Historie van 18 maart

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 maart hebben plaatsgevonden.

1900: oprichting van Ajax

Op 18 maart 1900 wordt voetbalclub Ajax opgericht. Ajax is, over de hele geschiedenis gerekend, de meest succesvolle voetbalclub van Nederland. (Foto: ANP).

1990: kunstroof in Boston

In de nacht van 18 maart 1990 vindt in Boston de grootste kunstroof uit de Amerikaanse geschiedenis plaats. 2 mannen doen zich voor als politieagent, knevelen de bewaking en stelen in anderhalf uur tijd 13 kunstwerken. De gestolen schilderijen (waaronder werken van Rembrandt, Degas en Vermeer) zijn in waarde geschat op 500 miljoen dollar. Tot op de dag van vandaag is er een beloning uitgeloofd van 5 miljoen dollar voor de tip die leidt tot de vondst van de doeken.

2019: schietpartij op het Utrechtse 24 Oktoberplein

Gökmen T., een 37-jarige man van Turkse afkomst, vermoordt 3 mensen en verwondt er meerderen als hij in en rond een sneltram op het Utrechtse 24 Oktoberplein het vuur opent. Er breekt grote paniek uit. De dader kaapt een rode Renault Clio en vlucht. Later wordt de auto teruggevonden met daarin een briefje van de dader. De politie maakt de identiteit van de dader bekend en begint een klopjacht. Als T. een mobiele telefoon gebruikt, weet de politie hem uit te peilen. In een woning in Oudenoord arresteert de politie T. hem. Ze vinden een vuurwapen bij de dader. Op 28 maart overlijdt nog een man aan zijn verwondingen, waardoor het dodental op 4 uitkomt. T. heeft inmiddels bekend en verklaart dat hij alleen heeft gehandeld. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat T. tot zijn daad is overgegaan vanuit een terroristisch motief.

1937: de geboortedag van Laurens Jan Brinkhorst

Laurens Jan Brinkhorst (Zwolle, 1937) is een voormalig Nederlands politicus. Hij is lid van D66 en is onder meer staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, minister van Landbouw, minister van Economische Zaken en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Met ingang van 1 november 2006 is Brinkhorst hoogleraar Internationaal en Europees recht en bestuur aan de Universiteit Leiden. Brinkhorst is de vader van prinses Laurentien. (Foto: ANP).

1940: de geboortedag van Henk van Dorp

Henk van Dorp (pseudoniem voor Hendrik Jan Bongaarts) wordt in 1940 in Eemnes geboren. Hij presenteert in 1969 voor Radio Veronica het programma Sportief Zijn, Beter Worden. Rond die tijd krijgt hij een telefoontje van Frits Barend die hem vraagt of Henk wil meewerken aan een interview. Sindsdien zijn de 2 onafscheidelijk. Henk van Dorp en Frits Barend beginnen in 1972 samen aan een spraakmakende carrière in de journalistiek. 15 jaar lang schrijven ze in het weekblad Vrij Nederland op een nooit eerder vertoonde wijze over sport. Voor de televisie gaat het tweetal in 1974 op een vergelijkbare methode werken. 4 seizoenen achter elkaar zendt de VARA met succes het programma FC Avondrood uit. Vervolgens worden de beide heren in 1988 gecontracteerd door de NOS, voor bijdragen aan Sport Studio.

1959: de geboortedag van Irene Cara

Irene Cara (New York, VS, 1959) is een Amerikaanse zangeres en actrice. Aan het begin van de jaren 80 scoort ze 2 wereldhits met titelsongs van de films Fame en Flashdance (What A Feeling). Ze ontvangt voor deze laatste song een Oscar in 1984 als één van de 2 schrijvers van het nummer. Als kind staat ze al graag in de schijnwerpers en op 5-jarige leeftijd maakt ze haar debuut op Broadway. Enkele jaren later treedt ze op in een concert ter ere van Duke Ellington, samen met onder meer Stevie Wonder, Sammy Davis Junior en Roberta Flack.

1960: de geboortedag van Marc Klein Essink

Marc Klein Essink (Bussum, 1960) is bekend geworden als acteur en presentator. Grote bekendheid krijgt hij als hij dokter Jan van de Wouden speelt in de televisieserie Medisch Centrum West. Na nog in enkele dramaseries te hebben gespeeld, wordt hij presentator. Hij presenteert onder andere de Staatsloterijshow en de Bankgeheim. Vanaf 2010 toert hij langs de Nederlandse theaters met de voorstelling Ontrouw. Hierin speelt hij naast Linda van Dyck en Tom Janssen. Marc Klein Essink is in 2013 op de tv te zien met De Grote Vakantie Show. (Foto: ANP).


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE