In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 juni hebben plaatsgevonden.
1657: Huygens krijgt het octrooi op het slingeruurwerk
Het octrooi op het slingeruurwerk wordt door de Staten-Generaal verleend aan Christiaan Huygens. Het is eeuwenlang het enige nauwkeurige instrument voor tijdmeting. Zijn ontwerp is gebaseerd op het werk van de Italiaanse astronoom, filosoof en natuur- en wiskundige Galileo Galilei. Hij ontdekt rond 1637 dat de zwaaiperiode van een slinger altijd gelijk is, ongeacht de hoek van de slinger. Huygens vervaardigt in 1665 voor het eerst een slingeruurwerk door de heen-en-weer-bewegende slinger te verbinden aan een uurwerk. Hij voorziet het van een hangend gewicht, waardoor het op eigen kracht loopt. Deze methode van tijdwaarneming blijft tot in de 20e eeuw standaard. Dit uurwerk is bijna tot op de seconde nauwkeurig, terwijl de meeste klokken in de 17e eeuw de tijd tot op een kwartier kunnen benaderen.
1903: de Ford Motor Company wordt opgericht
Henry Ford richt in Detroit de Ford Motor Company op. Hij wil door massaproductie de auto betaalbaar maken voor de gewone burger. Voor de lopende bandproductie werkt hij met Frederick Taylor. Deze ziet als één van de oorzaken van het inefficiënt werken van ondernemingen de natuurlijke luiheid van de werknemer. Een ondernemer maakt meer winst bij een grotere (sociale) controle van arbeidsproces en arbeider. Er wordt onder andere voor iedere werknemer een schema van opeenvolgende (simpel te leren) handelingen gemaakt.
1904: Ulysses ligt in de boekenwinkel
Het boek Ulysses van James Joyce speelt zich op deze dag af. Het is één van de meest invloedrijke romans van de 20ste eeuw. Het boek vertelt het verhaal van Leopold Bloom op wat anders een gewone dag zou zijn geweest. Deze dag wordt door diverse fans van James Joyce gevierd als Bloomsday. Het boek wordt dan herdacht met diverse activiteiten, waaronder symposia, toneelspel en lezingen.
1963: 1e vrouw in de ruimte
De Russin Valentina Teresjkova is de 1e vrouw in de ruimte. Teresjkova is geselecteerd uit een groep van ongeveer 500 vrouwen. Ze is ruimtevaarder in Vostok 6 en verblijft bijna 3 hele dagen in de ruimte. De kosmonaut is vaandeldraagster bij de Olympische Winterspelen in 2014 in het Russische Sotsji.
1967: start van het Monterey Pop Festival
Het Monterey Pop Festival begint in Californië. Bands als The Who, The Jimmi Hendrix Experience en The Animals treden er op. Het spectakel duurt 3 dagen en wordt gezien als het hoogtepunt van The Summer Of Love.
2007: het laatste concert van BZN
BZN geeft zijn laatste concert. Na meer 42 jaar komt er een einde aan de band uit Volendam. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. Waarin Jan Tuijp, bassist van BZN en ook één van de oprichters van de band, vertelt hoe hij die dag heeft beleefd. (Foto: ANP)
1879: de geboortedag van Theo Thijssen
Theo Thijssen (Amsterdam, 1879 – Amsterdam, 23 december 1943) was een Nederlandse schrijver en onderwijzer. Eén van zijn bekendste boeken is Kees de jongen. In Kees de jongen introduceert Theo Thijssen de zwembadpas, een snelle manier van lopen die Kees gebruikt. Naast schrijver is hij ook bestuurslid van de Bond van Nederlandse Onderwijzers, de voorloper van de Algemene Onderwijsbond. Als vakbondsbestuurder wordt hij in 1943 opgepakt door de Duitsers. Hij sterft als gevolg van een hersenbloeding.
1890: de geboortedag van Stan Laurel
Stan Laurel (Geboren als Arthur Stanley Jefferson, Ulverston, Groot-Brittannië, 1890) was een Britse acteur, schrijver en komiek. Hij is bekend van het komische duo Laurel and Hardy, één van de meest succesvolle samenwerkingen uit de geschiedenis. Stan Laurel en Oliver Hardy zijn jarenlang een onafscheidelijk paar dat de ene na de andere komische film aflevert. Eerst spelen ze in stomme films, maar met de komst van geluid blijkt het tweetal over een passend stemgeluid te beschikken. Ollie is de zogenaamde slimme, Stan de schlemiel. Hele generaties hebben zich suf gelachen om de capriolen van Laurel and Hardy. Laurel is de bedenker van de scripts en de grappen. Hij is een perfectionist, hetgeen de wat gemakkelijke Hardy soms tot waanzin brengt op de filmset. Stan Laurel overlijdt op 23 februari 1965.
1936: de geboortedag van Fred Oster
Fred Oster (Den Haag, 1936) is een Nederlandse tv-regisseur en -producent. Hij is vooral bekend als televisiepresentator van de AVRO in de jaren 70. Hij verwerft onder andere bekendheid met de Wie-kent-kwis, waar een marmottenrace een belangrijke plaats in inneemt. Fred Oster is een voormalige medewerker van Willem Duys. In een speciale uitzending van De Wereld Draait Door in mei 2011 speciaal gewijd aan Duys is hij van de partij. Hij haalt herinneringen op aan Voor De Vuist Weg. (Foto: ANP)
1940: de geboortedag van Hans Dorrestijn
Hans Dorrestijn (Ede, 1940) is een cabaretier. Hij heeft in zijn cabaret-uitvoeringen een typische zwartgallige stijl. In 2006 is hij te zien in het stuk Ruïnes samen met Martin van Dijk. In 1973 brengt hij zijn eerste stuk op de planken, genaamd Bofkont. Naast zijn eigen cabaretvoorstellingen schrijft hij ook teksten voor andere cabaretiers. Ook schrijft hij in zijn carrière nog enkele boeken en een toneelstuk. In 2008 neemt hij afscheid van het toeren. Toch staat voor 2011 weer een tournee gepland getiteld Buigen. Hij brengt werk op de planken uit zijn hele carrière. Tevens wordt Dorrestijn in oktober 2011 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2013 toert hij langs de theaters met Goeie Genade. Voor Omroep MAX presenteert Hans Dorrestijn samen met vogelkenner Nico de Haan het programma Baardmannetjes over de flora en fauna in Nederland. (Foto: ANP)
1957: de geboortedag van Erik de Zwart
Erik de Zwart wordt in 1957 geboren in Amsterdam. Hij is al op jonge leeftijd bezig met radio en muziek maken. Als hij 15 is, verzorgt hij een eigen drive-in show op scholen, clubs en buurthuizen. Vervolgens gaat hij aan de slag bij de ziekenomroep van de VU waar hij ervaring op doet.