Historie van 16 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 januari hebben plaatsgevonden.

1969: Jan Palach steekt zichzelf in brand

Uit protest tegen de invasie van de Sovjet-Unie van zijn land in 1968, overgiet de Tsjechische filosofiestudent Jan Palach zich met benzine en steekt zichzelf vervolgens in brand. Jan Palach is voor 85 procent verbrand en overlijdt 3 dagen later aan zijn verwondingen.

1981: de Nederlandse mannenploeg wint de Champions Trophy

In Karachi wint de Nederlandse mannenhockeyploeg voor de eerste keer in de geschiedenis het toernooi om de Champions Trophy.

2003: Laatste lancering Spaceshuttle Columbia

De oudste Spaceshuttle, de Columbia, wordt voor het laatst gelanceerd. Bij terugkomst op 1 februari zal de spaceshuttle verongelukken tijdens de terugkeer in de dampkring.

1937: de geboortedag van Conny Vandenbos

Conny Vandenbos (Den Haag, 1937) was een Nederlandse zangeres. Conny vertegenwoordigt in 1965 voor Nederland het Eurovisie Songfestival. Haar eerste hit scoort ze met Ik Ben Gelukkig Zonder Jou. Haar grootste hits zijn natuurlijk Sjakie Van De Hoek en Ik Geef Je Een Roosje M’n Roosje. Conny Vandenbos is bekend om haar luisterliedjes. Conny overlijdt op 7 april 2002 in Amsterdam.

1945: de geboortedag van Wim Suurbier

Wim Suurbier (Eindhoven, 1945) was oud-voetballer. Als onderdeel van de gouden Ajax-selectie van de jaren ’70 staat Suurbier aan de basis van het opkomende Nederlandse voetbal. Spijkerhard, vliegensvlug en gezegend met een uitstekend gevoel voor humor is Suurbier een verdediger die zowel op het veld als daarbuiten op handen wordt gedragen. Met Ruud Krol vormt hij het komisch verdedigersduo Snabbel en Babbel, samen altijd goed voor veel grappen in de kleedkamer. Dat daar ook een biertje bij hoort is voor Suurbier de normaalste zaak van de wereld. Rinus Michels, onder wiens leiding hij de verloren WK-finales van ’74 en ’78 speelt, maalt er ook niet om. Zo lang Suurbier de 100 meter in 11 seconden kan lopen mag hij de paljas uithangen. Na zijn actieve spelerscarrière is Suurbier actief als trainer, onder andere voor Heerenveen en Ajax Orlando. De laatste jaren gaat het niet echt goed met Wim Suurbier. Hij heeft al zijn geld er doorheen gejaagd en werkt als tuinman, barkeeper en tapijtreiniger. Dit leidt ertoe dat Johan Derksen in de Voetbal International een column schrijft met als kop “Wim Suurbier mag niet dakloos worden”. Wim Suurbier overlijdt op 12 juli 2020. Hij is 75 jaar geworden.

1947: de geboortedag van Ferry Maat

Ferry Maat (Voorburg, 1947) is een Nederlands radiomaker. Hij presenteert voor Veronica en voor de TROS de Hitparade. Tevens presenteert hij voor de TROS de Europarade. Hij schrijft geschiedenis met het programma de Soulshow. Deze show inspireert onder meer DJ Tiësto en DJ Ferry Corsten. Na 36 jaar stopt hij met de Soulshow wegens gezondheidsredenen. Vanaf 1 oktober 2010 is hij ook gestopt met zijn dagelijkse show Maat In De Middag voor Radio Veronica. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan want sinds 2011 kan iedereen weer genieten van de Soulshow. Dit programma is tot 1 september 2013 wekelijks te beluisteren op Arrow Jazz FM.

1956: de geboortedag van Martin Jol

Martin Jol is een voormalig voetballer. Na zijn carrière is hij trainer geworden. Geboren en getogen in de hofstad begint Jol zijn voetballoopbaan bij FC Den Haag waar hij uitgroeit tot een gerespecteerde middenvelder. Het levert hem in 1977 een transfer op naar de Duitse topclub Bayern München, maar de verwachte doorbraak in het internationale voetbal blijft uit. Daarna speelt Jol voor FC Twente, West Bromich Albion, Coventry City en ADO Den Haag.

1974: de geboortedag van Kate Moss

Kate Moss (Addiscombe, Groot-Brittannië, 1974) is een veel gevraagd fotomodel. Met campagnes voor grote merken als Rimmel, H&M en Calvin Klein is ze bijna niet uit het straatbeeld en de magazines weg te slaan. Moss wordt op haar 15e ontdekt op het vliegveld van New York na een vakantie in de Bahamas. In vergelijking met de grote supermodellen van de jaren ’90, Naomi Campbell, Cindy Crawford en Claudia Schiffer, is de kleine Engelse het volledige tegenbeeld. Haar knokige uitstraling wordt echter juichend ontvangen door de grote modehuizen. Ze wordt het gezicht van reclamecampagnes van Dior, Yves Saint-Laurent en Bvlgari.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE