Historie van 16 mei

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 mei hebben plaatsgevonden.

1895: waarschijnlijk de 1e snelheidsboete ooit

De welvarende ondernemer Alexander Gütermann is één van de weinige Duitsers die in het bezit is van een auto, een Benz Patent-Motorwagen. Hij rijdt hiermee door de straten van Denzlingen. Hij schijnt zo hard te rijden dat de politie hem aanhoudt. Hij krijgt een bekeuring voor te hard rijden. Dat, terwijl apparaten om de snelheid te meten nog niet zijn uitgevonden. Dus vinden de agenten het bewijs dat Gütermann te hard heeft gereden in de gordijnen van de daar aanwezige cafés. Op het proces-verbaal is te lezen dat hij met een dusdanige snelheid heeft gereden dat als gevolg de gordijnen van de cafés zijn gaan wapperen! De Benz Patent heeft een topsnelheid van slechts 20 kilometer per uur. Gütermann moet een boete van 3 mark betalen, hetgeen in huidig geld overeen komt met een bedrag van 50 euro.

1929: de 1e Oscaruitreiking

De 1e Academy Awards, de Oscars, worden uitgereikt in het Hollywood Roosevelt Hotel. In die tijd wordt vooraf bekend gemaakt wie de Oscars winnen, dus is er weinig spanning. De officiële naam voor het Oscarbeeld is de Academy Award of Merit.

1940: Duitsers voeren zomertijd in

De Duitsers voeren de zomertijd in. Tevens stellen ze de tijd in op de Duitse tijd. Vóór die tijd geldt de zogenoemde Amsterdamse tijd. Dat is UTC (de standaardtijd) plus 20 minuten. Als het in Nederland 12.00 uur is, is het in Engeland dus 11.40 uur en in Duitsland 12.40 uur. Er wordt gekozen voor een gemiddelde tijd, omdat het in het oosten later is dan in het westen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Amsterdamse tijd niet opnieuw ingevoerd.

2006: Ayaan Hirsi Ali verlaat de Kamer

VVD-politica Ayaan Hirsi Ali verlaat de Tweede Kamer. Zij heeft gelogen in haar aanvraag voor een vluchtelingenstatus. Ze claimt dat ze uit een oorlogsgebied uit Somalië naar Nederland is gekomen terwijl ze al een vluchtelingenstatus heeft gekregen in Kenia. Ook liegt ze over haar naam en geboortedatum, evenals over het feit dat ze maar net heeft kunnen ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Als gevolg van haar leugens heeft ze nooit de Nederlandse nationaliteit gehad. (Foto: ANP)

1943: de geboortedag van Wieteke van Dort

Wieteke van Dort wordt in 1943 geboren in het Indonesische Soerabaja. Op 13-jarige leeftijd gaat ze met haar familie naar Nederland en vestigen ze zich hier. Wanneer president Soekarno het buitenlands bezit nationaliseert, raakt de familie Van Dort alles kwijt en zijn ze genoodzaakt in Nederland te blijven. Wieteke gaat een opleiding volgen tot kleuterleidster en gaat vervolgens naar de toneelschool. Ze behaalt geen einddiploma, maar ze komt wel in aanraking met het toneelgezelschap Het Masker. In 1964 verlaat ze de toneelschool, omdat zij een contract kan krijgen bij de Nieuwe Komedie. Uiteindelijk komt ze als cabaretière terecht bij Wim Kan.

1953: de geboortedag van Pierce Brosnan

Pierce Brendan Brosnan (Navan, Ierland, 1953) verwerft wereldwijde bekendheid als hij de rol van James Bond op zich neemt in 1995. Hij krijgt de rol aangeboden als Roger Moore er mee ophoudt. Op dat moment kan hij de rol echter nog niet aannemen, aangezien hij nog een contract heeft bij Remington Steel. Uiteindelijk neemt hij de rol over van Timothy Dalton, die 2 Bond-films voor zijn rekening neemt. Pierce Brosnan speelt in totaal 4 keer 007. Hij richt vervolgens ook het bedrijf Irish Dreamtime op, met als doel het promoten van Ierland door middel van films. (Foto: ANP)

1956: de geboortedag van Loretta Schrijver

Loretta Schrijver (New York, VS, 1956) is het meest bekend als televisiepresentatrice. Ze presenteert vanaf 1989 het RTL Nieuws naast Jeroen Pauw. In 2004 stopt ze bij RTL en gaat verder met presenteren bij de AVRO, maar besluit toch weer terug te keren als nieuwslezers bij RTL. In 2005 wordt ze uitgeroepen tot populairste nieuwslezers van Nederland. Daarnaast spreekt ze regelmatig documentaires in voor onder andere RTL. Voor MAX presenteert zij in 2007 één seizoen het middagmagazine MAX & Loretta. Sinds 2010 presenteert ze voor RTL4 met Quinty Trustfull het programma Koffietijd. (Foto: ANP)

1963: de geboortedag van Bas Westerweel

Bas Westerweel (Amsterdam, 1963) is een Nederlands presentator. Hij begint in de jaren 80 als jong talent bij de AVRO. Op een gegeven moment gaat hij Toppop presenteren. Hij neemt dit programma over van Ad Visser. Sinds september 2005 presenteert hij diverse programma’s als McDonald’s Kitchen en Hoofdstad Weesp van Omroep Llink. Ook doet hij mee aan Peking Express VIP en Sterren Dansen op het IJs. Hij speelt in 2009 de hoofdrol in de musical Mama Mia!. In 2010 is hij een tijd invaller als presentator van het programma Koffietijd. Vanaf 2011 is hij presentator van het BNR-radioprogramma BNR Generatie Einstein over 2 generaties ondernemers. Tevens maakt Bas Westerweel een enorme carrièreswitch door aan de slag te gaan als creatief directeur van Dierenpark Amersfoort. In 2013 presenteert hij de ochtendshow op Sublime FM. Tijdens een voetbaltraining in 2017 krijgt Bas Westerweel een hartstilstand, waarna hij wordt gereanimeerd. Hij wordt succesvol geopereerd. Daarna geeft hij reanimatiecursussen aan scholieren. In 2021 maakt hij een documentaire over driekwarteeuw vrijheid in Nederland. Zijn grootouders, Joop en Willy Westerweel, zijn in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie