In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 mei hebben plaatsgevonden.
1846: Sax vraagt het patent op de saxofoon aan
Het octrooi wordt aangevraagd op de saxofoon door Adolphe Sax. Hij is een Waals-Belgische bouwer van muziekinstrumenten. Het eerste patent krijgt hij op de verbetering van het ontwerp van de basklarinet. Uiteindelijk begint hij aan het maken van een nieuw instrument. In 1842 schrijft Berlioz lovend over het nieuwe instrument, maar Sax vraagt pas het patent aan in 1846 als hij de hele reeks van sopraan tot bas heeft ontworpen en tentoongesteld.
1920: 1e commerciële lijndienst KLM
Na de Eerste Wereldoorlog neemt de commerciële luchtvaart toe. In 1919 richt Albert Plesman de KLM op. Op 17 mei 1920 voert de KLM de 1e commerciële vlucht uit van Londen naar Amsterdam, in een door de KLM gehuurde De Haviland.
1940: bombardement op Middelburg
Vanuit Zeeland wordt nog strijd geleverd door onder meer de mariniers en de toegesnelde geallieerde strijdkrachten tegen de nazi’s. Dan voeren de Duitsers met een squadron Heinkels een bombardement uit op Middelburg waardoor een deel van de historische stad wordt verwoest. De geallieerden staken hun strijd, maar nog niet heel Nederland is bezet. Vanuit Zeeuws-Vlaanderen wordt tot 30 mei verzet geboden. Vanaf dat moment is heel Nederland bezet door de Duitsers.
1943: de Dambusters
Squadron 617 van de Britse RAF voert een luchtaanval uit op 3 dammen in het Duitse Ruhrgebied. Met hun Lancaster-bommenwerpers vliegen ze ’s nachts slechts 30 meter boven het wateroppervlak. Hun bommen zijn op vaten lijkende projectielen die stuiterend op het water de damwanden moeten opblazen. Het squadron ligt zwaar onder vuur en een aantal Lancasters keert niet terug. De vluchten moeten exact worden uitgevoerd en soms moet een aanval voor 1 toestel wel 10 keer worden over gedaan om uiteindelijk de bommen op het juiste moment te lossen. De aanval van de zogenaamde Dambusters is één van de meest gedurfde luchtaanvallen uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitse oorlogsindustrie lijdt grote schade doordat een groot gebied waar de Duitsers wapens en munitie maken onder water is komen te staan. Van de 133 bemaningsleden verliezen 53 het leven en verdwijnen er 3 in krijgsgevangenschap.
1939: de geboortedag van Wim de Bie
Wim de Bie (Den Haag, 1939) was een Nederlandse cabaretier. Hij is vooral bekend van het duo Koot en Bie. Wim de Bie en Kees van Kooten vormen een komisch duo op de VPRO televisie, onder andere onder de naam Het Simplistisch Verbond (Hou het simpel, maar leef met vlag en wimpel). Vele bekende typetjes zijn het gevolg, waaronder Tedje van Es en meneer Foppe. Voordat hij bij dit duo terecht komt is hij onder andere radio-cabaretier voor het radio-jongerenprogramma Multiplex. In 1965 verschijnen Van Kooten en De Bie voor het eerst op televisie met het programma Fenklup. In zijn carrière wint de Bie diverse prijzen waaronder de Nipkowschijf en de Henriëtte Roland-Holstprijs. Van januari tot en met december 2010 is Wim de Bie de Nationale Mental Coach. Vanaf februari tot en met mei 2012 is hij gasthoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij geeft college in het onderwerp satire. Op 31 mei 2012 verzorgt hij ter afsluiting de Leonardolezing. Wim de Bie overlijdt op 27 maart 2023. Hij is 83 jaar geworden. (Foto: ANP)
1961: de geboortedag van Enya
Enya, geboren als Eithne Patricia Ní Bhraonáin (Gaoth Dobhair, Ierland, 1961), is een Ierse zangeres. Ze heeft in haar zangcarrière meerdere Grammy Awards gewonnen en één Academy Award-nominatie voor beste songwriter. Daarnaast is ze de best verkopende solo-artiest van Ierland. Ze zingt in diverse talen, waaronder Latijn en Engels. Hoewel ze een Grammy wint in de categorie New Age, vindt ze zelf dat haar muziek niet onder deze categorie valt. Enya heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen platen verkocht. (Foto: ANP)
1971: de geboortedag van koningin Máxima
Koningin Máxima wordt in 1971 geboren in het Argentijnse Buenos Aires. Na het afronden van haar studie economie vertrekt ze naar New York waar ze voor diverse banken werkzaam is. In 1999 ontmoet ze de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en ze krijgen een relatie. Op haar verjaardag in 2001 wordt ze officieel een Nederlandse. Dit is nodig wil ze ooit trouwen met kroonprins Willem-Alexander. Op 2 februari 2002 stappen ze in het huwelijksbootje in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam. De kerkelijke inzegening vindt plaats in de Nieuwe Kerk op de Dam. Máxima vervult sinds ze in Nederland is diverse functies op maatschappelijk gebied. Ze neemt plaats in de Commissie Participatie van Vrouwen van Etnische Minderheden, waarin ze probeert om vrouwen van etnische minderheden meer bij de samenleving te betrekken. Daarnaast steekt ze als prinses veel tijd in representatieve werkzaamheden. Ze gaat onder andere mee bij het afleggen van staatsbezoeken van koningin Beatrix. In haar vrije tijd geniet ze graag van de natuur, kunst, muziek en dans.