Historie van 17 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 juni hebben plaatsgevonden.

1885: aankomst van het Vrijheidsbeeld in de VS

Het Vrijheidsbeeld komt aan in de Verenigde Staten. Dit beeld staat symbool voor het welkom heten van alle personen die in Amerika komen, zowel terugkerende Amerikanen als gasten en immigranten. Het is een geschenk van Frankrijk ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring.

1972: het Watergateschandaal

Het begin van het Watergateschandaal vindt plaats. 5 mannen worden betrapt op het inbreken in de kantoren van de Amerikaanse Democratische Partij. Het blijkt dat de inbrekers handelen voor de Republikeinse Partij. De bedoeling is om afluisterapparatuur aan te leggen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat ook Het Witte Huis van de inbraak moet hebben geweten. Ondanks herhaaldelijk ontkennen van president Nixon van zijn betrokkenheid bij de zaak, moet hij uiteindelijk aftreden. (Foto: ANP)

1994: O.J. Simpson wordt gearresteerd na achtervolging

De Amerikaanse voormalige American football-ster O. J. Simpson wordt ervan verdacht zijn ex-vrouw en haar vriend te hebben vermoord. Hij zou zich op 17 juni 1994 melden bij de politie in Los Angeles. Dat gebeurt niet en een vriend leest een brief voor waarin Simpson ontkent iets met de moorden te maken te hebben. Hij vraagt mensen geen medelijden met hem te hebben en dat hij een mooi leven heeft gehad. Dat klinkt bij velen als een zelfmoordbrief en journalisten gaan op zoek naar hem. ’s Avonds ziet een agent Simpson in een witte Ford Bronco zitten met achter het stuur zijn vriend Al Cowlings. Cowlings zegt dat Simpson een vuurwapen tegen zijn hoofd houdt, waarna een spectaculaire achtervolging begint met Cowlings en Simpson voorop, gevolgd door veel politiewagens en toeschouwers. Mensen gaan de straat op en sommigen moedigen Simpson aan om te vluchten. De achtervolging is direct op de televisie te volgen en alleen al in de VS kijken er zo’n 95 miljoen mensen naar. Als Simpson bij zijn huis is aangekomen, geeft hij zich na 45 minuten over aan de politie. In de auto vindt de politie Simpsons paspoort en spullen om zich te vermommen.

1898: de geboortedag van M.C. Escher

M.C. Escher (Leeuwarden, 1898 – Laren, 27 maart 1972) was een Nederlandse kunstenaar, die het meest bekend staat om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelt met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende geometrische patronen, die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Bekende werken zijn Tekenen waarin 2 handen elkaar tekenen en Klimmen En Dalen, waarin rijen mensen oneindig trappen op- en aflopen, op een constructie die onmogelijk gebouwd kan worden en die alleen getekend kan worden door gebruik van gezichtsbedrog en perspectief.

1943: de geboortedag van Barry Manilow

Barry Manilow (New York, VS, 1943) is een Amerikaanse zanger, pianist en songwriter. In de jaren 70 wordt hij bekend met evergreens als Mandy en Copacabana. Barry Manilow is jarenlang te bewonderen in het Hilton hotel van Las Vegas. Hoewel hij in 2004 bekend maakt te stoppen met toeren, staat hij in 2011 en 2014 weer in Groot-Brittannië op de planken. Tevens verschijnt in 2014 de plaat Night Songs, een registratie van de concerten in Londen in 2011. Barry Manilow gaat in 2015 wederom op tournee, getiteld One Last Time!. De zanger kondigt aan dat dit echt zijn laatste grote tournee wordt.

1945: de geboortedag van Eddy Merckx

Eddy Merckx (Meensel-Kiezegem, België, 1945) is een Belgische wielrenner. Zijn bijnaam luidt ‘De Kanibaal’. Hij fietst van 1961 tot 1978. In 1961 begint zijn wielercarrière. Hij wint 3 jaar later zijn eerste wereldkampioenschap. Het is het begin van een glansrijke carrière. Hij wint in totaal 525 wedstrijden. Hij is vooral succesvol in de Tour de France. Zijn eerste rijdt hij in 1969, hij wint 6 ritten, het eindklassement, het puntenklassement en het bergklassement. Hij is de eerste Belg die sinds 30 jaar de Tour weet te winnen. Zijn laatste wedstrijd fiets hij in 1978. Vervolgens gaat hij aan de slag als commentator bij wielerwedstrijden. In 2000 wordt hij door het Franse blad Vélo uitgeroepen als beste wielrenner van de eeuw. Eddy Merkcx wordt in 2011 tot eredoctor gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Brussel. (Foto: ANP)

1950: de geboortedag van Dany Lademacher

Dany Lademacher (Etterbeek, België, 1950) is bekend geworden als gitarist van Herman Brood and His Wild Romance. Eind jaren 70 behoort hij tot de beste rockgitaristen van de wereld. Ook is hij één van de schrijvers van de wereldhit Saturday Night. Na het uiteenvallen van The Wild Romance wordt hij door Mark Knopfler gevraagd bij Dire Straits. Dany bedankt voor de eer, omdat hij dan tweede gitarist moet worden. Dany krijgt in de jaren 90 succes met The Radios. Ze scoren onder meer een hit met She Goes Nana. In 2006 brengt hij het boek Wild Romance, Een Fijne Hel uit. Het gaat over de belevenissen als gitarist van Herman Brood and His Wild Romance. Dany ontvangt in 2007 de Eddy Christiani Award. (Foto: ANP)

1957: de geboortedag van Jack Wouterse

Jack Wouterse (Soest, 1957) is een Nederlandse acteur. Hij maakt zijn debuut in 1991, maar breekt pas door in 1992 met de film De Noordelingen. Hij speelt in deze film de rol van Jacob. Deze film is geregisseerd door Alex Warmerdam. Warmerdam ontvangt een Gouden Kalf voor de beste regie. Daarna is Jack Wouterse nog in diverse films te zien. In 1999 speelt hij in Suzy Q. Hij wint hiervoor een Gouden Kalf en Fipa d’Or. Tevens kennen we Jack Wouterse van zijn rol in de populaire tv-serie All Stars. Hij krijgt nog grotere bekendheid door zijn bijdrage in de Amerikaanse hitserie Band Of Brothers van Tom Hanks.

1970: de geboortedag van Erik Hulzebosch

Erik Hulzebosch wordt in 1970 geboren in Loozen. Hij is de 5e in een gezin van 6 kinderen. Op jonge leeftijd stottert hij en daardoor behaalt hij slechte resultaten op school. Hij stopt daarom op zijn 14e al met school. Hij sport dan al veel. Hij doet aan fietscrossen en wint meer dan 300 wedstrijden.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE