gevangenen weten te ontsnappen, het hoogste aantal in vergelijking met welk kamp dan ook. Van die 31 dragen er 6 de Nederlandse nationaliteit. (Foto: ANP).

1964: 307 jaar gevangenisstraf voor de Great Train Robbery

Een gevangenisstraf van in totaal 307 jaar wordt op 16 april 1964 opgelegd aan 12 mannen die verdacht worden van de zogenaamde Great Train Robbery. De mannen maken in 1963 in totaal 2,3 miljoen pond buit door de overval op een posttrein. Tijdens de overval worden geen wapens gebruikt en veel Engelsen zien de rovers dan ook als moderne Robin Hoods. Het gestolen bedrag staat ongeveer gelijk aan ruim 56 miljoen euro.

2007: schietpartij op Virginia Tech

Seung-Hui Cho, een student aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech, schiet 32 mensen dood en verwondt er 23. De man heeft psychische problemen. Na zijn daad pleegt hij zelfmoord. (Foto: ANP).

1889: de geboortedag van Charlie Chaplin

Charlie Chaplin (Londen, Groot-Brittannië, 1889 – Corsier-sur-Vevey, Zwitserland, 1977) was één van de grootste komieken uit de vorige eeuw. Met zijn bolhoed, wandelstok en opvallende loopje verovert hij als zwerver de harten van menigeen. Tijdens zijn films, ook als geluid is geïntroduceerd, neemt hij nooit het woord, op één film na. Dat is in The Great Dictator waarin hij kritiek uit op de nazi’s. Adolf Hitler vond de film meesterlijk en hij zou hem meerdere keren hebben gezien. Chaplin is een beroemdheid vooral vanwege zijn films die hij in de VS maakt. Als hij wordt gebrandmerkt als communist moet hij het land verlaten. Hij verhuist naar Zwitserland. Daar overlijdt Charlie Chaplin op 25 december 1977. (Foto: ANP).

1927: de geboortedag van paus Benedictus XVI

De voormalige paus Benedictus XVI wordt in 1927 als Joseph Ratzinger geboren. Op 19 april 2005 wordt hij verkozen tijdens het conclaaf na het overlijden van paus Johannes Paulus II. Als paus staat Benedictus XVI aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. In 2013 treedt hij af wegens gezondheidsredenen. Zijn opvolger is paus Franciscus. Paus Benedictus, Joseph Ratzinger, overlijdt op 31 december 2022. Hij is 95 jaar geworden. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Lex Harding

In Boskoop wordt in 1945 Lex Harding geboren als Reinhard Lodewijk den Hengst. Na zijn middelbare schoolperiode studeert hij 4 jaar aan Nyenrode. Daarnaast is hij amateur-diskjockey, wat zijn studie niet ten goede komt.

1949: de geboortedag van Astrid Nijgh

Astrid Nijgh (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse zangeres en componist. Ze is getrouwd geweest met de bekende componist Lennaert Nijgh die met Boudewijn de Groot vele nummers schrijft. Astrid neemt veel platen op. Maar haar meest beroemde hit blijft Ik Doe Wat Ik Doe. Het nummer is voorzien van de tekst van Lennaert en Astrid heeft de muziek geschreven. Het lied zorgt destijds voor commotie omdat het over prostitutie gaat. Lennaert Nijgh schrijft de tekst na het bezoeken van een publieke vrouw. (Foto: ANP).

1954: de geboortedag van Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen (Joure, 1954) is een Nederlandse journalist en publicist. Hij studeert geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en werkt bij het Utrechts Universiteitsblad. In 1975 breekt hij zijn studie halverwege af, omdat hij als redacteur bij het ANP en De Volkskrant gaat werken. In 1983 stapt hij over naar de NOS, waar hij aanvankelijk algemeen verslaggever is. Vervolgens vertrekt hij in 1986 naar de Verenigde Staten, om Amerika-correspondent voor het NOS Journaal te worden. Bij het 50-jarig jubileum van het NOS Journaal in 2006, kiezen de kijkers Groenhuijsen als de beste correspondent die de nieuwsrubriek ooit had. Voor MAX presenteert Charles onder andere in 2010 en 2011 Operatie Live waarin een operatie direct op tv wordt uitgezonden en van commentaar wordt voorzien. Op 16 april 2014 is hij te zien in de MAX-special Geef Om Je Hersenen. Vanaf 2013 is Charles één van de presentatoren van WNL Op Zondag. Charles Groenhuijsen presenteert sinds 2020 samen met Carrie Ten Napel voor Omroep MAX de talkshow Op1. (Foto: ANP).

1967: de geboortedag van Bart de Graaff

Bart de Graaff (Haarlem, 1967 – Leiden, 2002) was letterlijk een opvallende persoonlijkheid, omdat hij een ernstige nierziekte en een groeistoornis had. Hij wordt bekend van een koekjesreclame (“Zeg maar nee, want dan krijg je er twee….toevallig”). Bart is de oprichter van omroep BNN. Hij maakt verschillende onvergetelijke programma’s, waaronder Waar Kan Ik Je ’s Nachts Wakker Voor Maken. Bart krijgt in 1997 een donornier die 2 jaar later door zijn lichaam wordt afgestoten. In 2002 overlijdt hij aan de gevolgen van zijn ziekte. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE