Historie van 16 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 juli hebben plaatsgevonden.

1945: atoombomtest

Het atoomtijdperk gaat van start. Op de testlocatie in de staat New Mexico wordt de 1e nucleaire test gehouden in de VS. De atoombom, genaamd Trinity, ontploft om 5.30 uur plaatselijke tijd. Een stenen obelisk herinnert aan de gebeurtenis. (Foto: ANP)

1951: publicatie van The Catcher In The Rye

The Catcher In The Rye (De Vanger In Het Koren) van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger wordt voor het eerst uitgegeven in New York. Het is het verhaal van de puber Holden Caulfield. Hij vindt mensen neppers als ze tijdens het volwassen worden compromissen sluiten met de voornemens uit hun jeugd. De hoofdpersoon heeft duidelijk moeite met de stap van kind naar volwassene. Het is één van de belangrijkste 100 boeken geschreven in de Engelse taal van de vorige eeuw. The Catcher In The Rye is een zeer populair boek en staat op menig literatuurlijst. Er wordt ook vaak uit geciteerd. De moordenaar van John Lennon is geobsedeerd door het boek. Vóór zijn daad koopt hij het boek en schrijft er in: “Dit is mijn verklaring” en “Van Holden Caulfield aan Holden Caulfield”. (Foto: ANP)

1951: Wim van Est krijgt de gele trui

Wim van Est mag als eerste Nederlander de gele trui aantrekken in de Tour de France als leider van het algemeen klassement. (Foto: ANP)

1957: de eerste supersonische transcontinentale vlucht

De 1e supersonische transcontinentale vlucht van Californië naar New York in 3 uur, 23 minuten en 8 seconden wordt door John Glenn afgelegd. Het betekent een nieuw record. Glenn verbetert het oude record met 21 minuten.

1965: opening van de Mont Blanctunnel

De Mont Blanctunnel tussen Frankrijk en Italië wordt geopend. De tunnel is een verbinding tussen Frankrijk en Italië voor het wegverkeer. Jaarlijks rijden ongeveer 2 miljoen voertuigen door de tunnel. (Foto: ANP)

1969: lancering van Apollo 11

Op het Kennedy Space Center in Florida lanceert NASA de Apollo 11. Aan boord zijn Michael Collins, Neil Armstrong en ‘Buzz’ Aldrin. De laatste 2 zullen 5 dagen later als eerste mensen op de maan landen. (Foto: ANP)

1999: John F. Kennedy jr. verongelukt

Boven de kust nabij Martha’s Vineyard verongelukt het vliegtuig dat wordt bestuurd door John F. Kennedy jr.. Aan boord zijn eveneens zijn vrouw Carolyn Bessette Kennedy en haar zuster. Alle inzittenden komen om het leven. (Foto: ANP)

1911: de geboortedag van Ginger Rogers

Ginger Rogers (Independence, Missouri, VS, 16 juli 1911 – Medford, Californië, VS, 25 april 1995) wordt geboren als Virginia Katherine McMath en was een Amerikaanse actrice en danseres. Ze is het best bekend als partner van Fred Astaire in een serie van 10 zingende, dansende Hollywoodmusicals, maar haar acteercarrière spant over 30 jaar. In 1940 wint ze de Oscar voor beste actrice voor haar hoofdrol in Kitty Foyle. (Foto: ANP)

1912: de geboortedag van Ben Bril

Ben Bril (Amsterdam, 1912 – Amsterdam, 11 september 2003) was een Nederlandse bokser van Joodse afkomst, die Nederland heeft vertegenwoordigd bij de Olympische Zomerspelen 1928. Bril is 15 jaar als hij in Amsterdam zijn Olympisch debuut maakt. Hij weigert echter deel te nemen aan de Olympische Zomerspelen van 1936 in het fascistische Duitsland. Hij en zijn gezin overleven de verschrikkingen van de nazi’s. Toch zal hij niet meer boksen. Na de oorlog is hij wel scheidsrechter. Ook is hij één van de scheidsrechters bij het NCRV-programma Spel zonder grenzen. Bril overlijdt op 91-jarige leeftijd in het Amsterdamse verpleeghuis Beth Shalom en ligt begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg. (Foto: ANP)

1941: de geboortedag van Hans Wiegel

Hans Wiegel (Amsterdam, 1941) is een Nederlandse voormalige politicus voor de VVD. Hij komt in 1971 in de Kamer. Legendarisch zijn Wiegels redevoeringen tegen de volgens hem geldverspillende Joop den Uyl. In één van deze redetwisten wijst hij Den Uyl aan en zegt: “Daar zit Sinterklaas”. Wiegel wordt later onder meer minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier. Ook is hij commissaris van de koningin in Friesland. Hij krijgt zijn eigen nacht als hij als lid van de Eerste kamer in de Nacht van Wiegel tegen het correctief referendum stemt en zo het voorstel van het kabinet torpedeert. Dit leidt tot een crisis in het kabinet. Na de politiek is hij voorzitter van de Zorgverzekeraars Nederland. Daarnaast bekleedt hij nog diverse andere nevenfuncties. Tevens is hij vaste commentator van het televisieprogramma Uitgesproken WNL. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van Jacques Klöters

Jacques Klöters (Amsterdam, 1946) is een Nederlandse cabaretier (Don Quishocking), Neerlandicus, programmamaker en tekstschrijver. De laatste jaren is hij bekend als cabarethistoricus. Klöters is de samensteller en presentator van het AVRO-televisieprogramma Andermans Veren. Vanaf 2010 presenteert hij het radioprogramma De Sandwich, waarin cabaret en muziek centraal staan. Jacques Klöters is gehuwd geweest met cabaretière Lenette van Dongen. (Foto: ANP)

1952: de geboortedag van Stewart Copeland

Stewart Copeland is een Amerikaans drummer, die bekendheid verwerft als grondlegger en drummer van The Police. Hij wordt in 1952 geboren in Alexandria, Virginia, VS, als zoon van Miles Copeland Jr., een CIA-agent. Hierdoor reist de jonge Stewart vele landen en continenten af, waardoor hij verschillende drumleraren verslijt. Hierdoor is de opvallende en unieke stijl van Stewart Copeland te verklaren. Deze octopus kenmerkt zijn stijl door korte drumbreaks en het daadwerkelijk begeleiden van de muziekinstrumenten in plaats van het aangeven van de maat. Je hoort de verschillende culturen terug in zijn drumstijl.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE