Historie van 18 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 juni hebben plaatsgevonden.

1815: Napoleon wordt verslagen bij Waterloo

Op 18 juni 1815 wordt Napoleon Bonaparte verslagen bij de Slag bij Waterloo. De Slag bij Waterloo is een veldslag bij het toen nog Nederlandse dorp Waterloo. Napoleon Bonaparte wordt definitief verslagen door een combinatie van Britse, Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers, onder leiding van de hertog van Wellington en Blücher.

1908: Campbell Swinton beschrijft televisiesysteem

Electrotechnicus A.A. Campbell Swinton schrijft een brief aan het gezaghebbende natuurkundig tijdschrift Nature getiteld Telegraphic Photography and Electric Vision. Hij stelt dat elektromechanische televisie gebaseerd op de nipkowschijf een flikkerend beeld oplevert met een slechte resolutie. Hij bedenkt een systeem waardoor de straal het gehele beeldoppervlak aftast binnen 1 10e van een seconde. Het vormt de basis van de televisie en wordt nog steeds gebruikt. Praktische uitvoering van Campbell Swintons ideeën zijn dan nog niet mogelijk. Pas in 1920 worden de eerste experimenten van betekenis gedaan, omdat fotocellen en elektronenbuizen dan voldoende zijn ontwikkeld.

1980: de première van The Blues Brothers

Vandaag in 1980 gaat de beroemde film The Blues Brothers in première. De film valt op door het grote aantal sterren uit de wereld van de blues en soul die meespelen, zoals Aretha Franklin en Ray Charles. Het budget voor de film bedraagt 30 miljoen dollar, in die tijd een legendarisch bedrag. John Belushi en Dan Aykroyd spelen de broers Jake en Elwood Blues. (Foto: ANP)

1942: de geboortedag van Paul McCartney

Sir James Paul McCartney (Liverpool, Groot-Britannië, 1942) is een Britse popzanger en componist. Hij wordt bekend als basgitarist, pianist, gitarist, zanger en liedjesschrijver van The Beatles. Jarenlang is hij gitarist, totdat bassist Stuart Sutcliff zijn bas aan de wilgen hangt. Vanaf oktober 1962 worden de jaren 60 sociaal en muzikaal gedomineerd door The Fab Four. De band vernieuwt de pop en de rockmuziek voorgoed en geldt als de grootste en meest succesvolle band aller tijden.

1951: de geboortedag van Henny Huisman

Henny Huisman (Zaandam, 1951) is drummer, diskjockey en presentator van evenementen. Als diskjockey komt hij op het idee om bezoekers bekende artiesten te laten imiteren. Bij toeval wordt Henny ontdekt door Joop van den Ende. Deze biedt hem aan het KRO-programma De Zomeravondshow te presenteren, waarin ook een blokje imitatie-tv zit. Het blijkt een groot succes en dit leidt uiteindelijk tot de avondvullende Henny Huisman Playbackshow. Vanaf dat moment presenteert hij het ene programma na het andere. Vaak zijn deze programma’s gebaseerd op de Henny Huisman Playbackshow. Aanvankelijk presenteert hij deze programma’s voor de KRO, later maakt hij de overstap naar RTL.

1967: de geboortedag van Irene Moors

Irene Moors (Alkmaar, 1967) is een Nederlandse televisiepresentatrice en actrice. Als ze bij de Donald Duck werkt wordt Irene ontdekt door de NCRV en al snel volgt haar televisiedebuut bij het programma Dit Is Disney. In 1989 stapt ze over naar RTL, waar ze de presentatie van Telekids voor haar rekening neemt. Daarna vormt zij samen met Carlo Boszhard een zeer succesvol presentatieduo en daarmee wordt het ochtendprogramma Telekids immens populair. In 1995 scoort Irene een nummer 1 hit met het nummer No limit. Ze neemt dit nummer samen met de Smurfen op. Ook speelt ze met Carlo in 4 films.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE