Historie van 17 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 augustus hebben plaatsgevonden.

1945: de Proklamasi van Soekarno

In Indonesië vindt de zogenaamde Proklamasi plaats. Soekarno roept de vrije Republiek Indonesië uit. Het duurt tot 2005 totdat Nederland deze datum als onafhankelijkheidsdag erkent.

1959: het album Kind Of Blue komt uit

De volgens velen beste jazzplaat aller tijden komt uit: Kind Of Blue van Miles Davis.

2010: Piper Bill overlijdt

Doedelzakspeler ‘Piper’ Bill Millin overlijdt. Piper Bill was een Brits commando. Tijdens D-day in 1944 speelt hij op zijn doedelzak terwijl de aanval op Sword-Beach plaatsvindt. De kogels vliegen om zijn oren en zijn kameraden sneuvelen om hem heen, maar Piper Bill blijft doorspelen om de commando’s een richtpunt te geven en het moraal op te vijzelen. Piper Bill is de gehele tijd ongewapend. Het is van hogerhand verboden om in de voorste linies doedelzak te spelen. Zijn superieur beveelt hem echter dat wel te doen. Zijn daad is te bewonderen in de film The Longest Day.

2017: aanslagen in Barcelona

Laat in de middag rijdt een witte bestelbus zigzaggend in op voetgangers op de Ramblas in de Spaanse stad Barcelona. Er vallen 16 doden en meer dan 100 mensen raken gewond. De doden en gewonden hebben 34 verschillende nationaliteiten. Islamitische Staat eist de aanslag op.

1928: de geboortedag van Willem Duys

Willem Duys wordt in 1928 geboren in Bussum als jongste van 6 zonen. Hij vertrekt in 1947 naar Frankrijk waar hij werkt als etiketafwerker bij de Franse Spoorwegen. Daarna vertrekt hij naar Londen. In 1949 komt hij terug naar Nederland en wordt aangenomen als redacteur bij Het Vrije Volk. In 1959 maakt Duys zijn debuut bij de Nederlandse televisie. Hij wordt verzocht inleidend commentaar te verzorgen bij een filmpje over de zanger Johnny Ray. In Zet ‘m Op praat hij met gemak 10 minuten vol tot ieders verbazing. In 1960 presenteert hij in de actualiteitenrubriek Flits8 uitzendingen. Vanaf 1962 presenteert hij het succesvolle programma Muziek Mozaïek. Dit doet hij 35 jaar lang. Het format is easy listening muziek voor op de zondagochtend. De persoonlijke voorkeur van hem is licht klassiek, cabaret en jazz. Op 27 juni 1999 neemt hij afscheid.

1932: de geboortedag van Koos Postema

Koos Postema (Rotterdam, 1932) is een Nederlandse radio- en tv-presentator. Zijn medialoopbaan begint op 1 mei 1960 als hij verslaggever wordt bij de VARA-radio. Hij maakt de overstap in 1965 naar de televisie. Hij werkt daar bij de actualiteitenrubriek Achter Het Nieuws. Vanaf 1969 maakt hij het programma Het Klein En Het Groot Uur U waarin taboedoorbrekende onderwerpen als euthanasie en abortus behandeld worden. Daarna werkt hij na veel omzwervingen door televisieland bij Radio Rijnmond. Koos Postema verzorgt voor de KRO op Radio 1 regelmatig het zogenaamde Ochtendhumeur, een gesproken column. Van 2012 presenteert Koos Postema voor MAX de rubriek TV Uit Blik voor Tijd voor MAX en MAX TV Wijzer.

1943: de geboortedag van Robert de Niro

Robert de Niro (New York, VS, 1943) is een Amerikaanse acteur. Hij speelt vaak in films die geregisseerd zijn door Martin Scorsese. Hij wordt gezien als een van de beste acteurs van zijn generatie. Hij volgt een toneelopleiding aan het Stella Adler Conservatory en maakt in 1966 zijn filmdebuut in The Wedding Party. Films als Taxi Driver, New York, New York, The Godfather, The Deerhunter en Raging Bull zorgen ervoor dat hij één van de meest succesvolle acteurs van de eeuw wordt. Hij krijgt in 2003 een Lifetime Achievement Award voor zijn complete werk. Hij wint 2 maal een Oscar.

1945: de geboortedag van Rudie Lubbers

Rudie Lubbers (Heerhugowaard, 1945) is een voormalige bokser uit Nederland. Hij doet namens zijn vaderland 2 keer mee aan de Olympische Spelen. Zijn olympisch debuut maakt de Noord-Hollander in 1964 in Tokio. Hij wordt in de eerste ronde op punten uitgeschakeld. In Mexico 4 jaar later bereikt hij de kwartfinales. Hij is in zijn carrière 8 keer Nederlands kampioen. Rudie Lubbers is de enige Nederlander die ooit tegen Muhammad Ali heeft gevochten. Hij blijft de gehele match staan, maar verliest op punten.

1950: de geboortedag van Bartho Braat

Bartho Braat (Leiden, 1950) is een Nederlandse acteur. Hij is bij het grote publiek vooral bekend als Jef uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Toch heeft hij niet altijd interesse gehad in acteren. Hij begint met het studeren van theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens gaat hij naar de Amsterdams Theaterschool en wil zich ontwikkelen in de richting van regie/documentaire, maar kiest uiteindelijk toch voor een loopbaan als acteur.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE