Historie van 17 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 november hebben plaatsgevonden.

1869: opening van het Suezkanaal

Het Suezkanaal wordt geopend. Dit kanaal verbindt de Rode Zee met de Middellandse Zee. Het heeft geen sluizen omdat de verbonden zeeën hetzelfde niveau hebben. Een tocht door dit kanaal duurt elf tot zestien uur. Er wordt veel belang gehecht aan het Suezkanaal; voorheen moesten schepen uit de Atlantische Oceaan om het Afrikaanse continent heen varen om de Indische Oceaan te bereiken. Door het Suezkanaal is dat niet meer nodig.

1989: fluwelen revolutie in Tsjechoslowakije

In Tsjechoslowakije vindt er een fluwelen revolutie plaats. Deze naam staat voor een revolutie waarbij geen of bijna geen bloed vergoten wordt. Het communistische regime komt ten val als nasleep van het verdwijnen van de Berlijnse Muur. Het feit dat deze revolutie zich geweldloos voltrokken heeft, is te danken aan het feit dat Michael Gorbatsjov geen troepen naar Praag wil sturen.

1944: de geboortedag van Danny DeVito

Danny DeVito (Neptune, New Jersey, VS, 1944) is een Amerikaanse acteur, regisseur en producer. Hij breekt door met zijn rol van kribbige en cynische baas van een taxibedrijf in de comedy Taxi. Danny DeVito valt vooral op door zijn grootte: hij  is slechts 1,52 meter lang. Samen met Arnold Schwarzenegger maakt hij een aantal komedies, waaronder Twins in 1988 en Junior in 1994. Danny DeVito maakt nog steeds films. Hij is ook producer. Hij krijgt in 2011 een ster op de beroemde Hollywood Walk Of Fame. DeVito is getrouwd geweest met actrice Rhea Perlman. Zij hebben drie kinderen. Het paar gaat in 2012 uitelkaar maar besluit het in 2013 het toch nog een keer met elkaar te proberen.

1944: de geboortedag van Rem Koolhaas

Rem Koolhaas (Rotterdam, 1944) is een Nederlands architect. In 1975 richt hij met de architect Elia Zenghelis en hun beide echtgenotes het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op. Dit speelt vanaf het begin af aan een belangrijke rol in het wereldwijde architectuurdebat. In 1992 breekt Koolhaas internationaal door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam. Andere ontwerpen waarmee hij zichzelf op de kaart zet, zijn het Nederlands Danstheater in Den Haag, de Rotterdamse busterminal en de Nederlandse ambassade in Berlijn. In 2000 wint Rem Koolhaas de prestigieuze Pritzker-price. In 2010 wint hij De Gouden Leeuw, een belangrijke prijs voor zijn gehele werk. Aan Rem Koolhaas wordt in 2012 door de VU een eredoctoraat uitgereikt. Hij ontvangt in 2013 de Johannes Vermeer Prijs voor zijn bijzondere bijdrage aan de architectuur.

1956: de geboortedag van Aart Zeeman

Op 17 november 1956 wordt in Huizen Aart Zeeman geboren. Na het behalen van zijn diploma atheneum-b is hij behoorlijk uitgekeken op de technische vakken. Hij kiest voor de vervolgopleiding cultureel werk aan de sociale academie. Tegelijkertijd volgt hij een studie Nederlands en begint freelance te schrijven. In 1980 biedt de NCRV Aart Zeeman de mogelijkheid om via een uitgebreide interne opleiding stage te lopen bij het actualiteitenprogramma Hier en Nu. Sindsdien werkt hij bij deze rubriek, eerst als verslaggever en later ook als presentator. Voor zijn reportages op het gebied van milieu en natuurbescherming krijgt Aart uit handen van Prins Bernhard de internationale WWF – Conservation Merit. In 1994 wint de reportage over Cubaanse bootvluchtelingen, From Nothing To Nowhere, op het Internationaal Festival van Cannes de Zilveren Nymph.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE