Historie van 17 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 april hebben plaatsgevonden.

1961: inval in Varkensbaai

De inval in de Varkensbaai op Cuba vindt plaats. Cubaanse ballingen, gesteund door de CIA, proberen in Cuba aan land te komen. Ze willen het communistische regime van Fidel Castro omverwerpen. De invasie mislukt. (Foto: ANP).

1966: 100ste interland voor Oranje en België

Het Nederlands elftal en het Belgische elftal spelen voor de 100ste keer een interland. De wedstrijd wordt gewonnen door Oranje met 3-1. (Foto: ANP).

1986: vrede tussen Nederland en de Scilly-eilanden

Na 335 jaar ‘oorlog’ wordt de vrede symbolisch getekend tussen Nederland en de Scilly-eilanden. Tijdens de Engelse burgeroorlog van 1642 tot 1652 zijn de koningsgezinden zwaar in het verlies. Zo erg, dat ze de vloot terugtrekken op de Engelse Scilly-eilanden. De tegenstanders van de Koningsgezinden, de Parlementariërs die door Nederland worden gesteund, hebben dan bijna heel Engeland in handen. De Engelse koningsgezinden kapen veel Nederlandse schepen met lading. Admiraal Tromp komt daarom op de Scilly-eilanden vergoeding vragen. Hij krijgt geen bevredigend antwoord, waardoor hij de oorlog verklaart aan een deel van Engeland, namelijk deze Scilly-eilanden. Pas 1 jaar later zijn Nederland en Engeland officieel in oorlog. Feitelijk eindigt die oorlog met het tekenen van de Vrede van Westminster uit 1654. Door de onbekendheid met een oorlogsverklaring aan een deel van een land wordt vergeten de vrede te sluiten. Dat gebeurt dus op 17 april 1986, 335 jaar na de oorlogsverklaring van admiraal Tromp. Er is in deze oorlog geen schot gelost en geen dode gevallen. (Foto: ANP).

1929: de geboortedag van James Last

James Last (Bremen, Duitsland, 1929 – VS, 2015) was een Duitse orkestleider. Zijn muziek laat zich omschrijven als partymuziek. Hij heeft gedurende zijn carrière meer dan 80 miljoen platen verkocht. James Last gaat in 2015 voor het laatst op tournee. Hij overlijdt na een kort ziekbed op 9 juni 2015 in de Verenigde Staten. (Foto: ANP).

1955: de geboortedag van Paul van Loon

Paul van Loon (Geleen, 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. De meeste van zijn boeken zijn griezelverhalen, waarvan de bekendste Dolfje Weerwolfje en de reeks De Griezelbus zijn. In 1983 verschijnt het eerste boek van Paul van Loon: Boven op tante Agaat. Sindsdien heeft hij meer dan 60 boeken geschreven. Van de reeks De Griezelbus zijn ook een musical en een film gemaakt. In 2008 is hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2009 wint hij wederom de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. (Foto: ANP).

1955: de geboortedag van Rob Bolland

Rob Bolland wordt in 1955 geboren in Port Elisabeth, Zuid-Afrika. Samen met zijn broer Ferdi Bolland leert hij al vroeg gitaarspelen van zijn oudere broer Ton. Als de broers 10 en 11 jaar zijn, worden ze ontdekt en krijgen ze een platencontract aangeboden. De wet staat kinderarbeid echter niet toe, dus dit gaat nog niet door. De 3 broers Bolland gaan in 1969 naar Den Haag en daar beginnen ze een bandje: De Swingkickers. Vanaf 1971 gaan Rob en Ferdi samenwerken onder de naam Bolland en Bolland. Ze krijgen dan tóch een contract bij een platenmaatschappij en treden in 1972 op in het programma Voor De Vuist Weg van Willem Duys.

1965: de geboortedag van Joris Lutz

Joris Lutz (Rotterdam, 1965) is een Nederlandse acteur, presentator en tekstschrijver. Hij krijgt bekendheid als acteur in de televisieserie Ha Die Pa. Hierin speelt hij samen met zijn vader Luc Lutz. Als presentator werkt hij onder andere mee in de programma’s Bestemming Nederland en Feyenoord TV. Verder doet hij in 2005 mee aan de eerste editie van Dancing With The Stars en werkt hij in 2006 mee aan het online televisieprogramma Webmee.tv. Hierin maakt hij samen met Froukje de Both een website. Sinds 2006 schrijft hij samen met Bram Klein en Bart Wijtman de kinderboekenserie over de avonturen van de hond Fred. Op 12 oktober 2013 gaat Het Is Je Bloed in première, een toneelstuk van Joris Lutz en Martin Bakker. Het gaat over vaders en zonen. In 2015 gaat het duo Bakker-Lutz het land in met de voorstelling Laten We Het Eens Over Vrouwen Hebben. In 2018 is hij te zien in Flikken Maastricht en in 2020 in Binnenskamers. (Foto: ANP).

1968: de geboortedag van prins Maurits

Maurits van Oranje-Nassau van Vollenhoven (Utrecht, 1968) is de oudste zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Van augustus 1987 tot januari 1989 vervult de prins zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. Vervolgens woont en werkt hij een tijd in Parijs. Tijdens zijn studie in Groningen ontmoet hij Marilène van den Broek, met wie hij op 29 mei 1998 in Apeldoorn in het huwelijk treedt. Samen hebben zij 3 kinderen: Anna, Lucas en Felicia. Op 30 april 2013 wordt Willem-Alexander koning, waardoor Maurits is uitgesloten van troonopvolging. Op 1 mei van dat jaar krijgt hij de titel adjudant in buitengewone dienst van de koning. Hij zal de koning bij staan of vertegenwoordigen bij officiële aangelegenheden. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE