Historie van 18 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 mei hebben plaatsgevonden.

1857: opening van Diergaarde

De Rotterdamse Diergaarde opent zijn deuren. Later zal dit dierenpark Diergaarde Blijdorp gaan heten. Het dierenpark in de Rotterdamse binnenstad is eerst alleen een vogeltuin voor fazanten en watervogels. Het is op dat moment een dierentuin die alleen toegankelijk is voor de leden van de Vereniging Rotterdamsche Diergaarde. In 1937 verhuist de dierentuin naar een nieuwe locatie, namelijk Blijdorp. In 2013 is Diergaarde Blijdorp sponsor van Feyenoord.

1968: Hot Wheels, het meest verkochte speelgoed, ligt in de winkels

Elliot Handler, de echtgenoot van Ruth Handler (bedenker van Barbie), is medeoprichter van speelgoedfabrikant Mattel. Hij bedenkt samen met een designteam bestaande uit een raketgeleerde en een auto-ontwerper van General Motors het meest verkochte speelgoed tot nu toe: Hot Wheels. De speelgoedautootjes moeten er geweldig uitzien en moeten beter presteren dan andere speelgoedauto’s op de markt. Kinderen kunnen de autootjes laten rijden op een plastic racebaan en kunnen hun eigen circuit met loopings bouwen. Elliot Handler is zeer onder de indruk van het 1e ontwerp. Hij zegt: “Dat zijn echte Hot Wheels.”

1969: de lancering van Apollo 10

Apollo 10 wordt gelanceerd. De ruimtereis geldt als generale repetitie voor de maanlanding van Apollo 11. Het landingsvaartuig daalt af tot 15 kilometer boven het maanoppervlak. Na 60 uur rond de maan te hebben gecirkeld, aanvaarden de 3 astronauten de terugreis. (Foto: ANP)

1970: Pinkpop vindt voor het eerst plaats

De 1e editie van Pinkpop vindt plaats. Het evenement is al eenmaal eerder gehouden onder de naam Pinknick. Het evenement is groter opgezet en op een andere locatie. Sinds 1988 wordt Pinkpop jaarlijks gehouden op het Megaland-terrein in Landgraaf. Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1915: de geboortedag van Jan de Cler

Jan de Cler is in 1915 geboren in Den Haag. Hij is de zoon van een kunstschilder en een antiekhandelaar. Het is dan ook geen verrassing dat hij zijn carrière begint als kunstschilder. Hij werkt vervolgens als illustrator en tekenaar op een reclamebureau. Hij studeert in de avonduren boetseren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na de oorlog verdient Jan de Cler zijn brood met het zingen van liedjes op straat met vrienden. Hij wordt dan als zanger en gitarist ontdekt door Herbert Perquin. In 1947 maakt de Cler zijn debuut voor de KRO-microfoon. Hij bedenkt samen met Alexander Pola en Dico van de Meer het programma Negen Heit de Klok. Het is een radioprogramma vol liedjes, sketches en een orkest. Daarnaast werkt hij mee aan talloze radio en televisieprogramma’s. Hij werkt onder andere mee aan de hoorspelseries De Wadders en Trammelant in Loeren aan de Hor. Daarnaast schrijft hij liedjes voor onder andere Johnny Jordaan en Wim Sonneveld. Hoewel hij het erg druk heeft, studeert hij vanaf 1955 medicijnen. In 1964 begint hij zijn eigen huisartsenpraktijk. Hij stopt hier pas in 1992 mee. Op 4 maart 2009 overlijdt Jan de Cler op 93-jarige leeftijd.

1948: de geboortedag van Linda van Dijck

Linda van Dijck (Amsterdam, 1948) is een Nederlandse actrice. Ze speelt in vele films en toneelstukken. Ze wordt in 1982 uitgeroepen tot de beste filmactrice voor haar rollen in de films Twee Vorstinnen En Een Vorst en Ademloos. In 2010 wordt Linda van Dijck benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze moet zich in 2013 terugtrekken uit het toneelstuk Liefde Levenslang. De actrice heeft een burn-out. Linda van Dijck is in 2015 te zien in de Nederlandse dramaserie Zwarte Tulp. Het is de eerste dramaserie van eigen bodem die in eerste instantie alleen online te zien is. Later wordt de serie ook bij RTL 4 uitgezonden. (Foto: ANP)

1954: de geboortedag van Eric Gerets

Eric Gerets (Rekem, België, 1954) is een voormalige Belgische voetballer. Zijn voetbalcarrière begint hij in de club van het dorp als amateur. Hij maakt zijn debuut als professional bij Standard Luik op 17 april 1972. In 1975 maakt hij zijn interlanddebuut. Hij speelt in totaal 86 interlands. In 1983 vertrekt hij naar AC Milan om in 1985 te tekenen bij PSV. Met deze club wint hij in 1988 de Europa Cup I. In 1982 worden zijn voetbaltalent beloond met een Gouden Schoen. Dit is een trofee die sinds 1954 uitgereikt wordt aan de beste speler in de Belgische voetbalcompetitie. Na zijn carrière als voetballer wordt hij trainer. Vanaf 2010 traint hij het Marokkaanse nationale team. Na tegenvallende prestaties ontslaat de Marokkaanse bond hem. Gerets traint vanaf 2012 het Qatarese SC Lekhwiya. In mei 2014 wordt hij ontslagen, waarna hij Al-Jazira uit Abu Dhabi traint. In mei 2015 krijgt hij zijn ontslag. In 2016 gaat hij met pensioen. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE