Historie van 18 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 november hebben plaatsgevonden.

1421: de Biesbosch ontstaat

Door de Sint-Elisabethsvloed ontstaat de Biesbosch. In één nacht verandert deze vloed een gebied van 30.000 hectare in een binnenzee.

1916: einde van de Slag aan de Somme

Het Somme-offensief van Britse en Franse troepen wordt zonder resultaat afgesloten. De Geallieerde legerleiding staakt de aanval. De tol hiervan is hoog: het Verenigd Koninkrijk verliest 420.000 manschappen, Frankrijk 200.000 en Duitsland 450.000.

1928: première van Steamboat Willie

De eerste tekenfilm waarin wordt gesproken, Steamboat Willie, gaat in première. De film wordt gemaakt door Walt Disney. Het is de eerste cartoon waarin we een pratende Mickey Mouse beluisteren en aanschouwen. We zien Mickey werken op het schip genaamd Steamboat Willie. Eén van de passagiers is Minnie Mouse. De tekenfilm is een persiflage op Steamboat Bill Jr. van Buster Keaton. Steamboat Willie is de derde cartoon waarin de muis opdraaft. Eerder dat jaar is al hij te zien in Plane Crazy en The Gallopin’ Gaucho, maar in deze tekenfilms is Mickey nog spraakloos. De film gaat in New York in première in het voorprogramma van de hoofdfilm Gang Wars. Deze film is alleen nog bekend doordat het de eerste gesproken tekenfilm in het voorprogramma had. Mickey Mouse daarentegen is één van de bekendste figuurtjes ter wereld. Steamboat Willie is gekozen als nummer dertien in de lijst van Beste Tekenfilms Aller Tijden.

1967: Corrina Konijnenburg zingt ‘eigen’ Poessie Mauw

De driejarige Corrina Konijnenburg wordt in Nederland wereldberoemd. In het programma Bij Dorus Op Schoot zingt ze Poessie Mauw. De peuter is echter niet tekstvast. Ze maakt er, onder gegier van de aanwezige kinderen en de schijnbaar onbewogen Tom Manders/Dorus, een geheel eigen versie van. Wat de meeste mensen niet weten is dat Corrina zingt over haar weggelopen kat Pipo. Daarom zingt ze onder meer: “Poessie moet naar huis toe komen.”

1978: massazelfmoord van Jim Jones’ sekte

Sekteleider Jim Jones jaagt in Guyana zichzelf en 909 volgelingen de dood in. Hij weet hen ervan te overtuigen dat het leger van Guyana op weg is om hen te martelen en te doden. Jones en zijn helpers delen Kool Aid, een limonadesoort, met cyaankali uit aan de sekteleden. Hijzelf eindigt met een kogel in zijn hoofd.

1987: president Reagan is schuldig aan de Iran-Contra-affaire

Een commissie van het Amerikaanse congres brengt een rapport uit waarin president Reagan schuldig wordt verklaard aan de Iran-Contra-affaire.

1941: de geboortedag van Toon Tellegen

Toon Tellegen (Brielle, 1941) is een Nederlandse schrijver die vooral bekend is geworden om zijn kinderboeken. In 1984 verschijnt zijn eerste kinderboek, getiteld: Er Ging Geen Dag Voorbij: Negenenveertig Verhalen Over De Eekhoorn En Andere Dieren. In de verhalen van Toon Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. Meestal zijn zijn verhalen filosofisch van aard.

1942: de geboortedag van Linda Evans

Linda Evans (Hartford, Connecticut, VS, 1942) is een voormalige Amerikaanse actrice. In de jaren 80 wordt ze wereldberoemd als Krystle Carrington in de tv-serie Dynasty met onder anderen John Forsythe en Joan Collins. Legendarisch is de knokpartij tussen Krystle en haar eeuwige rivale Alexis, gespeeld door Joan Collins. De serie is de tegenhanger van de eveneens in die tijd beroemde tv-serie Dallas.

1949: de geboortedag van Bonnie St. Claire

Bonnie St. Claire (Rozenburg, 1949) is een Nederlandse zangeres. In de eerste helft van de jaren 70 scoort ze enkele solohits. Ook doet ze mee aan een Duits schlagerfestival en gaat ze in 1972 samenwerken met de groep Unit Gloria. Ze scoort hiermee verschillende hits in Nederland en het buitenland. In 1976 scoort ze een grote hit met Dr. Bernard, waarop Ron Brandsteder te horen is als Dr. Bernard. In 2010 zingt Bonnie samen met Gerard Joling het nummer Morgen Wordt Alles Anders. De laatste jaren is ze regelmatig in het nieuws wegens drankgebruik.

1951: de geboortedag van Tine van Houts

Op 18 november 1951 wordt Tine van Houts geboren. Ze studeert aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Tine werkt vanaf 1973 in Groot-Brittannië. Eerst schrijft ze voor de Liverpool Daily Post en The Northern Echo. Daarna werkt ze voor het internationale televisieagentschap Visnews, het tegenwoordige Reuters Television. Vervolgens wordt ze de Londense correspondent voor de Nederlandse radio en voor weekbladen. Van 1979 tot 2002 werkt ze voor Het Parool, het Algemeen Dagblad en het Financieele Dagblad. Tine wordt bij het grote publiek bekend als het gezicht van de NOS in Groot-Brittanië. Die functie bekleedt ze tussen 1990 tot 2006.

1954: de geboortedag van Adrie Koster

Adrie Koster (Zierikzee, 1954) is een Nederlandse voetbaltrainer en voormalig voetballer voor Roda JC en PSV. Drie keer draagt hij het Oranjeshirt. In 96 competitiewedstrijden scoort hij totaal 22 doelpunten. Na zijn voetbalcarrière wordt Koster trainer van onder andere Willem II, Roda JC en RKC Waalwijk. Sinds oktober 2007 is Koster trainer van Ajax, waar hij de taken van de naar Chelsea vetrokken Henk ten Cate waarneemt. Als Marco van basten in 2008 hoofdtrainer van Ajax wordt, begeleidt koster het Beloften Elftal in het seizoen ’08/’09 naar het landskampioenschap. Met ingang van het seizoen 2009 is Adrie Koster hoofdtrainer van het Belgische Club Brugge. Na een thuisnederlaag wordt hij in oktober 2011 ontslagen. Een korte tijd is Koster trainer van het Beloftenelftal van Nederland. Vanaf het seizoen 2012 is hij trainer van het Belgische Beerschot. In november van dat jaar ontslaan de Belgen hem echter. Daarna traint hij Jong Oranje. Op 23 oktober 2014 neemt hij ontslag wegens tegenvallende prestaties. Als Bert van Marwijk in 2015 trainer van het nationale elftal van Saoedi-Arabië wordt, is Adrie Koster één van zijn assistenten.

1960: de geboortedag van Kim Wilde

Kim Wilde (Londen, Groot-Brittannië, 1960) is een Engelse zangeres en is dochter van zanger Marty Wilde. Haar eerste single, Kids In America, wordt uitgebracht in januari 1981. Dit is meteen een groot succes; het staat op nummer 2 in de Engelse hitparade en in de top 5 in heel Europa. Later in dat jaar wordt het debuutalbum Kim Wilde uitgebracht. Dit album brengt twee hits voort: Chequered Love en Water On Glass. Haar volgende plaat Select levert eveneens twee hits op: Cambodia en View From A Bridge. Tijdens haar eerste zwangerschap begint ze zich in tuinieren te interesseren. Kim doet cursussen en presenteert voor de zender Channel 4 het tuinier programma Better Gardens. Haar vijfde plaat Another Step levert de hit You Keep Me Hangin’ On op, hetgeen een hit was van The Supremes. In 2003 scoort Kim met een ander jaren 80-idool een internationale hit. Samen met de Duitse Nena heeft ze de hit Anyplace, Anywhere, Anytime. Kim gaat in 2007 voor het eerst sinds 1994 weer op tournee. Vanaf 2008 produceert ze en acteert ze in reclames voor bedrijven en producten uit de groene sector. Ze blijft tevens muziek maken. In 2010 verschijnt de plaat Come Out And Play en in 2011 Snapshots. De plaat bestaat volledig uit covers. Kim treedt in oktober 2012 op in het Amsterdamse Paradiso en in december 2013 in Saasveld. Ze is in oktober 2015 wederom te zien in ons land namelijk in het Parkstad Limburg Theater.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE