Historie van 18 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 oktober hebben plaatsgevonden.

1685: herroeping van het edict van Nantes

Koning Lodewijk XIV van Frankrijk herroept het edict van Nantes. Het edict zorgt voor godsdienstvrijheid van de hugenoten, de naam voor voornamelijk Franse protestanten. Ze vluchten vooral naar Nederland, waardoor menig Nederlander een Franse achternaam heeft. Ook de Jordaan in Amsterdam dankt aan de komst van de hugenoten haar naam: het komt van het Franse jardin, wat ’tuin’ betekent.

1867: Amerika koopt Alaska

Alaska verandert van eigenaar. Amerika koopt dit hele gebied van Rusland.

1922: oprichting van de BBC

In Engeland wordt de BBC opgericht. Deze nationale omroep van de Britten is in al die jaren uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerd instituut. De Britten noemen de BBC liefkozend Auntie, oftewel Tantetje.

1943: moord op A.M. de Jong

De schrijver A.M. de Jong wordt vermoord door Nederlandse SS’ers. Het gaat om een zogeheten Silbertanne moord. Deze codenaam slaat op moordaanslagen op Nederlanders die als Oranjegezind of anti-Duits bekend staan. Er komt geen proces aan te pas; mensen worden gewoon langs de weg of in hun eigen huis geëxecuteerd. Vaak gaat het hierbij om vergeldingsacties.

1961: première van West Side Story

De film West Side Story gaat in New York in première. De muziek is geschreven door Leonard Bernstein. De film is een moderne versie van Romeo en Julia en gaat over de strijd van twee jeugdbendes in New York, de Jets en de Sharks. Hoofdfiguur Tony hoort bij de Jets, zijn geliefde Maria bij de Sharks. West Side Story wint maar liefst tien Oscars. Ook levert de muziek verschillende hits op, zoals Maria en America. De film gaat in 1962 in Nederland in première.

1977: zelfdoding van RAF-leden

Drie leden van de Duitse Rote Armee Fraktion, berucht om hun terroristische acties, plegen zelfmoord. De discussie over de ware toedracht barst onmiddellijk los: men vraagt zich af of het wel om zelfmoorden gaat. Motief voor de zelfmoorden zou zijn de berijding zijn van het door de PLO gekaapte Lufthansa vliegtuig in Mogadishu op 17 oktober. Eén van de eisen van de kapers was het vrijlaten van de in de gevangenis zittende leden van de RAF.

1989: Egon Krenz wordt president van de DDR

Egon Krenz vervangt Erich Honecker als president van de DDR. Krenz wordt hiermee leider van Oost-Duitsland, dat eigenlijk bijna niet meer bestaat. Hij blijft president tot de val van de muur. Daarna wordt hij veroordeeld tot gevangenisstraf. Hij zou grenswachten hebben geïnstrueerd om gericht te schieten bij vluchtpogingen.

1926: de geboortedag van Chuck Berry

Chuck Berry (St. Louis, Missouri, VS, 1926) was een Amerikaanse gitarist, componist en rock & roll-artiest. Zijn hit Maybellene is één van de eerste rock & roll nummers aller tijden. Van Elvis tot The Beatles hebben nummers van Chuck Berry opgenomen en live gespeeld. Chuck Berry is de bedenker van de zogenaamde Duckwalk, een soort loopje dat hij doet terwijl hij gitaar speelt.

1947: de geboortedag van Job Cohen

Marius Job Cohen wordt in 1947 geboren in Haarlem. Hij is zoon van historici Dolf Cohen en Hetty Coster. Zijn ouders zijn vrijzinnig-joods. Tijdens de oorlog duiken ze apart van elkaar onder en zien elkaar pas terug na het einde van de oorlog. Cohen groeit op in Heemstede en Oegstgeest en zit van 1960 tot 1966 op het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Cohen studeert Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveert in 1981 aan de Universiteit van Leiden.

1953: de geboortedag van Loes Luca

Loes Luca (Rotterdam, 1953) is een Nederlandse actrice en komiek. Ze is bekend van Nénette et les Zézettes, Het Klokhuis en Ja Zuster, Nee Zuster. Op de avond voor het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima, 1 februari 2002, presenteert ze een speciale avond voor het paar in de ArenA Amsterdam. Loes is onder meer te zien in ’t Schaep Met De Vijf Pooten. In 2009 en 2011 is ze te zien in het theaterstuk De Ingebeelde Ziekte van de Franse schrijver Molière. Tevens is ze te bewonderen in Augustus: Oklahoma. In het vervolg op ’t Spaanse Schaep, ’t Schaep In Mokum, is Loes Luca te zien in 2013. In oktober 2014 wordt bekend dat Loes Luca te zien zal zijn in de tv-serie Goedenavond, Dames en heren van Omroep MAX. Het gaat over de zoektocht naar een omroepster in de begintijd van de televisie. In 2021 is zij bij Omroep MAX te zien in de dramaserie Maud en Babs.

1955: de geboortedag van Rita Verdonk

Rita Verdonk (Utrecht, 1955) was minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie in het Kabinet-Balkenende III. Op dinsdag 29 juni 2006 overleeft Rita Verdonk een motie van afkeuring, maar uiteindelijk leidt deze motie tot de val van het kabinet. Wanneer de motie wordt afgewezen, besluit D66 zich terug te trekken uit de coalitie. Na de verkiezingen van november 2006 maakt ze deel uit van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Op 14 september 2007 wordt Verdonk uit de fractie gezet na een reeks aanvaringen met fractieleider Rutte. Ze zet haar kamerwerkzaamheden voort als eenmansfractie. Uit deze eenmansfractie ontstaat de nieuwe beweging van Rita Verdonk, genaamd Trots op Nederland (TON). Een van Rita’s bijnamen is IJzeren Rita. Bij de verkiezingen van 2010 haalt TON geen zetels waardoor Rita Verdonk uit de Kamer verdwijnt.

1956: de geboortedag van Martina Navratilova

Martina Navratilova (Revnice, Tsjechoslowakije, 1956) is een Amerikaanse proftennisser van Tsjechoslowaakse afkomst. Ze wint 59 Grand Slam-titels, waarvan 18 in het enkelspel, 31 in het vrouwen dubbelspel en 10 in het gemengd dubbel. In totaal is zij 331 weken nummer 1 van de wereld geweest.

1956: de geboortedag van Tom Egbers

Tom Egbers (Almelo, 1956) is een Nederlandse journalist en sportpresentator. Tom Egbers studeert aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en wordt in 1984 aangenomen bij Studio Sport als presentator. Tevens is hij presentator van het programma Andere Tijden Sport. In de zomer van 2019 krijgt Tom Egbers tijdens zijn vakantie een hartaanval. Hij herstelt en gaat 2.5 maand later weer aan het werk. Studio Voetbal laat hij in het vervolg over aan zijn vervanger tijdens zijn afwezigheid, namelijk aan Sjoerd van Ramshorst.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE