Historie van 16 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 16 september hebben plaatsgevonden.

1977: Maria Callas overlijdt

Maria Callas overlijdt in Parijs. Zij was de beroemdste operazangeres van na de Tweede Wereldoorlog. Maria Callas overlijdt aan een hartaanval. Ze is slechts 53 jaar geworden.

1978: heftige aardbeving in Tabas

Een beving tussen 7,5 en 7,9 verwoest de stad Iraanse stad Tabas. Ruim 15.000 mensen komen om.

1979: ontsnapping uit de DDR per heteluchtballon

2 Oost-Duitse families bestaande uit 8 personen weten op spectaculaire wijze uit de DDR te ontsnappen: ze ondernemen hun geslaagde vluchtpoging per heteluchtballon. Zo’n 1.5 jaar werken ze aan de ballon. De ballon bestaat uit aan elkaar genaaide stukken stof, die ze hebben gekocht onder het mom van tentdoek voor de campingclub. De brander bestaat uit flessen propaangas. Bij een test blijkt het katoen te poreus. Dat wordt vervangen door een synthetische stof. Op 3 juli 1979 besluiten ze het erop te wagen. De poging gaat fout, doordat zich condens op de ballon vasthecht, waardoor de ballon zwaarder wordt en daalt. Ze landen ongeveer 180 meter van de grens en worden nu gezocht door de Stasi, de binnenlandse veiligheidsdienst van de DDR. Ze besluiten zo snel mogelijk een nieuwe poging te doen. Op 16 september stappen de 2 gezinnen opnieuw in de zelfgemaakte ballon. Het gaat fout als bij het opstijgen de ballon in brand vliegt. Het vuur wordt geblust. Ze zijn in de lucht en vliegen naar de West-Duitse grens. Op een gegeven moment komt er een scheur in de ballon, waardoor de brander vaker moet worden gebruikt. Ze worden vanaf de grond opgemerkt, maar de zoeklichten weten de ballon niet te vinden. Het propaangas raakt op en de ballon daalt. Ze landen bij de plaats Naila in Beieren, 6 kilometer van de grens. Ze zijn ervan overtuigd dat de poging is geslaagd vanwege de vele gekleurde lichten die er in de DDR niet zijn. Ze weten het helemaal zeker als 2 West-Duitse politieagenten naar ze toekomen in een Audi: die zijn op de vluchters geattendeerd door de vlammen van de brander in de lucht. Over de ontsnapping zijn 2 films gemaakt, te weten Night Crossing en Der Ballon.

1982: bloedbaden in Sabra en Shatila

Vandaag is de eerste dag waarop de bloedbaden in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila plaatsvinden. Na de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en haar buurlanden, leven veel Palestijnen in vluchtelingenkampen in Libanon. Daardoor vinden vanuit de kampen vaak aanslagen plaats op Israël. Israël valt daarom in 1982 Libanon binnen en omsingelen de kampen. De pro-Israëlische Falangisten, een christelijk-nationalistische beweging, zijn de aanwezigheid van de Palestijnen zat als na een aanslag 25 van hun leden en hun leider het leven laten. De 48 uur daarna gaan Falangistische milities onder toeziend oog van de Israëliërs tekeer in de kampen. Volgens het Rode Kruis komen op minstens 400 mensen om het leven. De Palestijnen spreken van 3.500 doden.

1920: de geboortedag van Hannie Schaft

Hannie Schaft (Haarlem, 1920-Bloemendaal 17 april 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder en communiste. Ze studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Daar ziet ze hoe de bezetter met Joden omgaat. Ook in haar vriendenkring zijn mensen van Joodse afkomst. Ze gaat het verzet in. Ze liquideert meerdere collaborateurs. Uiteindelijk wordt Hannie Schaft gepakt. Vlak voor het einde van de oorlog wordt ze op 17 april 1945 geëxecuteerd in de duinen van Bloemendaal. Over haar leven zijn talloze boeken verschenen, waaronder Het Meisje Met Het Rode Haar, hetgeen is verfilmd.

1923: de geboortedag van Albert Cornelis Baantjer

Albert Cornelis Baantjer (Urk, 1923-Alkmaar, 29 augustus 2010) was een Nederlandse schrijver. Hij schrijft vooral detectiveromans naar aanleiding van zijn werk als politieman. Zijn bekendste creaties zijn inspecteur De Cock en diens hulpje brigadier Vledder. In 2008 verschijnt het laatste boek: De Cock En De Dood In Gebed. Appie Baantjer overlijdt na een kort ziekbed op 29 augustus 2010.

1927: de geboortedag van Peter Falk

Peter Falk (New York, VS, 1927) was een Amerikaanse acteur. In 1960 en in 1961 wordt hij genomineerd voor een Oscar voor de films Murder Inc. en Pocketful Of Miracles. Hij wordt in de jaren 70 bekend als de sluwe lieutenant Columbo uit de tv-serie Columbo. De sjofel uitziende rechercheur met zijn glazen oog die in een afgereden Peugeot rijdt, die altijd iets voor zijn vrouw moet doen en wiens Basset Hound (hondje) steeds meegaat naar het werk, is een icoon in de jaren 70. Falk speelt in meerdere series en films, maar iedereen herkent hem als de unieke Columbo. Falk draagt sinds zijn 3de jaar een glazen oog vanwege een tumor. Peter Falk overlijdt op 23 juni 2011 in Beverly Hills.

1956: de geboortedag van David Copperfield

David Copperfield wordt in 1956 geboren in New Jersey. Zijn ouders zijn Joodse immigranten afkomstig uit Rusland. Op jonge leeftijd begint hij al met goochelen. Op 12-jarige leeftijd is hij de jongste persoon die zich ooit aangemeld heeft bij de Society of Americans Magicians. Op 16-jarige leeftijd geeft hij al les op een universiteit. Vervolgens krijgt hij de hoofdrol in de op Chicago gebaseerde musical The Magic Man.

1942: de geboortedag van Theo Reitsma

Theo Reitsma (Velsen-Noord, 1942) is een voormalige Nederlandse sportverslaggever. Hij verslaat vanaf 1969 voor NOS Studio Sport vooral voetbal, honkbal, atletiek en boksen. In 2000 gaat hij met vervroegd pensioen. Toch levert hij nog commentaar bij het WK van 2006. Reitsma wordt door voetballers en collega’s bewonderd voor zijn vakkennis. Vanaf 2008 geeft Reitsma commentaar voor de zender Eredivisie Live. Theo Reitsma werkt daarna voor Fox Sports. In 2015 hangt Theo definitief zijn microfoon aan de wilgen.

1944: de geboortedag van Tomas Ross

Tomas Ross (Den Bommel, 1944) is een Nederlandse schrijver. Zijn boeken zijn vaak misdaadromans. Hij begint zijn carrière als journalist bij het dagblad Het Vaderland en voor de VNU. Sinds 1984 is hij fulltime schrijver. Hij debuteert in 1980 onder de naam Tomas Ros. Het eerste boek heet De Honden van het Verraad, een politieke thriller over de vrijheidsstrijd van Zuid-Molukkers. Ross wordt 3 maal bekroond met de Gouden Strop, een prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman. Bernhard, Schavuit Van Oranje is een serie die in 2010 door de VPRO wordt uitgezonden en waarvan het scenario is geschreven door Tomas Ross. In 2012 komt een nieuwe serie van zijn hand uit, getiteld Oranje Onder Vuur.

1944: de geboortedag van Ard Schenk

Ard Schenk (Anna Paulowna, 1944) is een voormalige Nederlandse schaatser. In de jaren 60 begint hij zijn carrière en hij wordt beschouwd als de sterkste van zijn lichting. In 1965 debuteert hij tijdens de wereldkampioenschappen allround. Hij wordt tijdens de Olympische Spelen in Saporro drievoudig Olympisch kampioen. Schenk is meerdere malen Nederlands, Europees en wereldkampioen schaatsen op de baan. Ook heeft hij in zijn tijd vele records op zijn naam staan. Ard Schenk is de eerste mens die de 1500 meter onder de 2 minuten schaatst en de 10.000 meter onder de 15 minuten. Hij stopt relatief vroeg met schaatsen, op 30-jarige leeftijd. Na zijn schaatsloopbaan werkt hij kort als schaatsverslaggever bij Studio Sport. In de jaren 90 is hij chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen. Daarna is Ard Schenk fysiotherapeut.

1951: de geboortedag van Willy en René van de Kerkhof

Willy en René van de Kerkhof (Helmond, 1951) waren voetballers voor onder andere PSV en Oranje. Willy was middenvelder en krijgt de bijnaam de Stofzuiger omdat hij op weergaloze wijze de tegenstander de bal afhandig maakt. René is rechtsbuiten en wordt geroemd vanwege zijn snelheid. Beide broers hebben een grote inzet. Willy speelt het grootste deel van zijn carrière bij PSV. Voor Oranje komt hij in 1974 niet in actie. Wel speelt hij alle wedstrijden in 1978 op het eindtoernooi in Argentinië.  René valt in 1974 in tijdens de verloren finale tegen West-Duitsland. Als hij in 1978 zijn hand breekt en de finale met gips moet spelen, wil de scheidsrechter dat Ernst Happel de aanvaller vervangt. Dat weigert Happel en René speelt de wedstrijd met manchet. De tweeling neemt ook liedjes op. Willy en René van de Kerkhof geven tegenwoordig commentaar bij Omroep Brabant.

1960: de geboortedag van Rob Kamphues

Rob Kamphues (Wassenaar, 1960) is een Nederlandse cabaretier en televisiepresentator. Tijdens het Leids Cabaret Festival van 1986 staat hij in de finale. In 1997 verschijnt uiteindelijk zijn eigen programma Een Kale Vlakte. Deze wordt zo goed ontvangen dat in 1999 weer een theaterprogramma verschijnt. In de periode van 2000 tot 2003 is hij te zien in het programma De 8 plagen van Rob Kamphues. Hij presenteert tot en met 2014 het KRO-programma De Reünie. Rob Kamphues gaat in 2012 weer de theaters in met het programma Sterke Verhalen. Autogek Kamphues is in 2015 op de buis met het autoprogramma Autovisie.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE