Historie van 18 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 februari hebben plaatsgevonden.

1930: ontdekking van Pluto

Charles Tombaugh ontdekt tijdens een routineklus de dwergplaneet Pluto. Tot op de dag van vandaag is er maar weinig van bekend. Men vermoedt dat de dwergplaneet een kern van rots heeft, die omgeven is door een ijsmassa. Pluto wordt vergezeld van manen waarvan Charon de grootste is.

1943: Joseph Goebbels: “Willen jullie de totale oorlog?”

In 1943 verloopt de oorlog voor Duitsland slecht: de Slag om Stalingrad is verloren, in Noord-Afrika raken Duitse troepen in het nauw, de geallieerden bombarderen Duitsland onophoudelijk en Churchill, Stalin en Roosevelt eisen de onvoorwaardelijke capitulatie van Duitsland. Historici menen dat in de rede van propagandaminister Joseph Goebbels de Duitsers voor het eerst toegeven dat het Duitse Rijk in gevaar is. Hij hitst de toehoorders in de sportzaal op met de vraag: “Willen jullie de totale oorlog?”. Het antwoord luidt eensgezind “ja”. De Duitsers moeten nu alles riskeren voor de overwinning. Een totale oorlog is een oorlog waarbij niet alleen militairen worden ingezet, maar ook burgers betrokken worden bij de oorlogvoering.

2014: Jorrit Bergsma wint goud op de Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen in het Russische Sotsji wint de Fries Jorrit Bergsma de 10.000 meter schaatsen op de langebaan. Het podium is een geheel Nederlands onderonsje want de tweede plaats gaat naar Sven Kramer en de derde plaats naar Bob de Jong. (Foto: ANP).

1931: de geboortedag van Reinier Paping

Reinier Paping (Dedemsvaart, 1931) was een voormalig Nederlands schaatser. Hij wint de tot nog toe zwaarste Elfstedentocht. Die wordt verreden in 1963. Na ongeveer de helft van de tocht gaat Paping er alleen vandoor. Hij bereikt de finish in 10 uur en 59 minuten. Reinier Paping overlijdt op 20 december 2021. Hij is 90 jaar geworden. (Foto: ANP).

1933: de geboortedag van Yoko Ono

Yoko Ono (Tokio, Japan, 1933) is een in Japan geboren Amerikaanse kunstenares en zangeres. Ze is vooral bekend omdat ze trouwt met John Lennon aan het eind van de jaren 60. Fans beschuldigen haar er van dat zij The Beatles uit elkaar heeft gedreven. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van prinses Christina

Maria Christina van Oranje-Nassau wordt geboren in 1947 op paleis Soestdijk. Kort na haar geboorte blijkt dat ze kampt met een oogziekte doordat haar moeder tijdens de zwangerschap besmet is met rodehond. Als gevolg van deze oogziekte komt koningin Juliana in contact met de gebedsgenezeres Greet Hofmans. Dit leidt tot de Greet Hofmans-affaire. Christina studeert pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1965  gaat ze naar Canada waar ze een zangopleiding volgt aan het conservatorium. Daarna geeft ze zangles aan kinderen in New York. Prinses Christina trouwt met Jorge Guillermo op 28 juni 1975. Voor het huwelijk is geen toestemming aan de Staten-Generaal gevraagd. Christina is daardoor uitgesloten van erfopvolging. Ze krijgen drie kinderen. In 1996 scheidt Prinses Christina van haar man. Ze gaat in New York wonen. In 1990 verleent de prinses haar naam aan een stichting voor jonge musicerende kinderen en jongeren. Het Edith Stein Concours heet van af dan Het Prinses Christina Concours. Ze heeft 2 cd’s opgenomen. In 2000 een kerstplaat en in 2002 The me nobody knows. De opbrengsten van de verkoop gaan naar het Prinses Christina Concours en de slachtoffers van de aanslagen van 11 september. Prinses Christina overlijdt op 16 augustus 2019 aan de gevolgen van botkanker. Ze is 72 jaar geworden. (Foto: ANP).

1954: de geboortedag van John Travolta

John Travolta (Englewood, New Jersey, VS, 1954) wordt bekend door zijn rollen in Saturday Night Fever, hetgeen hem een Oscar-nominatie oplevert, en Grease, op het hoogtepunt van het disco-tijdperk. Daarna gaat het minder goed met zijn carrière. Zijn grote comeback komt met de rol van Vincent Vega in de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino. Voor die rol krijgt hij wederom een Oscarnominatie. John Travolta is getrouwd met de actrice Kelly Preston en heeft 3 kinderen. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE