Historie van 18 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 januari hebben plaatsgevonden.

1919: oprichting van Bentley Motors

Walter Owen Bentley richt Bentley Motors op. De zogenoemde Bentley Boys winnen tussen 1924 en 1930 vijf keer de prestigieuze 24 Uur van Le Mans. Bentley is bekend om haar snelle, luxueuze automobielen. In 1931 komt het merk in handen van Rolls Royce. Er zijn Bentley’s die vanaf dat moment alleen qua grill zich onderscheiden van Rolls Royce. Dit verandert als in 1998 het merk wordt overgenomen door Volkswagen en er weer echte Bentleys uit de werkplaats rollen. In 2003 weet Bentley voor de zesde keer de 24 Uur van le Mans op haar naam te zetten.

1963: Paping wint de Elfstedentocht

Reinier Paping wint onder barre omstandigheden de Elfstedentocht die bekend staat als de zwaarste aller tijden. Het ijs vertoont veel scheuren en het is verschrikkelijk koud. Ook ’s middags vriest het nog behoorlijk, en door de stormachtige oostenwind is het voor het gevoel extreem veel kouder. Bovendien is er stuifsneeuw. Paping ontsnapt uit een kopgroep waarin zich ook favorieten Jeen van den Berg en Jan Uitham bevinden. Slechts een aantal van de deelnemers bereikt de finish. Met zijn hard bevochten overwinning verdient Paping twee jaarkaarten voor de ijsbaan in Deventer én een zilveren sigarettendoos. Een onbekende heeft hem na zijn overwinning zelfs nog een tientje gegeven. Volgend op zijn prestatie werkt Paping mee aan een reclamecampagne voor Brinta, waar hij ook nog eens 500 gulden, een aansteker en een föhn mee verdient.

1997: De Waarheid komt uit

Vandaag verschijnt de nieuwe cd van Marco Borsato, getiteld De Waarheid. Binnen 12 uur gaan ruim 216.000 exemplaren over de toonbanken. Op de 1e dag zijn er nog net geen 300.000 verkocht.

1689: de geboortedag van Montesquieu

Montesquieu (kasteel La Brède bij Bordeaux, Frankrijk,1689-Parijs, 10 februari, 1755) was een Frans politiek denker uit de 17e eeuw, het meest bekend door zijn beroemde Trias Politica, die ook in Nederland nog altijd de basis vormt voor de inrichting van ons staatsbestel. Montesquieu verdeelt in zijn boek de Franse maatschappij in drie klassen: de monarchie, de aristocratie en het volk. Gekoppeld aan deze vaststelling pleit hij vervolgens voor een verdeling van de administratieve macht in wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende takken. In Nederland worden deze machten vertegenwoordigd door respectievelijk de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, de minister-president en zijn ministers en staatssecretarissen en de rechtsprekende macht. Deze machten controleren elkaar. Montesquieu’s werk vormt de basis voor het denken van de Franse Revolutie.

1892: de geboortedag van Oliver Hardy

Oliver Hardy (Harlem, Georgia, VS, 1892 – Hollywood, 7 augustus 1957) was een Amerikaanse komiek en één helft van het legendarische duo Laurel & Hardy. De twee worden wereldwijd beroemd met hun stomme films waaraan ze de bijnaam De Dikke En De Dunne overhouden. Oliver Hardy, of Norvell Hardy zoals hij daadwerkelijk heet, belandt in de filmwereld wanneer hij begin jaren ’20 naar Hollywood afreist om bij de Hal Roach-studio als komedieacteur te gaan werken. Daar ontmoet hij ook zijn acteerpartner Stan Laurel, met wie hij vanaf 1926 een serie stomme films maakt die wereldwijd worden vertoond. In tegenstelling tot tijdgenoot Charlie Chaplin weet het duo ook op gesproken film te overtuigen. Ollie heeft tevens een prachtige zangstem. De twee zijn wereldberoemd en nog steeds geliefd bij miljoenen. Hun grappen zorgen ervoor dat zowel jong als oud dubbel liggen van het lachen. Oliver Hardy overlijdt in 1957 aan een hartaanval. (Foto: ANP).

1955: de geboortedag van Kevin Costner

Hollywoodlieveling Kevin Costner beleeft zijn doorbraak met de film Silverado, een kenmerkende rol voor de nog jonge acteur. In de jaren die volgen speelt hij in diverse westerns steevast de stille, maar heldhaftige sheriff, cowboy of soldaat. Zo ook in de hit Dances With Wolves, door hem zelf geproduceerd en geregisseerd. De film wordt genomineerd voor niet minder dan 12 Oscars en sleept er uiteindelijk zeven in de wacht, waaronder het beeldje voor Beste Film en Beste Regisseur. Costners carrière lijkt niet meer stuk te kunnen. Hits als The Bodyguard en JFK vestigen zijn faam als steracteur en producent. De film Waterworld, wederom met Costner als coproducent, is een enorme flop. Costner is vijf jaar lang veroordeeld tot rollen in middelmatige romantische komedies, totdat hij in 2000 met de film Thirteen Days weer de kans krijgt om zijn talent om inhoudelijk rollen karakter te geven op het witte doek kan laten zien.

1974: de geboortedag van Arie Boomsma

Arie Boomsma (Marken, 1974) is een Nederlandse televisiepresentator en fotomodel. Arie presenteert jarenlang voor de EO programma’s als Veertig Dagen Zonder Sex. Ook voor de radio is hij voor de EO actief. Arie poseert schaars gekleed voor een speciale uitgave van de Linda. Dit valt slecht bij de EO. De omroep schorst Arie. Als hij terugkomt om het komische/religieuze programma Loopt Een Man Over Het Water te presenteren, zijn de reacties van de achterban van dien aard dat de EO de het programma schrapt. In 2009 maakt Arie bekend dat hij zijn werk voortzet bij de KRO. Tot juni 2010 presenteert Arie Goedemorgen Nederland. In 2011 is hij te zien met het programma Uit De Kast. Tevens is hij één van de presentatoren van het wekelijkse programma Debat Op 2. Arie debuteert in 2011 als romanschrijver met het boek Relishow. Dat boek krijgt in 2014 een opvolger in Troost. Tevens is hij in dat jaar te zien met Hij Is Een Zij, een serie over transgenders. Sinds begin 2018 schuift hij regelmatig aan in het programma RTL Boulevard. Eind 2018 maakt Arie bekend terug te keren naar de EO.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE