Historie van 17 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 oktober hebben plaatsgevonden.

1957: dijk tussen Marken en het vasteland

De dijk tussen het eiland Marken en het vasteland wordt afgesloten. Voor de vele forensen op Marken is het een enorme vooruitgang.

1960: Dion and The Belmonts gaan uit elkaar

Dion & The Belmonts gaan uit elkaar. Deze band uit New York heeft talloze hits uitgebracht, waaronder Teenager In Love, The Wanderer en Runaround Sue. De muziek die de band maakt, wordt gekenmerkt door meerstemmige zang en wordt ook wel The Bronx Blues genoemd. Voorman Dion DiMucci vervolgt succesvol een solocarrière. Dion & The Belmonts houden twee keer een reünie: in 1967 en in 1972. Dion ontsnapt aan de dood als hij in 1959 na een optreden de 36 dollar niet wil betalen voor een vlucht van 45 minuten naar het volgende optreden. Met aan boord The Big Bopper, Ritchie Valens en Buddy Holly verongelukt dit vliegtuig. De datum 3 februari 1959 staat sindsdien bekend als ‘The Day The Music Died’.

1961: een Matisse in New York

In New York wordt in een museum een nieuw werk opgehangen. Het gaat om een schilderij van Henri Matisse dat Le Bateau heet. Op 3 december van datzelfde jaar blijkt dat het meesterwerk al die tijd op zijn kop heeft gehangen.

1973: olie-embargo tegen Nederland

Enkele olieproducerende landen kondigen een olie-embargo af tegen een aantal Westerse landen, waaronder Nederland. Dit vanwege de steun van Nederland aan Israël tijdens de Jom Kipoeroorlog. Gevolg hiervan is de oliecrisis. Om brandstof te besparen voert het kabinet de autoloze zondag in: een aantal zondagen mogen gemotoriseerde voertuigen de straat niet op. Tevens gaat de benzine op de bon.

1977: Lufthansa-vlucht gekaapt

Duitse commando’s, de GSG 9, bestormen een vliegtuig van Lufthansa. Dit toestel wordt door kapers gedwongen om te landen in Mogadishu, in Somalië. Alle 86 passagiers worden bevrijd en drie van de vier kapers worden gedood. Doel van de gijzeling is losgeld en het vrijlaten van Duitse RAF-terroristen die in de gevangenis zitten.

1979: Nobelprijs voor Moeder Teresa

Het Nobelprijscommité kent aan Moeder Teresa de Nobelprijs voor de vrede toe. Deze fragiel ogende non spant zich haar hele leven in voor minder bedeelden en blijft heel bescheiden een sober leven leiden, ondanks haar wereldroem.

1918: de geboortedag van Rita Hayworth

Rita Hayworth (New York, 1918) leeft in de tijd dat Hollywoodsterren koningen en koninginnen zijn. Ze is de belichaming van de glamour van Hollywood. Deze onbeschrijflijk mooie roodharige vrouw hangt tijdens de Tweede Wereldoorlog als pinup in ieder kazerne en op ieder oorlogschip. Ze speelt in talloze films, waaronder Only Angels Have Wings, The Strawberry Blonde, You’ll Never Get Rich en Salomé. Ook haar leven was als een Hollywoodfilm. Zo trouwt ze vijf keer. Eén van haar echtgenotes was schrijver/acteur Orson Welles. In de jaren 80 wordt bij Rita de diagnose Alzheimer vastgesteld. Rita overlijdt in New York op 14 mei 1987.

1950: de geboortedag van Sandra Reemer

Sandra Reemer wordt in 1950 in Indonesië geboren als Barbara Alexandra Reemer. Na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië vertrekt het gezin Reemer naar Nederland. Ze komen te wonen in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Xandra komt bij de nonnen op school en moet afstand doen van haar ‘duivelse’ voorletter; Xandra wordt Sandra. Op tienjarige leeftijd krijgt Sandra van haar vader een zelfgemaakte gitaar. Ze neemt samen met haar broer Frenk deel aan talentenjachten, onder andere met het nummer Rockin’ Billy van Ria Valk. Op haar elfde komt haar eerste plaatje uit onder de titel Al Di La. In 1963 neemt ze het nummer Sluimer Zacht op, een Nederlandstalige versie van George Gershwin’s klassieker Summertime. Sandra wordt vooral bekend als de helft van het duo Sandra en Andres (Dries Holten).

1956: de geboortedag van Robin Linschoten

Robin Linschoten (Ugchelen, 1956) is een VVD-politicus. Hij behoort in 1982 met onder meer De Grave tot de jonge JOVD-talenten die toetreden tot de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Hij is een geducht debater in debatten over sociale zaken, financiën en ambtenarensalarissen. Linschoten neemt regelmatig afstand van het CDA en wordt in het eerste kabinet-Kok staatssecretaris van Sociale Zaken. Hij privatiseert de Ziektewet. Ook brengt hij de omstreden Nabestaandenwet tot stand. Hij voortijdig af. Robin Linschoten is in 2009 toegetreden tot de raad van bestuur van de DSB-bank. De DSB-bank wordt in oktober 2009 onder curatele gesteld, waardoor hij deze functie verliest. Linschoten is nog wel Kroonlid van de Sociaal Economische Raad en bekleedt meerdere commissariaten.

1960: de geboortedag van Angéla Kramers

Angéla (Sjeel) Kramers (Haarlem, 1960) is een Nederlandse zangeres bekend van de Dolly Dots. Na haar zangcarrière bij de Dots trekt ze zich terug uit de publiciteit en wordt yogalerares. Angéla en haar man hebben een zoon genaamd Sam, die het Syndroom van Down heeft. Het paar heeft een stichting die therapie biedt aan kinderen met het Syndroom van Down en kinderen met autistische stoornissen. De therapie geschiedt met dolfijnen en vindt plaats in het dolfinarium Harderwijk. Voor haar zoon Sam zingt Angéla het lied Jij Hoort Bij Mij (Sam’s Song). In 2007 en 2008 maken de Dolly Dots een korte maar succesvolle comeback. Angéla schrijft in 2011 een boek over yoga, getiteld Van Regenworm Tot Pauw.

1972: de geboortedag van Eminem

Eminem (Kansas City, Missouri, VS, 1972) wordt geboren als Marshall Bruce Mathers III en is een Amerikaanse rapper. Eén van zijn bijnamen is Slim Shady. Tegenwoordig is hij één van de meest controversiële artiesten. In 2000 komt de Marshall Mathers LP uit. Van dit album krijgen twee nummers veel aandacht in de media: The Real Slim Shady en Stan. Dit laatste nummer vertelt het verhaal van een fan die is geobsedeerd door Eminem. Na een aantal jaren van afwezigheid komt in 2009 de plaat Relapse uit, die in juni 2010 wordt opgevolgd door de cd Recovery. Begin 2011 komt de plaat I Need A Doctor uit en in 2013 The Marshall Mathers LP 2. In 2017 en 2018 komen achtereenvolgens Revival en Kamikaze uit. Op 17 januari 2020 verrast hij fans met de onaangekondigde plaat Music to Be Murdered.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE