Historie van 17 september

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 17 september hebben plaatsgevonden.

1931: de 1e lp

Platenmaatschappij RCA demonstreert de 1e lp, de long play.

1944: operatie Market Garden

Operatie Market Garden, de Slag om Arnhem, gaat van start. Amerkaanse, Britse en Poolse troepen worden gedropt in België en Nederland. Doel is door te stoten naar het Duitse Ruhrgebied om zo sneller de oorlog te kunnen beëindigen. Het loopt anders; een brug in Arnhem blijkt een brug te ver. Van deze slag is een beroemde film gemaakt, getiteld A Bridge Too Far.

1958: Pipo de Clown is voor het eerst op tv

De eerste aflevering van Pipo de Clown verschijnt op de Nederlandse televisie. De populaire kindervriend vertoont zijn capriolen tot en met 1980 op de buis.

1935: de geboortedag van Bas van Toor

Bas van Toor wordt in 1935 geboren in Maassluis. Hij is beter bekend als de clown Bassie van Bassie en Adriaan. Op zijn 19-de loopt hij weg van huis om te werken in een Belgisch circus. Na een tijdje keert hij terug naar Maassluis en wil met zijn jongere broer Aad van Toor een acrobatennummer starten. Dit wordt direct een groot succes. The Crocksons zijn wereldberoemd in de jaren 50, 60 en 70. In dit nummer stapelen ze op een keukentafel 4 gelijke flessen, daarop een stoel en daarop weer een andere stoel. Deze toren wordt nog hoger gestapeld, waarna Aad van Toor een handstand maakt op het hoogste punt. Met dit spectaculaire nummer worden ze over de hele wereld bekend. Daarnaast hebben ze een act genaamd The Melton Brothers. Dit is een komisch slapsticknummer. De broers verzinnen ook acts voor andere artiesten.

1951: de geboortedag van Piet Kleine

Piet Kleine (Hollandseveld, 1951) is een Nederlandse schaatser. In 1976 is het hoogtepunt van zijn carrière. Hij wordt dan wereldkampioen op de 10 kilometer. Ook wint hij de 5 kilometer bij de Olympische Spelen. In 1981 stopt hij officieel met zijn langebaanschaatsen. Hij richt zich dan op het amateurwielerpeloton. Hij kent daar ook succes mee. In 2001 beëindigt hij zijn schaatscarrière en legt zich toe op zijn beroep als postbode.

1967: de geboortedag van Koen Wauters

Koen Wauters (Halle, België, 1967) is een Vlaamse zanger, presentator en acteur. In 1987 komen hij en zijn broer Kris bij de groep Clouseau. Hij wordt het boegbeeld van deze groep. In 1989 breekt Clouseau door met de single Anne. Hun grootste hit is Daar gaat ze. In 1991 vertegenwoordigen zij België op het Eurovisie Songfestival met het lied Geef het op. Ze worden 16de. Sinds de oprichting van de Vlaamse omroep TVM is hij daar presentator. Koen is een fervent autoracer. Zo rijdt hij meerdere malen de Dakar-rally uit. In 2009 wint hij zijn eerste wedstrijd in het Belgisch GT kampioenschap.


Reacties

Geef een reactie