In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 maart hebben plaatsgevonden.
1815: inhuldiging van Koning Willem I
Willem Frederik van Oranje Nassau wordt ingehuldigd als Koning Willem I. Na de nederlaag van Napoleon rijst de vraag wie de macht in de Nederlanden overneemt. 3 Haagse notabelen nodigen Willem uit als soeverein vorst de regering op te nemen. Willem aanvaardt en maakt dit bekend in een proclamatie waarin hij belooft te regeren ‘onder waarborging eener wijze constitutie‘. Nederland, België en Luxemburg zijn verenigd. Willem aanvaardt het koningschap in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. (Foto: ANP).
1937: het eerste optreden van Snip en Snap
De heren Piet Muyselaar en Willy Walden treden op 16 maart 1937 voor het eerst op als de dames Snip en Snap. In een radio-uitzending van De Bonte Dinsdagavondtrein treedt het duo voor het eerst op. Aanvankelijk hebben de heren geen zin om in dameskleding een sketch te doen, maar ze willen voor de radiouitzending een uitzondering maken. Het optreden wordt zo goed ontvangen, dat ze een enorme bekendheid krijgen. Het herenduo blijft 40 jaar in de huid van de dames kruipen. (Foto: ANP).
1941: Tom Poes verschijnt voor het eerst in de Telegraaf
De eerste aflevering van de strip Tom Poes verschijnt in de Telegraaf. Het is Tom Poes En Het Geheim Der Blauwe Aarde. De strip wordt getekend door Marten Toonder. Eerst is de poes nog alleen. Vanaf het derde avontuur maakt Olivier B. Bommel zijn opwachting. (Foto: ANP).
1946: executie van Max Blokzijl
Op de Waalsdorpervlakte wordt NSB-er Max Blokzijl geëxecuteerd. Hij is tijdens de Tweede Wereldoorlog de stem van het nationaal-socialisme voor de radio in Nederland. Hij houdt onder meer wekelijks een praatje voor de radio dat als titel heeft Ik was er zelf bij.
16 maart 1962: Het Raket-ijsje komt op de markt
Rond 1960 is de wereld in de ban van de ruimtevaart. Eind 1957 stuurt de Sovjet-Unie de 1e kunstmaan, Spoetnik, de ruimte in en in 1961 is de Rus Joeri Gagarin de 1e mens in de ruimte. In datzelfde jaar belooft de Amerikaanse president Kennedy dat voor het eind van het decennium de Amerikanen zijn geland op de maan. Het is daarom niet zo gek dat als Ola in die tijd een waterijsje op de markt wil brengen, ze kiezen voor de vorm van een raket. Het waterijsje heeft meestal de smaken framboos of aardbei, sinaasappel en ananas. De Raket is het meest verkochte waterijsje sinds het begin van de productie. Jaarlijks worden er zo’n 35 miljoen van verkocht, in Nederland, maar ook in België en Frankrijk. In 2007 verandert Ola de samenstelling van de Raket. Er zit volgens de fabrikant meer fruit in. Maar de fans van de Raket willen er niet aan en beginnen een campagne onder de leus: “Geef de Raket zijn oude topje terug.” Ola gaat uiteindelijk overstag. In maart 2016 zegt Unilever te stoppen met het produceren van het geliefde ijsje. Het blijkt echter om een 1 aprilgrap te gaan. Luister ook naar het fragment uit VillaVdB over dit geschiedenisfeit.
(Foto: ANP)
2020: Premier Mark Rutte spreekt het Nederlandse volk rechtstreeks toe
Op 1 december 1973 houdt premier Joop den Uyl een toespraak rechtstreeks gericht aan het Nederlandse volk via tv en radio. Het is zeer zeldzaam dat dit in Nederland gebeurt: het betreft dan meestal een zeer ernstige situatie. Den Uyl spreekt het Nederlandse volk toe, omdat ons land wordt geboycot door olieproducerende landen vanwege onze steun aan Israël tijdens de Jom Kippoeroorlog. Dit leidt tot de oliecrisis en Den Uyl bereidt het Nederlandse volk voor op het naderende onheil.
1933: de geboortedag van Dick Passchier
Dick Passchier wordt bekend in de jaren 70 en 80 door de presentatie van een aantal grote spelprogramma’s voor de NCRV. Zo presenteert hij onder andere Tweekamp, Stedenspel, Zeskamp en Spel Zonder Grenzen. Hierbij heeft hij altijd Judith Bosch aan zijn zijde. Zijn televisiecarrière begint Dick Passchier in 1965 als presentator van het NCRV-programma Interland. In dit live-programma strijdt een Belgisch team tegen een Nederlands team. Tevens presenteert hij datzelfde jaar Zeskamp. In dit programma nemen 4 steden het in verschillende ronden en met verschillende spellen tegen elkaar op. Het gaat vaak om ludieke spellen waarbij het op kracht en slimheid aankomt. Ruim 20 jaar maakt Dick Passchier dit programma, tot 1987. De internationale versie van Zeskamp is Spel Zonder Grenzen. In heel Europa kijken ruim 100 miljoen kijkers naar dit programma. 4 teams uit 4 verschillende landen strijden tegen elkaar.
1939: de geboortedag van Diana Dobbelman
Diana Dobbelman (Bergen en Dal, 1939) is een Nederlands actrice. In 1966 start ze haar carrière met de rol van Tzeitel in de musical Anatevka. Grote bekendheid krijgt zij met haar rol van Gravin Ada van Couwenberg in de televisieserie Floris van Paul Verhoeven in 1969. Hierna speelt ze in veel andere series en films en heeft ze enkele gastrollen in televisieseries als Baantjer en Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook speelt ze een rol in de film Zwartboek van Paul Verhoeven. (Foto: ANP).
1949: de geboortedag van Victor Garber
Victor Garber (Londen, Ontario, Canada, 1949) is een Canadees acteur. Als hij 9 is, besluit hij acteur te worden. Vanaf 1973 begint hij echt te acteren en hij speelt in zowel Canadese als Amerikaanse films. Tevens is hij te zien op Broadway. Dankzij zijn rol in de serie Alias breekt hij door op de televisie. Enkele films waarin Victor Garber te zien is, zijn Sleepless in Seattle (1993), The First Wives Club (1996) en Titanic (1997). (Foto: ANP).