Historie van 16 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 augustus hebben plaatsgevonden.

1962: Ringo Starr vervangt Pete Best

Ringo Starr vervangt Pete Best als drummer van The Beatles. Fans vragen zich tot op de dag van vandaag af waarom. Ringo is namelijk geen betere drummer dan Pete. Wel lijkt Ringo meer op de andere Beatles. Zo heeft hij dezelfde humor. Ringo is meer dan de drummer achter de trommels; hij is een gezichtsbepaler van The Fab Four.

1977: Elvis Presley overlijdt

Elvis Presley, The King Of Rock & Roll, overlijdt aan een hartaanval. Elvis is één van de grondleggers van de rock-‘n-roll. Hij is één van de meest succesvolle artiesten aller tijden en is tijdens zijn leven al een legende. Begin 70 zeventig groeit zijn omvang enorm en zou hij verslaafd zijn aan medicijnen. Op 16 augustus wordt hij bewusteloos in zijn badkamer gevonden. Elvis wordt naar het ziekenhuis vervoerd maar alle medische handelingen blijken vergeefs. De hele wereld rouwt als zijn overlijden bekend wordt. Elvis is slechts 42 jaar geworden.

1982: Opening Stadion Nieuw Galgenwaard

Stadion Nieuw Galgenwaard in Utrecht wordt in gebruik genomen. Het is de thuishaven van voetbalclub FC Utrecht. Het stadion wordt geopend op 16 augustus 1982, met een vriendschappelijke wedstrijd tussen FC Utrecht en het Engelse Southampton.

1934: de geboortedag van Ed van Thijn

Ed van Thijn (Amsterdam, 1934) was een Nederlandse politicus voor de PvdA. Na zijn studie politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam komt hij terecht bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijke bureau van de PvdA. Hij wordt burgemeester van Amsterdam na een tijd in de Tweede Kamer gezeten te hebben. Tevens is hij voor die partij minister van Binnenlandse Zaken geweest en tot 2007 lid van de Eerste Kamer. Ed van Thijn overlijdt op 19 december 2021. Hij is 87 jaar geworden.

1948: de geboortedag van Barry Hay

Barry Andrew Hay is zanger en frontman van de Golden Earring. Hij wordt in in 1948 in Faizabad, India geboren. Op 10-jarige leeftijd verhuist hij naar Nederland.Als hij zanger is van The Haigs, wordt hij ontdekt door de manager van de Golden Earrings. Barry vervangt Frans Krassenburg als zanger. Hiermee verandert niet alleen het geluid van de band, ook de act van de groep wordt wilder. She Won’t Come To Me is de eerste single waarop Hay te horen is. In 1968 scoort de Earring (dan zonder ‘s’) hun eerste nummer één hit met Dong Dong Di Ki Di Ki Dong. In 1973 doet de Earring van zich spreken met Radar Love. Het nummer scoort zowel in binnen- als buitenland groot succes. De tekst is geschreven door Barry Hay. Het nummer kent vele uitspattingen met als hoogtepunt de drumsolo van César Zuiderwijk. Radar Love wordt meer dan 350 maal gecoverd. Tijdens zijn presidentscampagne gebruikt Bill Clinton het zelfs als promotie. Het is één van de beste carsongs aller tijden.

1954: de geboortedag van James Cameron

James Cameron (Ontario, Canada, 1954) is een Canadese regisseur, scriptschrijver en filmproducent. Zijn films zijn over het algemeen enorme kassuccessen. Enkele van zijn films zijn Titantic, Aliens, Avatar en The Terminator. Hij is een nachtmerrie voor studio’s aangezien zijn films altijd duurder en langer worden en regelmatig achter op schema raken. Hij wint in zijn loopbaan enkele Oscars. De eerste die hij wint is voor de special effects in The Abyss.

1958: de geboortedag van Madonna

Madonna (Bay City, Michigan, VS, 1958) is een Amerikaans popicoon en actrice. Ze heeft meer dan 200 miljoen platen verkocht en is daarmee één van de meest succesvolle artiesten uit de geschiedenis. Eén van haar bijnamen luidt The Queen Of Pop.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE