Historie van 18 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 18 september hebben plaatsgevonden.

1919: vrouwenkiesrecht

Koningin Wilhelmina ondertekent de wet waardoor vrouwen in Nederland kiesrecht krijgen. Vrouwen gaan in 1922 voor het eerst naar de stembus.

1947: oprichting van de CIA

De Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA wordt opgericht. De CIA is de opvolger van het Office of Strategic Services (OSS) die tijdens de Tweede Wereldoorlog is opgericht voor het verzamelen en analyseren van inlichtingen. In 1945 is het OSS opgeheven. President Truman is van mening dat een centraal gestuurde inlichtingenorganisatie ook na de oorlog belangrijk blijft. De CIA is belast met het verzamelen, verwerken en analyseren van informatie van over de hele wereld voor de president en de regering van de Verenigde Staten.

1970: Jimi Hendrix overlijdt

Gitarist Jimi Hendrix overlijdt in Londen. Hendrix wordt gezien als één van de meest invloedrijke gitaristen aller tijden. Zijn spel is bij tijd en wijle zeer complex en zijn geluid lijkt rechtstreeks uit de hel te komen. Bekende nummers van Jimi zijn Hey Joe, The Wind Cries Mary, All Along The Watchtower en Little Wing. Hij raakt in coma als gevolg van het drinken van wijn en het innemen van slaapmiddelen. Jimi Hendrix is 27 jaar geworden.

1897: de geboortedag van Jan Mens

Jan Mens (Amsterdam, 1897) was een Nederlandse schrijver. Vooral in de jaren 60 behoort Mens tot één van de meest gelezen schrijvers in Nederland. Zijn beroemdste boek is De Kleine Waarheid. De tv-serie is gebaseerd op het boek is in de jaren 70 een groot succes. Willeke Alberti speelt, als Marleen Spaargaren, de hoofdrol. Jan Mens overlijdt op 31 oktober 1967 in Amsterdam.

1925: de geboortedag van Pia Beck

Reeds op 4-jarige leeftijd begint Pia (Den Haag, 1925) met het spelen van accordeon. Als ze achter de piano gaat zitten, is ze er niet meer achter vandaan te slaan. Door haar perfecte gehoor speelt en zingt ze alles na wat ze hoort. In mei 1945 wordt Pia Beck gevraagd als pianiste en vocaliste in het Miller Sextet, waarmee ze optreedt in België, Duitsland, Zweden en Nederlands-Indië. In 1949 begint ze haar eigen combo. Haar eerste compositie, Pia’s Boogie, wordt een grote hit en een evergreen. Naast tournees door Europa is De Vliegende Hollander in Scheveningen een vaste stek.

1947: de geboortedag van Hans Vermeulen

Hans Vermeulen (Voorburg, 1947) is een Nederlandse zanger, componist, producer, gitarist en toetsenist. Vermeulen begint in 1961 met de band Sandy Coast, waarmee hij bekende hits als I See Your Face Again, True Love That’s A Wonder, Just A Friend, Capitol Punishment en Summertrain scoort. In de jaren 70 gaat de band uit elkaar en richt Vermeulen Rainbow Train op, waarin onder meer zijn toenmalige echtgenote Dianne Marchal zong. Over haar schrijft hij later het nummer Hilde. In die periode staat Vermeulen als producer ook aan de wieg van de successen van onder meer Margriet Eshuijs en Anita Meijer. Hans Vermeulen overlijdt plotseling op 9 november 2017. Hij is 70 jaar geworden.

1971: de geboortedag van Lance Armstrong

Lance Armstrong (Plan, VS, 1971), (Lance Gunderson) is een voormalige Amerikaanse wielrenner uit Texas, vooral bekend als recordwinnaar van de Ronde van Frankrijk. Hij verklaart tijdens een interview met Oprah Winfrey in 2013 dat hij al die 7 touroverwinningen heeft behaald onder invloed van doping.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE