Historie van 17 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 maart hebben plaatsgevonden.

1845: patent op het elastiek

Op 17 maart 1845 patenteert Engelsman Stephen Perry het elastiek.

1931: legalisering van gokken

De Amerikaanse staat Nevada legaliseert op 17 maart 1931 het gokken. Na die tijd is het vooral de stad Las Vegas die een groot aantal exploitanten heeft aangetrokken. Het bezoekersaantal is dan ook enorm gestegen. In 1960 bezoeken 6.7 miljoen mensen de stad, in 2004 zijn dat er 37.5 miljoen en het aantal blijft groeien. (Foto: ANP).

1969: Golda Meïr wordt de 1e vrouwelijke premier van Israël

Na het overlijden van premier Levi Eshkol volgt de 70-jarige Golda Meïr hem op. Zij is daarmee de 1e vrouwelijke premier van het land. Golda Meïr bekleedt de functie tot en met april 1974. Ze is van 1949 tot 1956 minister van Arbeid en van 1956 tot 1966 minister van Buitenlandse Zaken. Golda Meïr wordt ook wel de ‘Iron Lady of Israël’ genoemd. (Foto: ANP)

1982: moord op journalisten in El Salvador

De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemse en Hans ter Laag worden in El Salvador vermoord. De 4 doen verslag in een land dat is geteisterd door burgeroorlog en interviewen guerrillastrijders. Dat bevalt de militairen van de Salvadoraanse regering niet. Het leger vermoordt de journalisten en de daders zijn nooit berecht.  Luister ook naar het fragment uit VillaVdB over die geschiedenisfeit.
(Foto: ANP).

1944: de geboortedag van John Sebastian

John Sebastian (New York, VS, 1944) is de voormalige voorman van The Lovin’ Spoonful. In de jaren 60 scoort de band de ene na de andere hit. Het beroemdste nummer is ongetwijfeld Summer in the City. Geen zomer of dit lied is dagelijks in elk land te beluisteren. In de jaren 70 heeft John Sebastian wederom een nummer 1 hit met het lied Welcome Back. Hij schrijft dit als openingstune voor de gelijknamige serie. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Patrick Duffy

Patrick Duffy wordt geboren in de staat Montana in 1949. Vanaf zijn 12e woont hij in Seattle, waarna hij dramalessen gaat volgen aan de Universiteit van Washington. Hij leert hier zijn vrouw Carlyn Rosser kennen. Zij introduceert hem met het Boedhisme. Ze trouwen in 1974. Patrick Duffy kruipt in 1976 in de huid van Mark Harris, beter bekend als The Man from Atlantis. 2 jaar later speelt hij zijn bekendste personage als Bobby Ewing in Dallas. Na 7 jaar deze rol gespeeld te hebben wil Patrick wat anders. In de serie sterft Bobby. In een inmiddels legendarische aflevering keert Bobby in mei 1986 tóch terug in de serie: zijn vrouw Pamela zou zijn dood hebben gedroomd. Tot de laatste aflevering in 1991 blijft hij uiteindelijk bij Dallas.

1973: de geboortedag van Caroline Corr

Caroline Corr (Dundalk, Ierland, 1973) is de drummer van The Corrs. Naast drums bespeelt ze ook de bodhrán (Ierse trom), tamboerijn, piano/keyboards en nog enkele andere percussie-instrumenten. In 2004 brengen The Corrs na 4 jaar een nieuw studio album uit, genaamd Borrowed Heaven. Wegens haar zwangerschap moet Caroline een deel van de tour ter promotie van dit album missen. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE