Historie van 18 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 juli hebben plaatsgevonden.

1942: Duitsland test 1e operationele straaljager

De Messerschmitt Me 262 kiest voor het eerst het luchtruim. Het is het 1e operationele straalvliegtuig uit de geschiedenis. De straaljager heeft een topsnelheid van 870 kilometer per uur. Dat is meer dan 150 kilometer per uur sneller dan het snelste propellervliegtuig. De komst van de Messerschmitt Me 262 luidt het einde in van de dominantie van propellervliegtuigen.

1976: Comăneci scoort perfect op de Olympische Spelen

De Roemeense Nadia Comăneci is de eerste gymnaste die tijdens een Olympische Spelen een perfecte score van 10 punten haalt.

2006: annulering van de Vierdaagse van Nijmegen

Voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van de Vierdaagse van Nijmegen wordt deze afgelast. Op de 1e dag van de 90e editie komen door een hittegolf 2 mensen om het leven. De enige juiste beslissing volgens de leiding is om de Vierdaagse af te gelasten.

1918: de geboortedag van Nelson Mandela

Nelson Mandela (Mvezo, Zuid-Afrika, 1918) was president van Zuid-Afrika. Hij is de eerste zwarte president van Zuid-Afrika in de periode van 1994 tot 1999. Daarnaast is hij bekend als een symbool voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. In 1964 is hij veroordeeld wegens z’n betrokkenheid in de Rivoniabende. Hij heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen, welke hij voornamelijk tot 1990 heeft uitgezeten op Robbeneiland. In 1994 ontvangt hij voor zijn strijd tegen de apartheid de Nobelprijs voor de Vrede. Nelson Mandela overlijdt op 5 december 2013.

1928: de geboortedag van Simon Vinkenoog

Simon Vinkenoog (Amsterdam, 1928) is 21 jaar oud als hij begint met het Nederlandse literaire blad Blurb. Dit is tot nummer 4 een eenmanspublicatie, die Vinkenoog vanuit Parijs publiceert. In 1950 debuteert hij als dichter. Hij schrijft de bundel Wondkoorts. In 2004 wordt hij officieus uitgeroepen als Dichter des Vaderlands. Simon Vinkenoog overlijdt op 12 juli 2009.

1938: de geboortedag van Paul Verhoeven

Paul Verhoeven wordt in 1938 geboren in Ridderkerk. Als jonge jongen maakt hij al van dichtbij mee wat oorlogsgeweld is. Het gezin Verhoeven verhuist namelijk naar Den Haag. Vlakbij het huis staat een lanceerinstalaties van Duitse V2-raketten. Deze lanceerinstallaties zijn vaak door de geallieerden gebombardeerd. Dit oorlogsgeweld zal in zijn latere carrière een belangrijke rol blijven spelen.

1948: de geboortedag van Cesar Zuiderwijk

Cesar Zuiderwijk (Den Haag, 1948) is de drummer van de Golden Earring. Als hij 12 jaar oud is begint hij met gitaarspelen. Als snel stapt hij over op de drums. Hij gebruikt het drumstel als een manier om zijn agressie te botvieren, die los komt na de dood van zijn vader. In 1970 komt hij terecht bij Golden Earring als hij Sieb Warner vervangt.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE