Historie van 17 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 februari hebben plaatsgevonden.

1867: het eerste schip vaart door het Suezkanaal

Het eerste schip vaart door het Suezkanaal (Qanâ el Suweis). Dit kanaal is de belangrijke verbinding voor schepen uit de noordelijke Atlantische Oceaan. Door dit kanaal is het niet meer nodig om Afrika heen te varen om de Indische Oceaan te bereiken. (Foto: ANP).

1869: Mendelejev bedenkt het periodiek systeem

De Russische scheikundige Dmitri Mendelejev kladt de eerste versie van het periodiek systeem op een briefje. Hij stelt hiermee vast dat de elementen volgens een vast patroon gerangschikt zijn. Dit maakt het bovendien mogelijk de eigenschappen van elementen te voorspellen voor ze ontdekt zijn. Volgens sommigen zou Mendelejev zijn  ordening der elementen ontdekt hebben in een droom. Op 6 maart 1869 presenteert hij zijn bevindingen aan de Russian Chemical Society. Het periodiek systeem is voor velen bekend van de scheikundelessen op de middelbare school. Mendelejev was een liefhebber van het kaartspel patiënce hetgeen naar voren komt in de grafische vormgeving van het periodiek systeem.

1952: Olympisch zilver voor schaatser Broekman

Kees Broekman behaalt als eerste Nederlander een olympische medaille op de Winterspelen in het Noorse Oslo. Hij verovert het zilver op de 5.000 meter. 2 dagen later herhaalt hij deze prestatie op de 10.000 meter. (Foto: ANP).

2012: ski-ongeval van prins Johan Friso

Prins Johan Friso krijgt in het Oostenrijkse Lech een ski-ongeval. Een lawine bedelft de Prins en hij ligt 20 minuten onder de sneeuw. Hij wordt gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht in Innsbruck. Een week later maken artsen bekend dat de prins ernstige hersenbeschadiging door zuurstofgebrek heeft opgelopen. Hij ligt in coma. De prins overlijdt op 12 augustus 2013 aan de complicaties die optreden als gevolg van het zuurstofgebrek. (Foto: ANP).

1929: de geboortedag van Patricia Routledge

Patricia Routledge (Birkenhead, Merseyside, Groot-Brittannië, 1929) is misschien niet heel bekend, maar haar creatie van de hysterische, maar voorkomende Hyacinth Bucket (“No, no, it’s Bouquet”) doet menigeen glimlachen. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Ben Cramer

Ben Cramer (Amsterdam, 1947) scoort op 20-jarige leeftijd met zijn nummer Zai Zai Zai en bereikt een zevende plaats in de top 40. Met zijn bekendste hit De Clown gaat het in eerste instantie wat minder; het nummer blijft in 1971 weliswaar steken op nummer 15, maar groeit uit tot een van de grootste Nederlandse klassiekers. In 1989 staat Cramer voor het eerst op het musicaltoneel. Hij speelt Juan Peron in de musical Evita van Andrew Lloyd Webber. Dit wordt gevolgd door de rol van advocaat Billy Flinn in de musical Chicago. Vanaf 1993 begint hij aan zijn bekendste podiumrol tot nu toe: The Phantom in Webbers Phantom of the Opera.

1947: de geboortedag van Frits Barend

Frits Barend (Amsterdam, 1947) is een Nederlands televisie en radiopresentator, columnist en redacteur. Barend is van 1972 tot 1986 redacteur bij het weekblad Vrij Nederland en van 1987 tot 1996 bij het tijdschrift Nieuwe Revu. In november 2004 worden Barend en zijn gezin beveiligd, omdat volgens het dagblad De Telegraaf zijn naam op een dodenlijst staat, die is opgesteld door radicale moslims. Frits Barend is één van de oprichters van de ter ziele gegane tv-zender Het Gesprek. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE