Historie van 17 juli

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 juli hebben plaatsgevonden.

1918: fusillade van de Romanovs

De Russische tsaar Nicolaas II en zijn gezin, de familie Romanov, worden op last van de Sovjetleiders gefusilleerd in Jekaterinenburg.

1936: Franco pleegt een staatsgreep in Spanje

Onder leiding van onder andere generaal Francisco Franco plegen rechtse generaals een staatsgreep in Spanje. De jaren 30 van de vorige eeuw zijn roerige jaren in Spanje. Zo verdwijnt in 1931 de monarchie en komen linksradicalen in opstand. Zij plegen in 1934 een mislukte staatsgreep. Een samenwerkingsverband van linkse partijen wint in 1936 de Spaanse verkiezingen. Franco en andere rechtse kopstukken eisen hierop dat de staat van beleg wordt uitgeroepen, hetgeen niet gebeurt. In de nacht van 17 op 18 juli 1936 nemen generaals en hun troepen op strategische plekken de macht over en begint de Spaanse Burgeroorlog. Zij worden gesteund door conservatieven, monarchisten en fascisten. De generaals krijgen steun van nazi-Duitsland, Italië en Portugal, terwijl de linkse republikeinse regering wordt gesteund door de Sovjet-Unie en Mexico. Honderdduizenden mensen komen aan beide zijden om het leven en executies vinden op grote schaal plaats. In 1939 komt de Spaanse Burgeroorlog ten einde met een overwinning van de nationalisten. Franco is tot aan zijn dood op 20 november 1975 dictator van Spanje. Op 22 november 1975 wordt Juan Carlos I uitgeroepen tot koning van Spanje. Onder zijn bewind wordt Spanje een democratie. (Foto: ANP)

1951: kroning van prins Boudewijn

Prins Boudewijn wordt gekroond tot Koning der Belgen. (Foto: ANP)

1951: Van Est valt 70 meter tijdens de Tour de France

Wim van Est stort tijdens de afdaling van de Col d’Aubisque in de Tour de France een ravijn in. Hij valt ongeveer 70 meter. Een dag eerder heeft Van Est als eerste Nederlander de gele trui veroverd. Met aan elkaar geknoopte fietsbanden klimt hij weer naar boven. Een dag later moet hij opgeven. Pontiac horloges, sponsor van het Nederlandse team, maakt daarop reclame met de slogan: “70 meter viel ik diep. Mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep”.

1968: première van Yellow Submarine

In Londen gaat de Beatles-tekenfilm Yellow Submarine in première. Pas aan het eind van de film komen The Beatles in beeld. De stemmen zijn niet van de echte Fab Four. Producent George Martin neemt een deel van de nummers voor zijn rekening. (Foto: Shutterstock)

1975: koppeling van Sojoez en Apollo

De koppeling tussen een Russische Sojoez en een Amerikaanse Apollo vindt in de ruimte plaats. Het is de 1e keer dat de 2 landen ruimtevaartuigen koppelen.

2006: tsunami op Java

Een tsunami eist meer dan 650 levens op het eiland Java. De tsunami is wel zwakker dan de tsunami in 2004.

2014: crash van toestel MH-17

Vlucht MH-17 van Schiphol naar Maleisië van Malaysian Airlines crasht in Oekraïne. Het vliegtuig vliegt boven het gebied waar het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in oorlog zijn. Het vliegtuig is op 10 kilometer hoogte neergehaald met naar alle waarschijnlijkheid een luchtdoelraket. Aan boord zijn 298 mensen die allemaal het leven laten, onder wie 196 Nederlanders. Op 19 juni 2019 maakt het onderzoeksteam naar het neerhalen van MH-17 bekend dat er 4 aanhoudingsbevelen zijn uitgevaardigd naar de mannen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij het neerschieten van het vliegtuig. Het Openbaar Ministerie gaat hen vervolgen in een rechtszaak die in maart 2020 begint. Tevens maakt het onderzoeksteam de namen bekend van nog 8 mogelijke betrokkenen. (Foto: ANP)

1934: de geboortedag van Donald Sutherland

Donald Sutherland (Saint-John, Canada, 1934) is een acteur. Hij studeert in Toronto, waar hij van de universiteit wordt geschorst nadat hij een wasbak uit het raam gooit. Hij vertrekt hierna naar Londen en krijgt wat bekendheid als acteur in horrorfilms en thrillers. Sutherland’s doorbraak komt echter met The Dirty Dozen en Robert Altmans film M*A*S*H. Met Jane Fonda coproduceert hij F.T.A., een film die zich vrij expliciet uitspreekt tegen de Vietnamoorlog. In 2010 krijgt hij een ster op de Hollywood Walk Of Fame. (Foto: ANP)

1947: de geboortedag van de hertogin van Cornwall

Camilla (Londen, Groot-Brittannië, 1947), hertogin van Cornwall, is de vrouw van de Britse kroonprins Charles. Ze is een achterkleinkind van Alice Keppel, de maîtresse van Edward VII. Ze stamt ook af van Karel II en zijn minnares, Louise de Kérouaille. In 1972 leert ze Charles kennen. Hij trouwt echter niet met haar en in 1973 trouwt ze met de legerofficier Andrew Parker Bowles. Ze krijgen 2 kinderen. Prins Charles trouwt met Lady Diana Spencer. Toch blijft hij Camilla ontmoeten.

1950: de geboortedag van Derek de Lint

Derek de Lint (Den Haag, 1950) is een Nederlandse acteur. Hij studeert aan de kunstacademie in Enschede en later aan de kleinkunstacademie in Amsterdam. Hij begint zijn carrière als model en speelt zijn eerste rol in het theater in het stuk Thuis van Hugo Claus. Hierna speelt hij een succesvolle rol in Soldaat van Oranje (1977) van een NSB’er, die het Duitse leger in gaat vanwege zijn Duitse moeder. Het is deze rol die hem bekend maakt bij het bredere publiek. Derek heeft sinds die tijd in veel Nederlandse en buitenlandse producties meegespeeld, mede omdat hij naast Nederlands ook Engels, Frans en Duits spreekt. (Foto: MAX)

1952: de geboortedag van Thé Lau

Thé Lau (Bergen, 1952) was een Nederlandse muzikant en schrijver, die bekend is geworden als zanger en componist van de band The Scene. Bekende nummers van The Scene zijn Blauw, Open en Iedereen Is Van De Wereld. Hij scoort met Lange Frans een nummer 1-hit getiteld Zing Voor Me. Daarnaast is Thé Lau schrijver. Van zijn hand verschijnen onder meer Hemelrijk en Juliette. In 2014 wordt bekend gemaakt dat de zanger ongeneeslijk ziek is. Thé Lau overlijdt op 23 juni 2015 in Amsterdam. (Foto: ANP)

1960: de geboortedag van Jan Wouters

Jan Wouters (Utrecht, 1960) is een ex-voetballer en voetbaltrainer. Als speler komt hij uit voor FC Utrecht, Ajax, Bayern München en PSV. In zijn carrière speelt hij 70 keer voor het Nederlands Elftal en maakt hij 4 doelpunten. Hij zit ook bij het Gouden Team van het EK van 1988. Wouters is voormalig hoofdtrainer van Ajax. Daarna wordt hij assistent-trainer bij Glasgow Rangers en FC Utrecht. Vervolgens is hij assistent-trainer van PSV. Met ingang van 2009 is hij weer assistent-trainer van FC Utrecht. Als in 2011 trainer Erwin Koeman plotseling opstapt, wordt Wouters hoofdtrainer van FC Utrecht. Hij vertrekt aan het eind van het seizoen 2014. Op zijn verjaardag in 2014 wordt bekend gemaakt dat Jan Wouters is benoemd tot hoofd jeugdopleiding van de Turkse club Kasimpasa. Vanaf het seizoen 2015 is de Utrechter assistent-trainer bij Feyenoord. In 2018 loopt het contract af en het wordt niet verlengd. In juli 2021 treedt hij toe tot de technische staf van Fortuna Sittard. Wouters gaat in augustus 2022 terug naar Ajax. Hij gaat als trainer aan de slag bij de jeugdopleidingen. (Foto: ANP)


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE