Historie van 16 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 november hebben plaatsgevonden.

1776: First Salute

Op bevel van gouverneur Johannes de Graaff, beantwoordt Nederland op St. Eustatius een saluutschot afgevuurd van het schip Andrew Doria met 11 kanonschoten. Het schip vaart onder de nieuwe vlag van de Amerika. De Amerikanen zien dit zogenaamde First Salute als erkenning van hun onafhankelijkheid van Engeland door een vreemde mogendheid, Nederland.

1915: introductie van het Coca-Colaflesje

Het Coca-Colaflesje verschijnt voor het eerst op de markt. Hoewel de frisdrank is bedacht door apotheker John Pemberton in 1886, verschijnt de cola pas in 1915 in de bekende fles. Deze fles heeft in de loop der jaren wel veel verschillende verschijningen gekend.

1959: première van The Sound Of Music

The Sound Of Music wordt vandaag voor het eerst opgevoerd. Dit gebeurt in het Lust-Fontanne Theatre op Broadway in New York.

1960: Clark Gable overlijdt

Hollywoodster Clark Gable overlijdt aan een hartaanval in Los Angeles, Californië. Als de jonge Clark op zestienjarige leeftijd zijn eerste film ziet, weet hij wat hij wil worden. Met een paar centen op zak loopt hij weg van huis en vertrekt naar Hollywood. Daar weet hij aanvankelijk in een paar stomme films op te treden. Pas met de film Red Dust komt zijn doorbraak. Clark speelt vaak de mooie gladde jongen in films. Hij speelt in westerns en grote spektakelfilms. Het meest bekend is hij van de film Gone With The Wind met actrice Vivien Leigh uit 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient hij als piloot bij de luchtmacht. Hij doet mee aan bombardementen op bezette gebieden. Adolf Hitler is een groot fan van Clark Gable. Hij looft een beloning uit voor een ieder die de acteur uit de lucht weet te schieten en hem ongeschonden bij hem brengt. Clark Gable ontvangt een Oscar voor de film It Happened One Night, waarin hij een vrouwenversierder speelt. Zijn laatste film is The Misfits. Hij speelt daarin samen met Marylin Monroe. Het zou voor beiden hun laatste film zijn.

2000: president Clinton bezoekt Vietnam

Bill Clinton brengt als eerste regerende president van de Verenigde Staten van Amerika een bezoek aan Vietnam. Officieel zijn de landen van 1955 tot 1975 in oorlog met elkaar

1948: de geboortedag van Chi Coltrane

Chi Coltrane wordt op 16 november 1948 geboren in het Amerikaanse Racine in Wisconsin. Ze groeit op in een gezin met zeven kinderen en een Canadese moeder en een Duitse vader. Haar vader is violist. Op jonge leeftijd heeft ze al interesse in muziek en leert voor haar twaalfde al het bespelen van acht verschillende instrumenten. Het liefst speelt ze op de piano. In 1970 begint ze met het spelen in diverse clubs in Chicago. Hier verwerft ze naamsbekendheid. Een jaar later vertegenwoordigt ze de Verenigde Staten op het International Rock Festival in Rio de Janeiro. Dit betekent haar definitieve doorbraak, ze tekent niet veel later een platencontract met CBS/Columbia Records. In 1972 komt haar debuutalbum genaamd Chi Coltrane uit. Thunder And Lightning is de eerste single die uitkomt en is een wereldwijde hit. Haar grootste hits zijn Go Like Elija en You Were My Friend.

1967: de geboortedag van Lisa Bonet

Lisa Bonet (San Francisco, Californië, 1967) is een Amerikaanse actrice. Lisa begint op elfjarige leeftijd met acteren. Ze doet vele audities maar komt vooral in televisie commercials terecht. Ze wordt vooral bekend door haar rol als Denise Huxtable in de comedyserie The Cosby Show. Ze speelt in deze serie onder andere met Bill Cosby.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE