Historie van 18 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 augustus hebben plaatsgevonden.

1811: een achternaam voor iedere Nederlander

Napoleon verplicht per decreet iedere Nederlander een achternaam te kiezen.

1960: de anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt op de markt gebracht. De pil wordt in 1e instantie voorgeschreven als middel tegen een onregelmatige menstruatiecyclus, pas later als anticonceptiemiddel.

2011: noodweer op Pukkelpop

De bezoekers en artiesten van het Belgische popfestival Pukkelpop in Hasselt worden overvallen door noodweer. Windstoten, hagel en onweer treffen het festival. Tenten storten in. 5 mensen komen om het leven en velen raken gewond.

1931: de geboortedag van Hans van Mierlo

H.A.F.M.O. (Hans) van Mierlo (Breda, 1931) was een Nederlandse journalist en politicus. Na zijn studie rechten wordt hij journalist bij het Algemeen Handelsblad. Met VVD’er Hans Gruijters richt hij een nieuwe politieke partij op, D66 genaamd. Het voornaamste doel van de sociaal-liberale partij is het democratiseren van het politieke bestel. Opvallend is de verkiezingsspot uit die tijd. Daarin loopt Van Mierlo door Amsterdam terwijl op de achtergrond een politiek monoloog te horen is. In 1967 komt hij in de Tweede Kamer en in 1981 wordt hij minister van Defensie in het kabinet-Van Agt. In 1994 leidt hij D66 naar 24 zetels en wordt hij minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. Van Mierlo draagt in 1997 het partijleiderschap over aan Els Borst en verlaat hij de politiek. Hij wordt minister van Staat. Hans van Mierlo overlijdt op 11 maart 2010 in Amsterdam.

1933: de geboortedag van Roman Polanski

Roman Polanski wordt in 1933 geboren in Parijs. Als zoon van een Pools-Joodse vader neemt hij deze nationaliteit over. Vanwege het groeiende antisemitisme in Frankrijk besluit de familie terug te gaan naar Polen in 1937. Zij komen in Krakow. In 1939 wordt Polen bezet door Duitsland. Roman Polanski ontsnapt en brengt de rest van de oorlog door bij een Poolse boer. Daar verneemt hij dat zijn moeder in Auschwitz is overleden.

1937: de geboortedag van Robert Redford

Robert Redford (Santa Monica, Californië, VS, 1937) is een Amerikaanse acteur. De rollen die hij in de films The Great Gatsby, The Sting en Butch Cassidy and the Sundance Kid speelt, maken hem wereldberoemd. Naast zijn werk voor de camera is hij ook regisseur van onder andere Milagro Beeanfield War. Hij zet zich ook in om onafhankelijke filmmakers in de Verenigde Staten een kans te geven door middel van het Sundance Film Festival. De eerste film die Redford regisseert, Ordinary People uit 1981, wint meteen een Oscar voor de beste regie. Zijn 2de Oscar mag hij in 2002 ontvangen voor zijn gehele werk.

1942: de geboortedag van Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg (Amsterdam, 1942) is een Nederlandse televisiepresentator. Hij begint zijn presentatiecarrière bij de KRO. Hij presenteert daar programma’s als Muziek A Gogo en Van Twaalf Tot Twee. Eén van de eerste eigen televisieprogramma’s van Hans van Willigenburg is Kurhaus Adieu Gala. Jarenlang presenteert hij samen met Mireille Bekooij het bekende programma Koffietijd.

1952: de geboortedag van Patrick Swayze

Patrick Swayze (Houston, Texas, 1952) was een Amerikaanse acteur. Hij verwerft bekendheid met zijn hoofdrol in de miniserie North and South. Zijn grootste rol vertolkt hij als dansleraar in de beroemde film Dirty Dancing. Met het lied She’s Like The Wind heeft hij een top 10-hit. In 2008 wordt bekend dat hij ernstig ziek is. Patrick Swayze overlijdt op 57-jarige leeftijd.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE