Historie van 16 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 februari hebben plaatsgevonden.

1164: Sint-Julianavloed

In de nacht van 16 op 17 februari 1164 treft de Sint-Julianavloed de provincies Groningen, Friesland en Noord-Duitsland. Vooral het Elbe gebied wordt getroffen. De vloed brengt grote schade aan met duizenden slachtoffers als gevolg.

1923: Carter opent de sarcofaag van Toetanchamon

Howard Carter ontdekt op 4 november 1922 de graftombe van een tot dan toe onbekende Egyptische farao. Wanneer hij op 16 februari 1923 de eigenlijke grafkamer opent ontdekt hij de sarcofaag van Toetanchamon en daarmee het best bewaarde faraograf ooit. (Foto: ANP).

1959: Fidel Castro premier van Cuba

De Cubaanse linkse revolutionair Fidel Castro wordt premier van Cuba. Later wordt hij president van het land. Hij blijft leider van het Communistische Cuba tot 2008, als zijn broer Raúl het stokje overneemt wegens de slechte gezondheid van Fidel. (Foto: ANP).

1959: de geboortedag van John McEnroe

John Patrick McEnroe wordt geboren in Wiesbaden, Duitsland. Hij wint in zijn tenniscarrière 7 Grand Slam titels in het heren enkelspel. Tussen 1981 en 1984 staat hij dan ook boven aan de lijst van toptennissers. Tegenwoordig is hij tv-presentator en geeft hij commentaar bij tenniswedstrijden voor de BBC. Technisch gezien is hij één van de beste spelers die ooit op een court heeft gestaan. Tevens is hij bekend van zijn verbale uitspattingen. Hij kan het niet verkroppen als lijnrechters en umpires in zijn ogen verkeerde beslissingen nemen. In niet mis te verstane taal geeft hij te kennen wat hij van de leiding vindt hetgeen hem regelmatig een reprimande oplevert. In de jaren 80 wordt er zelfs een plaat opgenomen getiteld Chalkdust: The Umpire Strikes Back waarin hij wordt neergezet als een verwende ruziezoekende klier.

1947: de geboortedag van Tom Mulder

Tom Mulder (Amsterdam, 1947), ook bekend als Klaas Vaak, krijgt de meeste bekendheid als radio-dj met programma’s als De Havermoutshow en 50 Pop of een Envelop. Vanaf 1991 is hij werkzaam bij Radio 10 Gold. Na een hersenbloeding moet hij in 2006 zijn werk neerleggen. Naast zijn interesse voor radio heeft Tom Mulder ook veel belangstelling voor trams en treinen. Tom Mulder overlijdt op 2 januari 2020. Hij is 72 jaar geworden. (Foto: ANP).

1985: de geboortedag van Ron Vlaar

Ron Vlaar (Hensbroek, 1985) is een Nederlandse voetballer die uitkomt voor Aston Villa. Hij is verdediger en aanvoerder van de Engelse club. Op het jeugd-WK van 2005 in Nederland maakt hij veel indruk en is hij één van de belangrijkste spelers van het Nederlands jeugdelftal. Op 8 oktober 2005 maakt hij zijn debuut voor het ‘grote’ Oranje als invaller in de uitwedstrijd tegen Tsjechië. Daarna krijgt hij te kampen met ernstige blessures. Daardoor mist hij het WK van 2010. Vlaar speelt in de Eredivisie eerst voor AZ en daarna voor Feyenoord. In 2012 verhuist hij naar het Engelse Aston Villa. Hij verkast in december 2015 terug naar AZ. Op 10 februari 2021 beëindigt hij daar zijn carrière vanwege blessures. Hij blijft verbonden aan AZ als assistent van het 1e elftal en als jeugdtrainer. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE