Historie van 18 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 april hebben plaatsgevonden.

1909: heiligverklaring van Jeanne d’Arc

Bijna een half millennium na haar dood op de brandstapel wordt Jeanne d’Arc zalig verklaard door de Paus. Als tiener beweert Jeanne stemmen van engelen te horen. Deze dragen haar op de stad Orléans te bevrijden van de Engelsen. Gekleed in mannenkleren slaagt Jeanne hierin. Een latere aanval op het bezette Parijs mislukt en Jeanne wordt gevangen genomen door de Bourgondiërs. Die verkopen haar aan de Engelsen, die haar gevangen nemen en martelen. Uiteindelijk wordt ze verbrand op de markt van Rouen. Haar as wordt in de Seine gestrooid. (Foto: Shutterstock).

1929: Paleis voor Volksvlijt brandt af

Het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam wordt door brand verwoest. Het gebouw heeft op de plaats gestaan waar nu De Nederlandse Bank is gevestigd. Het glazen tentoonstellingsgebouw is geïnspireerd op het Crystal Palace in Londen. (Foto: ANP).

1973: demonstratie voor Veronica

In Den Haag vindt een grote demonstratie plaats tegen het voorgenomen verbod op het uitzenden van radioprogramma’s vanaf zee. Met dit besluit wordt onder meer Radio Veronica verboden. Het is echter te vergeefs, want op 1 augustus 1974 is de laatste uitzending van de zendpiraat Veronica. Veronica treedt 2 jaar later toe tot het omroepbestel en wordt daarmee een legale omroeporganisatie. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van James Woods

James Woods (Vernal, Utah, VS, 1947) is een Amerikaanse acteur. Hij begint na zijn middelbare school aan een studie, maar omdat hij wil gaan acteren verlaat hij snel zijn opleiding. Zijn eerste rol speelt James Woods in All The Way Home in 1970. Zijn doorbraak komt als ijskoude politieagent in The Onion Field in 1979. Na deze doorbraak speelt hij in enkele grotere producties, zoals Casino (1995), Any Given Sunday (1999) en End Game (2005). Van 2006 tot en met 2008 speelt James Woods de hoofdrol in de Amerikaanse dramaserie Shark. James Woods is ambidexter; hij kan zowel met zijn linker- als zijn rechterhand schrijven. Woods heeft naar verluidt een IQ van 180. Hij blinkt uit in wiskunde en is een briljant redenaar. James Woods maakt in oktober 2017 bekend dat hij stopt met acteren. (Foto: ANP).

1954: de geboortedag van Hans Liberg

In Amsterdam komt op 18 april 1954 Hans Liberg ter wereld. Al vroeg komt hij in contact met muziek, geïnspireerd door het pianospel van zijn grootmoeder. Al sinds zijn schooltijd bespeelt hij dan ook piano en gitaar. Later leert hij ook nog klarinet, banjo en trompet te spelen. Als hij zijn middelbare school in Breda afgerond heeft, gaat Hans Liberg muziekwetenschappen studeren in Amsterdam.

1962: de geboortedag van Viggo Waas

Viggo Waas (Amsterdam, 1962) is een Nederlandse cabaretier, acteur, programmamaker en schrijver. Viggo speelt in de jeugd van Ajax en weet het zelfs te schoppen tot het tweede. Onder het grote publiek wordt hij voornamelijk bekend door zijn wekelijkse optredens in het VARA-programma Kopspijkers. Sinds 1998 is hij daarin te zien en imiteert hij vaak Johan Cruijff. Voor die tijd maakt hij echter al enkele jaren cabaret met de groep NUHR (Niet Uit Het Raam). In het seizoen 2000/2001 speelt hij in de televisieserie Spangen als Ron Sterling. Tevens speelt hij in de films Lef (1999) en De Sluikrups (2002). In 2007 is hij te zien in de film Alles Is Liefde. Vanaf 2008 treedt Viggo Waas op met zijn band. Mixed Up heet de serie waarin Viggo acteert in 2011. Het gaat over de perikelen op een tijdschriftenredactie. Viggo Waas is in 2012 te zien in Mannen Van Een Zekere Leeftijd en in 2013 onder meer in Flikken Maastricht. Hij becommentarieert samen met Peter Heerschop in 2014 de Olympische Spelen op 538 in het programma van Edwin Evers. Cruijff En Pipo heet het eerste soloprogramma van Viggo Waas waar hij in 2015 en 2016 mee door het land trekt. Hij is vanaf 2019 te zien in het programma VTBL van Humberto Tan. In 2021 krijgt hij een herseninfarct. Samen met Peter Heerschop beschrijft hij zijn revalidatie in het boek Infarct dat in maart 2023 verschijnt. (Foto: ANP).

1972: de geboortedag van prinses Annette

Annette Sekrève (Den Haag, 1972) wordt geboren als de oudste dochter van Ulrich Sekrève en Jolanda de Haan. Tijdens haar studie in Groningen raakt ze bevriend met Marilène van den Broek, de latere echtgenote van prins Maurits. Via hen leert ze ook de jongere broer van Maurits kennen: prins Bernhard jr. Op 6 juli 2000 treden zij in het huwelijk. Samen hebben zij 3 kinderen: Isabella, Samuel en Benjamin. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE